Swedish Whisky Club´s Convention 2007 |
Syftet med de här minnesanteckningarna är att berätta
vad som händer på ett Convention för Er alla som aldrig varit där. Det
är sjätte gången SWF har sitt Convention.
Convention började 12.30 med ett årsmöte och
undertecknad var utsedd att representera Gefle Whiskysällskap (GWS) på
årsmötet. Till ordförande Hans Lilja (HL) hade jag innan årsmötet
överlämnat ett ex. av det informationskort som GWS använde sig av i
samband med alla besök vi gjorde på olika skotska destillerier andra
veckan i september. HL tycket det var ett bra initiativ.
Några kommentarer från årsmötet var följande:
|
- Det är nu 68 whiskyklubbar anslutna till Svenska
Whiskyförbundet (SWF) med 3233 medlemmar. Ytterligare 6 klubbar
tillkom i maj men som inte inkluderats i de 68 samt två klubbar har
försvunnit under verksamhetsåret.
- Diskuterades under övrigt om inte
SWF skulle kunna ordna en egen whiskymässa. En del anser att mässan
på Nacka Strand blir mer eller mindre en pubmässa med ett stort
antal yngre personer. Information lämnades om Linköpings Whiskymässa
som hålls för femte året i rad nästa år fredagen den 1 samt lördagen
den 2 februari. Hemsidan är www.whiskyexpo.se
- Undertecknad informerade om den
whiskyordlista som tagits fram av Telge Whisky Sällskap, som kan
köpas om J Hakkarainen kontaktas på webmaster@torpapensionat.se
|
Klockan 14 började den första provningen
med 180 deltagare från 31 whiskysällskap. De whiskysorter som provades
var nyheter och de släpps den 1 oktober. Första kommentator var Roger
Melander (kiltklädd) från Galatea Spirits. Han kommenterade de två
första whiskysorterna. |
- Tomatin 12 år 40% 295 kr
Destilleriet är Skottlands största men
producerar något mindre än Glenfiddich. Ett tag hade destilleriet 23
kopparpannor men de pannor som installerades 1974 använder man
numera endast, eftersom övriga pannors kopparmaterial blivit för
tunt. Whiskyn är inte så vanlig men finns på Systembolaget med nr;
443-01. Tidigare fanns en 10-årig whisky men man har nu gått över
till den 12 åriga. Destilleriet är Japanskägt.
Något sötaktig (vanilj, sherry). Mild rökighet. Lång eftersmak.
Passar till vaniljglass!
- Karuizawa 12 år 40% 424
kr
Destilleriet med
samma namn som whiskyn ligger vid berget Asama 850 m.ö.h. och därmed
Japans högst belägna destilleri med endast tre anställda. Klimatet
varierar från -15˚ på vintern till +30˚ på sommaren, vilket
självklart påverkar mognaden i lagerhusen. Man använder kornsorten
Golden Promise precis som destilleriet The Macallan. Visserligen är
den 12 årig, men man har blandat spanska sherryfat som lagrats
mellan 12 och 31 år. Whiskyn har vunnit guldmedalj i Int. Wine &
Spirits Competition.
Äntligen har det kommit en japansk whisky som har ett bra pris. Det
finns endast två andra japanska whiskysorter på Systembolaget och de
kostar 499:- resp.
Doften är fruktig med inslag av choklad och kryddor. Chokladsmak kan
anas. Eftersmak med inslag av ingefära.
- Benriach 20 år 43 % Pris troligen 735:-
Alistair Walker informerade om denna whisky. Destilleriet köptes
av en fristående whiskyentreprenör våren 2004. För närvarande går 90
% av produktionen till blended whisky. Man har ett stort antal
årgångar som 10, 12, 16, 25, 30 och 40 år samt vintage malts.
Man
använder firstfill bourbonfat som ger en doft/smak av honung och
vanilj. I denna rökta variant har man använt sig av 1 % mycket rökt
Benriach
- Bowmore 18 år
Iain McCallum berättade om
Bowmore att också det destilleriet är japanskägt, nämligen Suntory. Han
nämnde bl.a. Bowmore är det äldsta destilleriet på Islay och att de
själva mältar kornet till 40 % och resten köps från det centrala
mälteriet Port Ellen. Man använder sig av first och second filled
bourbon- och sherryfat.När man smakar på whiskyn upplevs en viss fruktighet, sherryinslag och
någon sälta. I eftersmaken känns rökigheten.
- Mòr Ardbeg (mòr = stor)
cask strength 57.3 %
Michael Heads, som tidigare
arbetat på Ilse of Jura men är numera anställd på Ardbeg, då Stuart
Thomson har slutat, berättade att den här whiskyn släpptes för att
fira 10 års jubileet sedan Glenmorangie köpte destilleriet 1997.
Numera ägs destilleriet av det franska företaget Moët Hennessy.
Whiskyn finns endast i begränsad upplaga. Typisk Ardbeg dvs. rökig
men man kan ana en viss chokladsmak.
|
Därefter kom skotska
representanter från destillerierna Ardbeg, Glengoyne, Morrison-Bowmore,
Springbank och Lagavulin och besvarade frågor från auditoriet.
Det blev sedan en
paus eftersom en ny dukning skulle göras för nästa provning, som
innehöll olika woodfinishsorter. De whiskies som provades var:
1.
