En klunk vatten samt någon brödbit
intas varje gång en whisky avsmakas. På bordet finns också ett
provningsformulär, där deltagarna noterar whiskyns färg, doft, smak och
eftersmak samt övriga intryck.
Skall man dricka whisky med någon isbit i eller alltid
späda whiskyn med vatten?
Vanliga frågor som
ställs i samband med provningar. Det finns inte något som är rätt eller
fel, när det gäller dessa frågor utan var och en måste själv bestämma,
vad han eller hon anser vara det bästa. Men man kan ändå göra några
kommentarer, som kanske manar till eftertanke.
On man använder ”whisky on the rocks”, innebär det att whiskyn kyls ner.
Effekten blir att whiskyn smakar mindre eller kanske inte något alls. På
grund av kylan binds aromämnena i vätskan, vilket innebär att de blir
mindre lättflyktiga och det blir svårt att uppfatta dem. Whiskyn har ju
lagrats under många år för att doft- och smakämnen skall utvecklas
optimalt. Det är då kanske mindre lämpligt att kyla ner whiskyn, så att
dessa doft- och smakämnen inte längre kan uppfattas. Rumstempererad
whisky (+17-21°C) är således den bästa temperaturen för att doft- och
smakämnena skall komma till sin rätt.
Skall man dricka whiskyn med vatten eller ”neat”.
Åter en
smakfråga men det finns en bra förklaring. När man häller i något vatten
i whiskyn orsakar det att estrar och aldehyder lättare frigörs och
stiger uppåt i glaset med hjälp av den avdunstande alkoholen. Således i
första hand en ”doftsmak”. Vattnet som används får då inte vara kolsyrat
eller innehålla klor. Vid provningar späder man alltid ut whiskyn till
1/3 av innehållet. När det gäller cask strength på kanske 60 %
späder man till kanske halva dess volym. När det gäller Islaywhisky som
för det mesta är mycket rökig, bör man prova sig fram droppvis, eftersom
röksmaken har en tendens att spädas ut snabbare än alkoholen.
Sammanfattningsvis:
Använd rätt glas och se till att doft- och smakämnena kommer till sin
rätt!
När deltagarna var
klara med provningsformuläret diskuterade IG med deltagarna de olika
whiskysorternas egenskaper. Vad de tyckte gemensamt noterades på en
OH-bild, som var en kopia av formuläret. När det var klart visades en
OH-bild vad experterna (Vin & Sprits panel, olika whiskyförfattare)
ansåg om whiskysorternas egenskaper. Självklart skulle nog
provningsdeltagarna inte hålla med om vad experterna tyckte. Det
kan ju också bero på, att när experterna kommenterade de olika
whiskysorterna var det andra årgångar och satser (batcher) som bedömts
jämfört med vad som provades vid GWS provning.
IG började den teoretiska genomgången med att läsa från en bok, som
skrevs av Dr. Johnson vid hans besök på västra öarna (inre Hebriderna)
1775. Det framgick att där serverades fyra olika dramsinnan
grötfrukosten serverades. Varje dram hade sitt speciella gaeliska namn.
Tala om att skottarna skulle vara snåla!
Några kuriosa kommenterades som t.ex.
- Under tyskarna offensiv under andra världskriget
skulle skeppsvarv bombas. Nu missade tyskarna skeppsvarven och
träffade i stället två destillerier och 10 miljoner liter whisky
förstördes.
- Fransmännen dricker mer whisky än cognac.
- 4 cl whisky innehåller mindre kalorier än ett
standardglas rödvin eller 25 cl öl.
- I sången Auld lang Syne sjunger man om en cup
o´kindness, vilket syftar på whisky.
- På en välgörenhetsauktion i Milano 1992 auktionerades
en 50 år gammal Glenfiddich. Det högsta budet var nästan 668 000:-
för den flaskan. 3 cl skulle i så fall kosta ungefär 28 000:-
- Vad är en dram? Mängden whisky som hälls upp i glaset
avgör den som häller upp, dvs. hur han eller hon uppfattar den
person som skall dricka whiskyn. Det är den definition som The
Scotch Whisky Association anser vara den rätta.
- Beroende på var man lagrar whisky, dvs. vid kusten
eller i inlandet avdunstar whisky hela tiden. Man talar om the Angels´ share eller the Angels´ dram. Varje år avdunstar mellan
2-2.5 % av fatets volym kanske något mera det första året. Ett fat
som ursprungligen har innehållit 250 L och lagrats i 18 år har under
lagringstiden förlorat 45 L whisky. Tänk på vad som händer när minst
100.000 fat lagras i Skottland!
