Whiskyprovning den 23 april 2005
Ordförande Sten Adebäck hälsade deltagarna välkomna och informerade om
eftermiddagens aktiviteter som förutom provning också innehöll bilder
från Islay samt en video från destilleriet Bowmore. Det var medlemmen
Håkan Jansson som visade dessa bilder och kommenterade från sin resa
till Islay.
Innan provningen tipsade provningsledaren Ingemar Giös (IG) om följande:
-
Fr.o.m. den 1 april finns Strathisla att köpa på Systembolaget till ett mycket bra pris
för att vara en single malt, nämligen 299:- Det var många år sedan
denna single malt fanns att köpa i Sverige och whiskyn är en bra
representant för en Speyside whisky och ingår bl.a. i blended
whiskyn Chivas regal
-
The Ileach som är en single
malt betyder ”invånare på Islay”. Det finns en hel del single malts,
som inte har namn efter destilleriet. Anledningen är att många
destillerier lagrar sin whisky under många år och under den tiden
får man inte in några pengar. Ett alternativ är då att sälja en
yngre whisky från destilleriet men under ett annat namn. Det är en
väl förborgad hemlighet att inte den som marknadsför whiskyn ifråga
skall informera från vilket destilleri whiskyn kommer ifrån.
Ovanstående whisky är enligt en utländsk importör en 5 årig
Lagavulin.
-
Om man
önskar göra en mindre investering i en whisky finns det för
tillfället ett bra tillfälle. Bakgrunden är följande. Som single
malt var whiskyn Cardhu inte framgångsrik ur försäljningssynpunkt i
Storbritannien men däremot i Sydeuropa, speciellt i Spanien från
1982 och framåt. I stället för att öka priset eller bygga ett nytt
destilleri, bestämde man sig för att göra Cardhu till en vatted malt
whisky med blandning av single malts från andra Diageo destillerier.
En vatted malt får inte ha namn
från ett av de ingående destilleriernas whiskies, varför man ändrade
destilleriets namn i slutet av 2003 till ett tidigare använt namn,
nämligen Cardow. På grund av våldsamma protester från när och fjärran
ändrade man igen destillerinamnet till Cardhu under 2004. Dessutom
bestämde man sig för att Cardhu Pure
Malt skulle säljas slut och sedan inte tillverkas igen och i stället
skulle man igen börja producera Cardhu som single malt. Speciellt i
Spanien kan denna vatted malt finnas kvar och kanske också på taxfree,
om man åker till Åland.
IG kommenterade föregående månads provning där man smak- och doft/lukt
speciellt diskuterades. En medlem fick vara försöksperson (fp) och
ombads att hålla för näsan. Syftet var att visa vad luktsinnet betyder
för smakupplevelsen. I skeden fanns lika delar strösocker
och kanel. När fp smakade kändes endast en söt smak, men när fp tog bort
fingrarna från näsan kändes direkt ”smaken” av kanel.
Provningen började med att IG visade en karta över de whiskyproducerande
områdena i Skottland, nämligen Lågländerna, Högländerna, Islay och
Campbeltown. Högländerna delas i sin tur in i norra, östra, södra,
västra, öarna och Speyside. Huvuddelen av alla destillerier
ligger emellertid i Speysideområdet. Som gräns mellan Låg- och
Högländerna är en tänkt linje som dras diagonalt mellan Firth of Clyde
vid Glasgow upp till Firth of Tay vid Edinburgh.
Utanför Skottlands västkust ligger >500 öar varav cirka 100 är bebodda.
Till de Inre Hebriderna räknas öarna Skye med destilleriet Talisker, Mull med Tobermory, Jura med Isle of Jura< samt Islay med åtta destillerier. Highland Park på Orkneyöarna är
Skottlands nordligaste destilleri och räknas till de yttre Hebriderna.
Eftersom whiskies tillverkade på Islay är mycket speciella, så bildar ön
ett eget whiskyområde. På öns sydkust ligger destillerierna Lagavulin,
Laphroaig och Ardbeg.
