Hemlig resa med PRO Bomhus, tisdag 14 maj 2019
Den hemliga resan som PRO Bomhus arrangerar varje år är mycket populär.
Maj-Britt och jag har deltagit flera gånger tidigare och självklart ville vi följa med på denna resa. Det blev en full buss, dvs ca 50 personer. Reseledare var Jan och Bo.

Alla satt och gissade var resan skulle gå. När vi kom mot E4:an, blev frågan; söderut eller norrut. Det blev söderut. Vart då? Sigtuna, Uppsala, Norrtälje, Ålandsresa mm.
Nej, vi kom till Österbybruk i Vallonbruken, Roslagen.



Där blev det genast kaffe med ost/skink macka.

Österbybruk är ett unikt bevarat Vallonbruk med historiska byggnader, trädgård, och park.
Under 1400 talet tillhörde Österbygård Örbyhus, som i sin tur innehades av Vasa-ätten.
På 1600-talet kom Österby 1643 tillsammans med Lövsta och Gimo i Louis De Geers ägo.
Han utvecklade verksamheten och såg även till att de anställda fick på den tiden en dräglig tillvaro.

Det såldes 1758 och fler ägare kom innan Gimo-Österby bruks AB köpte det 1916. Verksamheten lades ner 1983.

Efter fikat delades vi upp i två grupper och guider visade oss runt och berättade brukets historia.
Min grupp började med att besöka en arbetarbostad. Den bostaden uppläts till den anställde.
När den anställde gick i "pension" så fick de flytta ur bostaden och flytta in i en "enrummare med kokmöjlighet". Den kunde ligga i samma byggnad, som i detta fall.
Därefter gick vi till själva smedjan och fick ta del av den miljön.

Nu var det lunchtid och till Värdshuset Gammel Tammen. Det bjöds på ytterfile, potatis, dijonsås och grönt. Några tyckte att såsen var otroligt god och bad om mer, vilket de fick.

Nu gick resan vidare. Vi åkte på smala vägar till okänt mål. Ibland blev vägen ännu smalare. Vi provade även på grusväg. Efter ett tag såg vi att vi åkte på samma väg igen. Det hände att vi även kom på samma väg men från det andra hållet. Var vi vilse?? Efter nästa en timme kom förklaringen. Det fanns två platser med samma namn och GPSén visade naturligtvis till fel. Men vi kom till slut fram till Järnvägsstationen Faringe.

Där stod en rälsbuss och väntade på oss. Vi hade kommit till Upsala-Lenna Jernväg. Det är 33 kilometer museijärnväg genom Uppland. Vi skulle åka från Faringe till Uppsala. Där skulle bussen möta oss. Det är en smalspårig järnväg. Under resan berättade konduktören historien om järnvägens uppkomst.

Det blev en nostalgisk resa genom landskapet med rälsbussen. Förbi skogar och vackra sjöar. Ibland upplevde vi det som att järnvägen gick rakt igenom en villatomt. Tåget tutade och barn utmed spåret sprang med och vinkade. Ja, vi kom fram till Uppsala och fick se dagens moderna snabbgående tåg.
Och, bussen stod där.

Ombord på bussen igen och färden gick vidare. Strax norr om Uppsala finns Ulva Kvarn. Det var dit vi åkte. Ulva Kvarn ligger vid Fyrisån ca 7 km norr om Uppsala. Verksamheten var uppbyggd kring en kvarnverksamhet med anor från 1300-talet och möjligen tidigare.

Idag är det en hantverksby med hantverkare, butiker, kafé. Men, varje tisdag under sommaren är det bilträff för gammelbilar. Bilarna ska vara äldre än 30 år för att på få parkera inne vid Ulva Kvarn. Andra var hänvisade till en parkering lite längre bort.
Där fick vi kaffe, stor kanelbulle och rulltårta. Det satt fint. Fick ca en timme på oss att titta på alla bilar.
Vistelsen där avslutades för de flesta, med att vi köpte roslagskorv med bröd. Mmmm.
Bussen fortsatte hemåt. Köpte lotter. Visste utfallet. Det var samma personer som vann igen.

Slutsats. Vi kommer säkert att delta på nästa hemliga resa. Ett mycket trevligt koncept.
Tack Jan och Bo

Bild och penna
Roberth Nironen


Det blev lite bilder. Klicka här!