Besök på Mackmyra
Whisky - Måndag 21 jan 2019 |
|
Det var några år sedan jag
besökte Mackmyra Whisky. Det var i samband med att det nya destilleriet
invigdes. Gert Askefjord var en utmärkt guide som började med att visa oss där de röker malten. Vi fortsatte sedan till "jordlagret" där de lagrar whiskyfat och där finns även den första utrustningen man hade när verksamheten började vid Mackmyra Bruk - i år 20 år sedan. Efter att vi fått sett den fina utsikten från toppen av destilleriet fick vi följa produktionen. Idag körde man för fullt, så vi såg hur det forsade sprit från pannorna. |
|
||||||
Efter
rundvandringen var det tid för lunch. Vi serverades majskyckling och den
var utmärkt. Vi var några som gärna ville provsmaka och en whiskyprovning genomfördes. Gert presenterade de olika sorterna och gav oss bakgrunden till varje dryck. Speciellt spännande var det att få dofta och smaka på sorter som inte finns på marknaden. Det blev en stor upplevelse och vi var nöjda med allt. |
||||||
Glasen här ovan innehöll | ||||||
1. Brukswhisky |
2. Vinterglöd Slutlagrad på fat som tidigare lagrat vinglögg |
3. Prototyp Portvin Samarbete med Quinta Do Vallado, Portugal. Man har lagrat whisky i ekfat (mättade fat) som tidigare innehållit portvin |
4. Prototyp Amerikan Lagrad på nya amerikanska ekfat. |
5. Svensk Rök lagrad på nya amerikanska ekfat. |
5 B Svensk Rök som lagrats på amerikanska bourbonfat |
6. Svensk Rök lagrad på nya amerikanska ekfat |