Vid Loch Indaal finns Bowmore och Bruichladdich samt
på öns östra kust Bunnahabhain och Coal Ila. Destilleriet
Port Ellen producerar inte längre någon whisky utan är numera en
mältningsanläggning, som förser alla Islays destillerier samt Isle of
Jura med mältat korn enligt resp. destilleris specifikation.
IG gav sedan en kort historik om ön Islay, som troligen var den del av
Skottland, som först började med whiskytillverkning. Ön ligger endast
cirka 5 mil från NordIrland, där världens äldsta destilleri ligger,
nämligen Bushmill. Det destilleriet grundades redan 1608. På 400-talet
var det missionärer (munkar) som kom till Islay och man tillverkade
whisky, som användes som medicin. Vikingarna kom på 800-talet men man
uppskattar att bosättningar fanns på Islay redan 6 000 år f.Kr. På
1300-talet regerade klanen McDonald över ön, men de hade också ön Man,
NordIrland och Orkneyöarna inom sitt område. På 1700-talet var det den
rivaliserande klanen Campbell som tog över Islay.
För närvarande bor det knappt 4 000 invånare på ön och de huvudsakliga
inkomstkällorna är fåravel, fiske, ostronodling, vävning och
whiskytillverkning. Klimatet är regnigt och blåsigt samt lämpar sig inte
för kornodling i de mängder som krävs till whiskyproduktion, varför korn
måste köpas från skotska fastlandet.
Islay är tillsammans med Speyside de populäraste whiskyområdena för
besökare. Flyg går från Glasgow och Edinburgh och åker man bil tar man
färjan från Kennacraig på Kintyre-halvön till Port Askaig eller Port
Ellen. Överfarten med färja tar cirka 2 timmar och på vardagar går det
tre färjor medan endast en på söndagar. Det är därför väsentligt att man
bokar färjplats i tid.
Naturen på Islay är speciell, eftersom ¼ av öns area är täckt av
torvmossar. Öns norra del är bergig och längs den östra kusten löper en
400 m hög ljungklädd bergås. Den bördigaste delen är öns västra del och
eftersom det regnar ganska mycket, så påverkar den höga luftfuktigheten
lagringen av whisky. Fördelen med nederbörden är att den inte är
försurad eller förorenad, vilket den är över industriområdena på
fastlandet t.ex. runt Glasgow. Eftersom knappast något jordbruk bedrivs,
så finns inte heller konstgödsel eller bekämpningsmedel i jorden och det
gör att vattnet, som rinner över ön är mycket rent.
Tidigare fanns ett 20-tal destillerier på Islay. Orsaken var att ön inte
omfattades av maltskattelagarna (Wash Acts). Tjänstemän från
skatteverket anställdes inte för att driva in skatter från befolkningen
utan det var godsherren ”the Laird”, som ansvarade för detta. Eftersom
regelverket beträffande skatter var mycket dåligt förekom smuggling i
stor skala och under 1800-talet fanns ett 30-tal illegala brännerier.
Dessutom var det mycket lätt att gömma ett lönnbränneri i vikar längs
den bergiga kusten.
Det som är utmärkande för de flesta destillerier på Islay är den skarpa,
koncentrerat rökiga torvsmaken, tångsältan och tjäran. Därför
kommenterade IG med hjälp av en OH-bild hur det går till att tillverka en rökig whisky.
Vad är torv som används bl.a. som bränsle i kölnan? Torv (peat) består
av mer eller mindre sönderdelade växtrester i vatten eller på fuktig
mark och avlagringen av torv sker på den plats, där materialet bildas.
Efter cirka 1000 år eller längre tid blir torven svart. Man skär ut
torven med spade i maj-juni i tegelstensliknande bitar. Därefter läggs
dessa bitar i kupor (stackar) och lufttorkas någon månad tills torven
innehåller cirka 30 % fuktighet.
Den kallas då sticktorv. Numera
använder man maskiner vid torvupptagningen. Torvmassan blandas och
pressas ut till en sträng på drygt en meter. Torkningen sker under 6
veckor på sommaren. Torven som används på Islay innehåller mycket
vitmossa, tång, ljung och pors. Vattnet på ön rinner över torvmossar,
vilket också påverkar smaken på den slutliga whiskyn.
