Swedish Whisky Club´s Convention 2007

Syftet med de här minnesanteckningarna är att berätta vad som händer på ett Convention för Er alla som aldrig varit där. Det är sjätte gången SWF har sitt Convention.

Convention började 12.30 med ett årsmöte och undertecknad var utsedd att representera Gefle Whiskysällskap (GWS) på årsmötet. Till ordförande Hans Lilja (HL) hade jag innan årsmötet överlämnat ett ex. av det informationskort som GWS använde sig av i samband med alla besök vi gjorde på olika skotska destillerier andra veckan i september. HL tycket det var ett bra initiativ.
Några kommentarer från årsmötet var följande:

  • Det är nu 68 whiskyklubbar anslutna till Svenska Whiskyförbundet (SWF) med 3233 medlemmar. Ytterligare 6 klubbar tillkom i maj men som inte inkluderats i de 68 samt två klubbar har försvunnit under verksamhetsåret.
  • Diskuterades under övrigt om inte SWF skulle kunna ordna en egen whiskymässa. En del anser att mässan på Nacka Strand blir mer eller mindre en pubmässa med ett stort antal yngre personer. Information lämnades om Linköpings Whiskymässa som hålls för femte året i rad nästa år fredagen den 1 samt lördagen den 2 februari. Hemsidan är www.whiskyexpo.se
  • Undertecknad informerade om den whiskyordlista som tagits fram av Telge Whisky Sällskap, som kan köpas om J Hakkarainen kontaktas på webmaster@torpapensionat.se

Klockan 14 började den första provningen med 180 deltagare från 31 whiskysällskap. De whiskysorter som provades var nyheter och de släpps den 1 oktober. Första kommentator var Roger Melander (kiltklädd) från Galatea Spirits. Han kommenterade de två första whiskysorterna.

  1. Tomatin 12 år 40% 295 kr
    Destilleriet är Skottlands största men producerar något mindre än Glenfiddich. Ett tag hade destilleriet 23 kopparpannor men de pannor som installerades 1974 använder man numera endast, eftersom övriga pannors kopparmaterial blivit för tunt. Whiskyn är inte så vanlig men finns på Systembolaget med nr; 443-01. Tidigare fanns en 10-årig whisky men man har nu gått över till den 12 åriga. Destilleriet är Japanskägt.

    Något sötaktig (vanilj, sherry). Mild rökighet. Lång eftersmak. Passar till vaniljglass!
  2. Karuizawa 12 år 40% 424 kr
    Destilleriet med samma namn som whiskyn ligger vid berget Asama 850 m.ö.h. och därmed Japans högst belägna destilleri med endast tre anställda. Klimatet varierar från -15˚ på vintern till +30˚ på sommaren, vilket självklart påverkar mognaden i lagerhusen. Man använder kornsorten Golden Promise precis som destilleriet The Macallan. Visserligen är den 12 årig, men man har blandat spanska sherryfat som lagrats mellan 12 och 31 år. Whiskyn har vunnit guldmedalj i Int. Wine & Spirits Competition.

    Äntligen har det kommit en japansk whisky som har ett bra pris. Det finns endast två andra japanska whiskysorter på Systembolaget och de kostar 499:- resp.

    Doften är fruktig med inslag av choklad och kryddor. Chokladsmak kan anas. Eftersmak med inslag av ingefära.
  3. Benriach 20 år 43 % Pris troligen 735:-
    Alistair Walker informerade om denna whisky. Destilleriet köptes av en fristående whiskyentreprenör våren 2004. För närvarande går 90 % av produktionen till blended whisky. Man har ett stort antal årgångar som 10, 12, 16, 25, 30 och 40 år samt vintage malts.

    Man använder firstfill bourbonfat som ger en doft/smak av honung och vanilj. I denna rökta variant har man använt sig av 1 % mycket rökt Benriach
  4. Bowmore 18 år
    Iain McCallum berättade om Bowmore att också det destilleriet är japanskägt, nämligen Suntory. Han nämnde bl.a. Bowmore är det äldsta destilleriet på Islay och att de själva mältar kornet till 40 % och resten köps från det centrala mälteriet Port Ellen. Man använder sig av first och second filled bourbon- och sherryfat.När man smakar på whiskyn upplevs en viss fruktighet, sherryinslag och någon sälta. I eftersmaken känns rökigheten.
  5. Mòr Ardbeg (mòr = stor) cask strength 57.3 %
    Michael Heads, som tidigare arbetat på Ilse of Jura men är numera anställd på Ardbeg, då Stuart Thomson har slutat, berättade att den här whiskyn släpptes för att fira 10 års jubileet sedan Glenmorangie köpte destilleriet 1997. Numera ägs destilleriet av det franska företaget Moët Hennessy.

    Whiskyn finns endast i begränsad upplaga. Typisk Ardbeg dvs. rökig men man kan ana en viss chokladsmak.

Därefter kom skotska representanter från destillerierna Ardbeg, Glengoyne, Morrison-Bowmore, Springbank och Lagavulin och besvarade frågor från auditoriet. Det blev sedan en paus eftersom en ny dukning skulle göras för nästa provning, som innehöll olika woodfinishsorter. De whiskies som provades var:

1. Glenfiddich 21 år
2. The Macallan Fine oak 10 år
3. Ben Nevis 10 år Port finishing
4. Oban Destillers Edition Montilla Fino samt
5. Benriach 15 år Pedro Ximenes.