Glenfiddich 21 år
2. The Macallan Fine oak 10 år
3. Ben
Nevis 10 år Port finishing
4. Oban Destillers Edition
Montilla Fino samt
5. Benriach 15 år Pedro Ximenes.
Den
provningen deltog undertecknad inte i, eftersom för fösta gången var det
en Master Class provning, som var begränsad till 35 deltagare. Kostnaden för den provningen var 250:- extra.
Alla whiskysorter i
denna Master Classprovning kom från den oberoende buteljeraren Duncan
Taylor i Huntley, Speyside. Whiskysorterna finns i serien Rarest of the
Rare och innebär att destillerierna nu inte längre finns och är svåra
att få tag i. De flesta deltagarna hade aldrig smakat dessa sällsynta
whiskysorter, som alla finns på beställningssortimentet. Den som
informerade om dessa whiskies var Benny Sundberg från Whisky4you.
Tillsammans med de sex sällsynta whiskysorterna fanns en 25 cl flaska
med Whisky Water från Highland samt en plastpipett för att späda whiskyn
med några droppar vatten.
|
- Inverleven 26 år, 50.1 %
1.857:-
Maltdestilleriet byggdes på
sädesbränneriet Dumbartons område i närheten av Glasgow. Man hade en
tid två separata pannhus. Whiskyn är sällsynt. Maltdestilleriet
stängdes 1991 och pannorna demonterades varvid Bruichladdich på
Islay köpte en del utrustning. Hela destillerikomplexet stängdes
2002 och produktionen av sädeswhisky flyttades till Strathclyde.
- Glencraig 32 år, 40.3 % 1.729:-
Den
whiskyn producerades i s.k. Lomondpannor i destilleriet Glenburgie.
Namnet fick whiskyn av den som då ansvarade för produktionen,
nämligen W.Craig. Utmärkande för whiskyn är att den är kraftigare
och mera viskös jämfört med singlemalten från Glenburgie.
Eftersom Lomondpannorna inte längre finns produceras inte denna
whisky. En sällsynt och mycket uppskattad whisky.
- Mosstowie 30 år, 48.1 % 1.828:-
Även i destilleriet
Miltonduff fanns Lomondpannor men de monterades ned 1981, varför
Mosstowie inte längre produceras. Fortfarande kan man emellertid
köpa Mosstowie hos oberoende buteljerare.
Whiskyn har en mycket aromatisk doft och sätter man till lite vatten
känns en viss rökighet. Undertecknads favorit i denna provning.
- Glenlochy 26 år, 53.2 % 1.508:-
Tillverkades i ett
destilleri i Fort Williams, dvs. samma stad där nu destilleriet Ben
Nevis ligger. Destilleriet Glenlochy stängdes 1983 och
destilleriutrustningen monterades ned. I destilleriet finns numera
ett Guest house medan kölnan med pagodtak fortfarande finns kvar,
eftersom byggnaden är K-märkt. Maltladan kommer att byggas om till
bostäder.
- North Port 25 år, 54.3 %
1.505:-
Det äldsta av de två
destillerier som byggdes i Brechin. Det andra destilleriet finns
fortfarande kvar, nämligen Glencadam. Runt staden Brechin fanns
tidigare en medeltida stadsmur i vilken det fanns portar. Den norra
porten har givit sitt namn åt destilleriet, som stängdes 1983 och
monterades ned 1994 för att ge plats åt en supermarket.
- Glenugie 25 år, 51.5 % 1.532:-
Destilleriet var tidigare
det östligaste destilleriet i Skottland. Glenugie stängdes år 1983
beroende på en nedgång inom whiskynäringen. Destilleriutrustningen
monterades ned och såldes som skrot till ett oljebolag. .
Byggnaderna såldes också och användes numera för annat ändamål än
för framställning av whisky.
Det som är
noterbart är att whiskyn hade en grönskimrande nyans. Man hade vid
tiden för lagring knappast lagrat spriten i romfat, som kan ge en
grönaktigt skimmer. Ingen kunde förklara den färgnyansen.
|
Sammanfattningsvis
var det en mycket intressant provning för tilläggspriset 250:-. Vid en
förfrågan bland deltagarna om man även nästa år skulle göra en Master
Class provning blev det ett stort bifall till detta förslag.
Kl. 18:15 var sedan
middag med skotska specialiteter, nämligen först en soppa, vilken kallas
Cock a leekie soup. Den soppan brukar serveras i samband med Burns
Supper. Som förrätt serverades en laxbit från Speyside samt ett mörkt
skotskt bröd. Varmrätten bestod av haggis fast formad som en cylinder
mycket snyggt placerad på en skiva potatis med en klick potatismos
intill. Till detta ingick en 50 cl öl starköl.
Som efterrätt serverades
en kombination av grädde, havregryn toppad med hallon. Förmodligen har
denna speciella efterrätt också ett namn, men som inte informerades om.Vid 19:30-tiden blev
det sedan besök på öl- och whiskymässan och då kunde man gå till
Symposion och få 2 cl av en 10 årig Springbank.
Mässbiljetten kostade
180:-. För resterande kostnad, nämligen 295:- fick man således två
provningar med 10 olika whiskysorter, middag samt Springbank avec,
vilken man måste säga var ett mycket bra pris. Dessutom var det utmärkt
tillfälle att träffa likasinnade whiskyentusiaster och utbyta olika erfarenheter.
Referent
Ingemar Giös |
|