Kölnan är den smala, höga byggnad med en skorsten, som är försedd med en
plåthuv liknande ett pagodtak överst. Skorstenen leder bort röken från
torkugnen, eftersom det finns en fläkt som ger ett kraftigt vinddrag
från eldstaden. På bottenplanet finns en eldstad (torkugn) och ovanför
den är taket perforerat. På andra våningens golv ligger det mältade
kornet utspritt i ett 2-3 dm tjockt lager.
Torv används bl.a. som
bränsle och när den heta luften och torvröken passerar genom det mältade
kornet (grönmalten) uppstår en karakteristisk rökig doft och smak, som
man senare märker i vissa whiskysorter. Det är bara fuktig grönmalt, som
kan ta åt sig rök, varför torvrökningen alltid sker innan torkningen.
Numera är det få destillerier som använder en kölna utan i stället sker
torkningen av det mältade kornet i centrala mältningsanläggningar, som
blåser den tjocka, vita röken genom mälttrummorna.
Varje destilleri informerar mälteriet i Port Ellen hur rökig de vill ha
sin whisky, dvs. hur många ppm (parts per million = mg/L) fenoler, som
skall ingå. Rökdoften och smaken kommer från eteriska (flyktiga) oljor
och andra organiska föreningar (fenoler) i torven.
Jämför man halten ppm hos olika destillerier på Islay är ppm halten
ungefär följande: Arbeg 50,
Lagavulin 35, Laphroaig 30, Bowmore
20-25 samt Bruichladdich och
Bunnahabhain 2-3. Medeltalet
ppm från destillerier i Speyside ligger mellan 3-6.
Men ppm anger halten i malt och således inte i spriten! Laphroaigs
ppm 40 är i sprit cirka 25 och Lagavulins ppm 35 har minskat mellan
16-18 i nydestillerad sprit. Lagras Laphroaig i 10 år är ppm cirka 10
och efter 30 år ungefär 6. Två metoder används och de ger olika
resultat. HPLC-metoden ger högre värden än den kolorimetriska metoden.
För den senare metoden finns sju olika sätt att få en siffra! Tag
således ppm värdet med ”en nypa salt”!
Vad är utmärkande för whiskies från Islay?
Jo, den skarpt, koncentrerade rökiga torvsmaken och doften med inslag av
tjära, sälta och jod. Enligt kommentarerna nedan har Bruichladdich och
Bunnahabhain helt andra egenskaper. En del tycker att Laphroaig smakar
som hostmedicin. Under förbudstiden i USA mellan 1920 och 1933 förskrevs
Laphroaig som medicin!
Ardbeg
Ardbeg betyder på gaeliska den lilla udden. Destilleriet började
den legala försäljningen av whisky 1815, vilket räknas som det år
destilleriet grundades. Under 1980-talet var destilleriet stängt, men
från 1989 till 1996 hade man en mindre produktion av whisky.
Destilleriet var privatägt fram till 1977 och 1997 köptes Ardbeg av
Glenmorangie plc, som började med whiskytillverkning i Ardbeg igen.
Moët-Hennessy köpte i sin tur Glenmorangie i slutet av år 2004.
Eftersom man fram till 1975 tog torven för hand på 2.5 m djup, var den
torven annorlunda jämfört med den torv man tog efter 1975 med maskin
från en torvmosse på ett annat ställe på ungefär 1 m djup. Den senare
torven var ljusare, inte lika förmultnad och inte så komplex jämfört med
den ursprungliga torven. Dessutom saknades tidigare fläktar i kölnans
pagod, vilket gjorde att röken mycket långsamt diffunderade genom
grönmalten. Före 1975 var således Ardbeg den mest rökiga Islaywhiskyn
medan nuvarande Ardbeg är mildare och mindre rökig.
Vi provade en 10 årig Ardbeg som var kraftigt rökig och med doft som
Lapsang Souchong te. Färgen var gyllene, stor rökig doft,
smaken skarp, torr, rökig och eftersmaken lång. Ardbeg är
således en typisk Islaywhisky. Ju yngre rökig whisky som provas desto
mer känns den rökiga doften och smaken. Den 17 åriga Ardbeg har således
inte alls samma rökiga egenskaper som den 10 åriga whiskyn.