Varifrån kommer ordet
whisky? Skandinaverna hade sin aqua vite, fransmännen sin eau
de vie och den keltiska befolkningen i nordvästra Skottland, Irland
och på ön Man hade sin uisge beatha, som var det gaeliska ordet
för livets vatten. Engels männen hade svårt för att uttala gaeliska,
varför det etymologiskt blev två ord, nämligen fuisce och usky, innan
det slutligen blev whisky.
Stavas whisky med
eller utan e? Det beror varifrån whiskyn kommer. Med epå Irland
och i USA, men utan e i övriga länder. Det var på 1800-talet som e:et
försvann på den skotska whiskyn. Det finns undantag i USA, nämligen
t.ex. whiskysorterna Maker´s Mark och George Dickel.
Whiskyn finns i
vardagen och sätter sina spår.
På Irland
finns en levnadsregel som lyder ”Never steal another man´s wife and
never water another man´s whiskey”.
I Skottland förekommer
det fortfarande ibland att vid dop, stänker man några droppar whisky på
barnets huvud. Det är ju livets vatten!
Sedan visade IG en
exposé över olika länders typiska egenskaper, när de producerar whisky.
Irland
- Destilleras tre gånger.
- Whiskeyn är mjuk och len.
- Det mätade kornet torkas i
ugnsliknande rum, men röken kommer aldrig i direkt kontakt med den
mältade säden. Det är därför det är mycket sällan som irländsk
whiskey är rökig. Undantag är Connemara.
- Även andra sädesslag än korn
används.
En OH-bild visades som i stora drag beskrev, vad som händer när whisky
tillverkas. Den processen kommer att diskuteras mera i detalj vid en
senare provning. Även vad som händer vid tillverkning av sädessprit
kommenterades. Den processen kommer att diskuteras närmare, när
Lågländernas whisky provas. Generellt kan emellertid kortfattat
kommenteras att fördelarna med den typen av whisky, nämligen sädeswhisky
är följande:
- Destillationen sker utan avbrott.
- Spriten som tillverkas är ren och förlorar därför i
doft.
- Processen är billig i drift, vilket ger ekonomiska
vinster och är därför mer ekonomisk ur olika aspekter.
- Den är arbetsbesparande.
- Processen är inte säsongsbetonad.
Japan
Generellt är kvaliteten mycket hög och
den japanska whiskyn liknar mycket den skotska whiskyn. Eftersom
japanerna inte är intresserade av doft, de har mycket få ord för
doftsensationer, spelar aromen inte så stor roll. Däremot är smaken
mycket viktig. Japanerna producerar mest blended whisky, men de har <10
destillerier.
Suntory är världens största whiskyproducent. Mäsken
kan också innehålla lite´ ris och hirs. Destilleriet tillverkar olika
smaksorter.
Koncernen äger bl.a. destillerierna Auchentoshan, Bowmore
och Glen Garioch i Skottland. Nikka
äger destilleriet Ben Nevis i
Skottland. Utmärkande för whisky från Nikka är att den är
bourbonaktig, dvs. har smak av vanilj. Kanadensiska Seagram har ett
joint venture med
Kirin Seagram. Därför produceras en något rökig
whisky. Högt uppe i bergen i Japan finns Sanruku Ocean som bl.a.
producerar en single malt whisky.
USA
Huvudsakligen använder man kolonndestillation vid framställningen av
whiskey. Man kolar även faten på dess insida, vilket förhindrar
bakteriespridning, men också ger whiskyn en rödaktig färg. Det finns
olika whiskytyper, nämligen:
Rye whiskey som
innehåller minst 51 % råg i mäsken. Det var också den första whiskey som
producerades i USA (Pennsylvania och Maryland). Det ger whiskeyn en viss
bitter smak. Att tillverka en whiskey endast på råg är mycket svårt
beroende på att enzymerna i rågkornen inte är tillräckliga för att
spjälka
- stärkelsen till maltsocker. Därför använder man också
lité korn. Spriten lagras på koleldade ekfat, som enligt en
tunnbindarlag från 1923 endast får användas en gång.
- Corn whiskey måste minst
innehålla 80 % majs och lagras på ej kolade ekfat under kort
tid. Majsen ger spriten en sötaktig smak.
