Whisky och mat

Vi var 33 st som kom till Restaurang Kvarnen och ville prova på whisky med mat.

Ordförande Roberth Nironen hälsade alla välkomna Vi är vana med att ta en snaps till maten, men vem av oss har tagit en whisky till maten. Kanske före eller efter.

Vi bor i "vodkabältet" vilket innebär att vi av sed och gammal vana dricker vodka eller akvavit till maten.

Det är dax nu att vidga våra vyer. Vi som deltagit på den skottska folkfesten "Burns Supper" vet att det går utmärkt att dricka whisky som en genomgående dryck under måltiden.

Men hur fungerar whisky´n mot de fyra grund-smakerna; Sött, Surt, Salt och Bittert. Det ska vi ta reda på nu.
Smakupplevelsen är komplex. Man upplever endast en liten del av med det egentliga smaksinnet.

Roberth Nironen

Smakupplevelsen är en kombination av tungan-munhålans smak och näsans doft-lukt receptorer.

Dessutom tillkommer faktorer som; vattnig - oljig - viskös. Även temperaturen spelar in.

Det räcker inte med detta, utan smakupplevelsen påverkas av;
- borstat tänderna
- tobak, snus
- parfym och rakvatten

Vi ska också tänka på att vår förmåga att känna smak och doft minskar. Viktigt att neutralisera munhålan med vatten och bröd.

Den whisky som vi ska prova tillsammans med tre små lätta rätter är;

  • Dawhinne 15 y

  • Gentleman Jack

  • Talisker 10 y

Dessa ska vi prova mot;

  • Majskräm och köttbulle
  • Rökt kycklingbröst med bitter chokladvinägrett
  • Inkokt fikon och parmesan

Varje whisky ska provas mot respektive rätt. Deltagarna ska sedan svara på vilken kombination som smakade dåligt - bra - utmärkt.

Det var med stor nyfikenhet och iver som provningen började. Det blev många kombinationer. Dessutom prova whisky både med och utan vatten.

Testprotokoll

Dalwhinne

Gentleman Jack

Talisker

Dåligt

Bra

Utmärkt

Dåligt

Bra

Utmärkt

Dålig

Bra

Utmärkt

Fikon parmesan

3

4

15

6

15

6

8

10

7

Majskräm köttbulle

2

21

5

3

16

8 12

13 2

Rökt kycklingbröst

22

2

3

10

12

3

5

8

14

Tabellen här anger hur 27 deltagare röstat.
Slutsatsen blev;

Dalwhinne var bäst med inkokt fikon o parmesan

Gentleman Jack bar bäst mot majskräm o köttbulle

Taliskern var bäst mot det rökta kycklingbröstet.

Dessa tre smårätter var komponerade och gjorda av Daniel Söderström som äger och driver Restaurang Kvarnen. Det var mycket spännande smak kombinationer.

Efter avslutat provning blev det dax för buffé. Som vanligt fick vi smaka på vällagad och smakfull måltid.

Till kaffet serverades en japansk whisky;
Karuizawa 12 y. Denna whisky var lagrad på sherryfat och innehöll whisky som var yngst 12 år och äldst 31 år.

Vid pennan/datorn
Roberth Nironen