Den provningen deltog undertecknad inte i, eftersom för fösta gången var det en Master Class provning, som var begränsad till 35 deltagare. Kostnaden för den provningen var 250:- extra.

Alla whiskysorter i denna Master Classprovning kom från den oberoende buteljeraren Duncan Taylor i Huntley, Speyside. Whiskysorterna finns i serien Rarest of the Rare och innebär att destillerierna nu inte längre finns och är svåra att få tag i. De flesta deltagarna hade aldrig smakat dessa sällsynta whiskysorter, som alla finns på beställningssortimentet. Den som informerade om dessa whiskies var Benny Sundberg från Whisky4you. Tillsammans med de sex sällsynta whiskysorterna fanns en 25 cl flaska med Whisky Water från Highland samt en plastpipett för att späda whiskyn med några droppar vatten.
 

  1. Inverleven 26 år, 50.1 % 1.857:-
    Maltdestilleriet byggdes på sädesbränneriet Dumbartons område i närheten av Glasgow. Man hade en tid två separata pannhus. Whiskyn är sällsynt. Maltdestilleriet stängdes 1991 och pannorna demonterades varvid Bruichladdich på Islay köpte en del utrustning. Hela destillerikomplexet stängdes 2002 och produktionen av sädeswhisky flyttades till Strathclyde.
  2. Glencraig 32 år, 40.3 % 1.729:-
    Den whiskyn producerades i s.k. Lomondpannor i destilleriet Glenburgie. Namnet fick whiskyn av den som då ansvarade för produktionen, nämligen W.Craig. Utmärkande för whiskyn är att den är kraftigare och mera viskös jämfört med singlemalten från Glenburgie. Eftersom Lomondpannorna inte längre finns produceras inte denna whisky. En sällsynt och mycket uppskattad whisky.
  3. Mosstowie 30 år, 48.1 % 1.828:-
    Även i destilleriet Miltonduff fanns Lomondpannor men de monterades ned 1981, varför Mosstowie inte längre produceras. Fortfarande kan man emellertid köpa Mosstowie hos oberoende buteljerare.

    Whiskyn har en mycket aromatisk doft och sätter man till lite vatten känns en viss rökighet. Undertecknads favorit i denna provning.
  4. Glenlochy 26 år, 53.2 % 1.508:-
    Tillverkades i ett destilleri i Fort Williams, dvs. samma stad där nu destilleriet Ben Nevis ligger. Destilleriet Glenlochy stängdes 1983 och destilleriutrustningen monterades ned. I destilleriet finns numera ett Guest house medan kölnan med pagodtak fortfarande finns kvar, eftersom byggnaden är K-märkt. Maltladan kommer att byggas om till bostäder.
  5. North Port 25 år, 54.3 % 1.505:-
    Det äldsta av de två destillerier som byggdes i Brechin. Det andra destilleriet finns fortfarande kvar, nämligen Glencadam. Runt staden Brechin fanns tidigare en medeltida stadsmur i vilken det fanns portar. Den norra porten har givit sitt namn åt destilleriet, som stängdes 1983 och monterades ned 1994 för att ge plats åt en supermarket.
  6. Glenugie 25 år, 51.5 % 1.532:-
    Destilleriet var tidigare det östligaste destilleriet i Skottland. Glenugie stängdes år 1983 beroende på en nedgång inom whiskynäringen. Destilleriutrustningen monterades ned och såldes som skrot till ett oljebolag. . Byggnaderna såldes också och användes numera för annat ändamål än för framställning av whisky.

    Det som är noterbart är att whiskyn hade en grönskimrande nyans. Man hade vid tiden för lagring knappast lagrat spriten i romfat, som kan ge en grönaktigt skimmer. Ingen kunde förklara den färgnyansen.

Sammanfattningsvis var det en mycket intressant provning för tilläggspriset 250:-. Vid en förfrågan bland deltagarna om man även nästa år skulle göra en Master Class provning blev det ett stort bifall till detta förslag.
Kl. 18:15 var sedan middag med skotska specialiteter, nämligen först en soppa, vilken kallas Cock a leekie soup. Den soppan brukar serveras i samband med Burns Supper. Som förrätt serverades en laxbit från Speyside samt ett mörkt skotskt bröd. Varmrätten bestod av haggis fast formad som en cylinder mycket snyggt placerad på en skiva potatis med en klick potatismos intill. Till detta ingick en 50 cl öl starköl.

Som efterrätt serverades en kombination av grädde, havregryn toppad med hallon. Förmodligen har denna speciella efterrätt också ett namn, men som inte informerades om.Vid 19:30-tiden blev det sedan besök på öl- och whiskymässan och då kunde man gå till Symposion och få 2 cl av en 10 årig Springbank.
Mässbiljetten kostade 180:-. För resterande kostnad, nämligen 295:- fick man således två provningar med 10 olika whiskysorter, middag samt Springbank avec, vilken man måste säga var ett mycket bra pris. Dessutom var det utmärkt tillfälle att träffa likasinnade whiskyentusiaster och utbyta olika erfarenheter.

Referent
Ingemar Giös