- Straight whiskey är t.ex. Bourbon,
Tennessee och Rye whiskey. Den typen av
whiskey tillverkas enligt sour mash metoden, men det anges inte på
etiketten att det är sur mäsk, eftersom det skulle verka
avskräckande på ev. köpare. Den typen av whiskey lagras inte med
neutral alkohol och lagras minst 2 år på ekfatt.
- Sour mash (Tennessee) använder sur mäsk,
dvs. man använder bottensatsen i destillationspannan till nästa
destillation, vilket ger en kontinuitet i jäsningen och skyddar
whiskeyn från den vilda jästens aktivitet. Den typen av whiskey
skall innehålla minst 51 % av något sädesslag. Whiskeyn filtreras
genom att lager av sockerlönn, vilket ger en mild smak. Ex. är Jack
Daniels, Gentleman Jack.
- Bourbon måste innehålla
minst 51 % majs och resten korn samt råg/vete. Bourbon behöver inte
produceras i Kentucky enligt lag. I allmänhet ingår upp till 70 %
majs. Innehåller whiskeyn mer majs blir den inte så smakrik.
Receptet brukar vara 51-80 % majs, 5-15 % mältat korn, som gynnar
jäsningen samt 5-15 % råg/vete. Användes en något större procent
vete ger det en mildare whiskey som t.ex. Maker´s Mark.
Namnet
Bourbon kommer från de franska nybyggare som bosatte sig i Kentucky.
Deras kungliga gren i Frankrike var Borbon. Numera finns inte några
destillerier i den del av Kentucky som betecknas som Bourbon. I
allmänhet lagras bourbon mellan 4-10 år. Om det inte står någon ålder på
etiketten är den lagrad i minst 4 år.
Några kända
bourbonnamn på olika sorter är från resp. ägare:
Pernot
Ricard (Wild Turkey), American brands (Jim Beam, Old Grand Dad, Knob
Creek), Brown-Forman Beverage Co. (Jack Daniels,
Gentleman Jack), Seagram (Four Roses) och Allied Domecq (Maker´s Mark).
IG berättade om den historiska bakgrunden till några blended whiskies
namn som t.ex. VAT 69, Black & White samt Johnnie Walker. Varför gavs
namnet VAT 69 till en whisky? Jo, i juli 1882 tillverkades 100 olika
blandningar av olika single malts + sädeswhisky av en whiskyproducent.
Faten (vats) numrerades från 1 till 100. Experter och goda vänner bjöds
in för att bedöma vilket fat som var bäst. Fat, dvs. vat nummer 69 vann
och den blended whisky tillverkades sedan.
På flaskornas
etiketter anges single malt, vatted malt och blended whisky, men vad
betyder dessa namn. En single malt whisky – på svenska ibland
kallad enkelmaltwhisky – produceras från ett destilleri. Kan
emellertid betyda att olika årgångar från det destilleriet blandas. En
mycket ovanlig benämning är single-single malt whisky,
som innebär en whisky från ett destilleri och en batch (sats)
destillering.
En vatted malt whisky innebär en whisky, då single malts från
fler än ett destilleri har blandats.
En blended (blandad) whisky består av mellan 15-50 olika single
malts + sädeswhisky. En enklare blended whisky innehåller kanske 20 %
single malts och resten sädeswhisky och är lagrade mellan 3-5 år.
Benämningen De luxe är en subjektiv bedömning och i allmänhet innehåller
whiskyn > 60 % single malts.
En sädeswhisky framställes i en kolonndestillationsapparat
(Coffey blåsa) och lagras i minst tre år. I allmänhet vinner en
sädeswhisky inte på att lagras mer än 4-5 år.
Ett namn som det har varit mycket diskussion om är pure malt.
I Italien är Glen Grant en pure malt, fastän det är en single malt. I
Frankrike kallas whiskyn pure single. Cardhu är fr.o.m juli 2004 en
vatted malt fastän det är en single malt. Man bör dessutom inte kalla en
vatted malt efter destilleriet. Därför har företaget Diageo ändrat namn
på destilleriet Cardhu till Cardow och också ändrat färgen på
flaskans etikett. Glenfiddich har haft på sin etikett tidigare orden
pure malt, men har alltid varit en single malt. Ett förslag är
att pure malt inte skall användas, eftersom namnet kan
missuppfattas. Ett förslag är också att orden malt whisky skall användas på en whisky från ett påhittat destilleri t.ex.
varuhuskedjornas märken.