Bruichladdich
Bruichladdich betyder på gaeliska kullen på stranden. Tidvis har
destilleriet varit stängt men öppnade igen maj 2001 och det var då den
oberoende buteljeraren Murray McDavid, som köpte destilleriet, vilket
fram till 2005 var Skottlands västligaste destilleri. Numera är
gårdsdestilleriet Kilchoman som började produktionen våren 2005 det
västligaste destilleriet. Bruichladdichs byggnad är av betong, vilket
var ett ovanligt byggnadsmaterial, när destilleriet grundades 1881.
Destilleriet buteljerar sin whisky, vilket är ovanligt, eftersom
det är endast Springbank och Glenfiddich, som också gör detta.
Vattnet som tas från en reservoar på ön passerar över sandsten och har
inte runnit över torvmarker. Whiskyn är mild vilket bl.a. kan bero på
att kopparpannorna har höga halsar och att lagerhusen ligger skyddade
för väder och den salthaltiga vinden.
Vi provade en 15 årig Bruichladdich med ljus, gyllene färg.
Doften var rätt liten och sötaktig samt smaken var sötaktig.
Eftersmaken var ganska lång. Whiskyn fungerar bra som en aperitif
före en måltid. Men man har två rökiga whiskysorter på gång, nämligen
Port Charlotte (40 ppm) och Octomore (80 ppm!!)
Bunnahabhain
Bunnahabhain betyder på
gaeliska flodens mynningoch är det nordligaste destilleriet på
Islay. Destilleriet grundades samma år som Bruichladdich nämligen 1881
och ligger vid floden Margadales utlopp i sundet mellan öarna Islay och
Jura. Whiskyn ingår som komponent i blended whiskies som Cutty Sark samt
Famous Grouse och Bunnahabhain är en av de populäraste whiskysorterna –
single och blended whiskies inräknade – som besökare köper på Scotch
Whisky Heritage Centre i Edinburgh.
Vattnet som används vid destilleriet kommer från källan Margadale Spring
och har inte passerat torvmarker utan transporteras i rörledningar till
destilleriet. Den är en mild whisky med ett ppm på 2-3 fenoler. Man
använder dessutom en mycket liten del av mellanspriten från spritpannan.
Den whisky vi provade var 12 år gammal. En liten sötaktig doft kunde man uppleva. Smaken var sötaktig och eftersmaken
uppfattades som mellan kort och lång.
Bowmore
Bowmore anses vara det äldsta licensierade destilleriet på Islay,
eftersom det grundades 1779. Fortfarande använder destilleriet till
cirka 40 % av sitt behov av mältat korn den traditionella golvmältningen.
Det mältade kornet har en ppm halt fenoler mellan 20-25. Destilleriet
ingår i den japanska koncernen Suntory från Japan.
Bowmore är ”huvudstaden” på Islay och kanske är mest känd för sin runda
kyrka. Syftet var att förhindra djävulen från att gömma sig i något hörn
i kyrkan. En lagerbyggnad har gjorts om till simhall och det är
överskottsvärmen från destilleringen, som värmer upp vattnet.
Den 12 åriga Bowmore som provades var till färgen ljust
bärnstensfärgad med stor rökig doft och skarp rökig smak. Även denna whiskys eftersmak var lång.
Bowmore är den Islaywhisky som fått de flesta utmärkelser vid olika
internationella sprittävlingar.
Eftersom det kan vara intressant att känna till vilka destillerier
utanför whiskyområdet Islay, som tillverkar rökiga whiskies, delade IG
ut en sammanställning över dessa whiskies till medlemmarna.
Efter provningen gick vi till matsalen för att fortsätta diskussionerna
i samband med intag av en mycket god kötträtt och ett glas öl eller vin.
Diskussionerna fortsatte speciellt med deltagare som planerar att åka
till Speyside i september.
Vid datorn
Ingemar Giös |