När en ålder anges på flaskans etikett, innebär det den tid whiskyn
lagrats på fat. Vilken är den bästa åldern för en whisky? Det
beror på var whiskyn lagras. I Lågländerna mognar whiskyn snabbare t.ex.
efter 8-10 år, medan det krävs längre tid i inlandet t.ex. Speyside. Det
gäller också whisky som är mer viskös t.ex. Islay whiskies. Om whiskyn
lagras för länge i ekfaten får den träsmak.
En whisky är från början färglös men får färg från ekfaten och färgämnen
(sockerkulörer, E 150), som sätts till. Vissa destillerier t.ex.
Glengoyne anger att man inte använder färgämnen. I USA kolas ekfaten och
ger då whiskeyn en rödaktig färg.
Lagringen sker i amerikanska ekfat, som är billigare (cirka £150) i
inköp jämfört med sherry (cirka £800) fat från Spanien. Avdunstningen
som tidigare har nämnts ligger på cirka 2 % per år med någon procent
större det första året. I fuktiga klimat förlorar whiskyn snabbare
alkoholstyrka än volym medan i torra inlandsklimat och högre höjd över
havet t.ex. destilleriet Dalwhinnie, mer i volym än i alkoholstyrka.
I
USA lagras whiskeyn endast en gång på fat beroende på en tunnbindarlag
från 1923. Den lagen skulle nämligen hela tiden ge tunnbindarna arbete.
Faten skeppas antingen hela eller nedmonterade i stavar till Skottland.
Det senare sättet har på senare blivit ovanligare på grund av större
kostnader, då faten skall göras om från 180 L (barrel) till 250 L (hogshead).
Generellt påverkar ett litet fat whiskyn mer, eftersom det är större
träyta mot varje liter whisky. Det innebär snabbare mognad men också
högre lagringskostnad. Et fat kan användas upp till tre ggr ev. fyra,
vilket innebär en lagringstid på cirka 50 år.
Destilleriet Macallan
är speciellt, eftersom de använder endast sherryfat. De har kontrakt med
en bodega i Jerez, som först lagrar sherryn oloroso i ekfaten – i några
andra fall andra typer av sherry – och sedan skeppar de tomma faten till
Skottland.
Lagringstiden för maltwhisky i Skottland är minst tre år medan det är
två år för whiskey i USA enligt lag. Anledningen till den kortare tiden
i USA är att whiskeyn innehåller sädeswhisky.
En whisky blir inte bättre om den lagras på flaska och förlorar inte i
alkoholstyrka om flaskan inte öppnas och tillslutningen är effektiv.
Whiskyflaskan skall förvaras stående och helst mörkt. En öppnad flaska
kanske klarar sig i 1-1.5 år utan att smaken förändras.
Den sista OH-bilden visade på intressanta ställen att besöka i
Skottland, där man kan köpa olika sorter av maltwhisky.
Därefter började den praktiska delen av provningen. Syftet var och välja
fyra sorter, som deltagarna skulle kunna skilja från varandra med hjälp
av den teoretiska information som givits innan provningen. Innan
tastingen tipsade IG, hur man skulle göra för att bäst uppfatta doft,
smak och eftersmak.
Auchentoshan
10 år som är en single malt från Lågländerna. Egenskaperna var: färgen ljus och bärnstensfärgad med stor, fruktig doft. Smaken var mild,
något sötaktig (vanilj) och fruktig.
The Famous Grouse
En blended whisky med aromatisk, sötaktig, fruktig
doft. Smaken
var mild, något torr, sötaktig och viskös.
I
The Famous Grouse ingår bl.a. maltwhiskysorterna Bunnahabhain, Highland
Park, Tamdu, Glengassaugh och Glenrothes.Bowmore
12 årig Islay whisky med ljus, bärnstens färg. Stor, fruktig,
rökig, tjärig doft. Smaken var skarp, rökig, tjärig med en lång eftersmak.
Maker´s Mark
Cirka 6 årig bourbon som var bärnstensfärgad med liten, mild,
aromatisk, sötaktig (vanilj) doft. Smaken var mild och söt
(vanilj) samt viskös. Eftersmaken lång.
Utmärkande för flaskan är att den är rektangulär samt att flaskhalsen är
handdoppad i rött vax. Det är således inte plast som många tror utan ett
speciellt framställt vax. |