Snapsprovning 5 december 2009 på Restaurang Kvarnen

Informatör och provningsledare var Hans Nilvander.















 

Framför oss var det dukat med 6 glas.
Dessutom en tallrik som olika smakprover.

OP Anderson Limited Edition 9 Year Old
Reimersholms Julsnaps 2009
Kölpknäppen Julakvavit med cognac
Reimersholms Gammal Norrland Akvavit
Grönstedt XO Christmas Cognac
Blåbärssnaps a´la Valbo

SNAPS
Vår Svenska snaps är inte Svensk från början utan brännvinet kom hit på 1400-talet. Brännvinet var inte ens avsett att dricka utan användes vid krut tillverkning. Framställning till annat än krut tillverkning förbjöds 1494

2 juni 1498 monopoliserades tillverkning och försäljning
Sedan dess har lagar och förordningar kring hembränning ändrats fram och tillbaka. Från 1500-talet användes brännvin mest som läkemedel även om en hel del konsumerades på andra sätt

Kryddning och lagring på fat för att få bättre smak. På 1600-talet blev det vanligt på våra matbord, delvis för att man använde säd i stället för vin vid framställningen. Smaken lämnade dock mycket övrigt att önska
1869 uppfördes Sveriges första varmreningsverk på Reimersholme

Brännvinskungen L O Smith lanserade ett varmrenat, finkelfritt brännvin, Tiodubbelt renat brännvin eller, som det senare kallades Absolut rent brännvin

BRÄNNVIN
Förr hade alla familjer egna recept på brännvin. Man visste allt om örters smakegenskaper och medicinska krafter. Under årens lopp har folk skickat in sina recept till V&S som idag har en stor samling. 1994 testade man det första när man gav ut Rånäs Brännvin

Därefter har man årligen gett ut en ny snaps gjord på gammalt recept.
2009 års recept finns bland provningsglasen

Brännvin är spritdrycker i nordisk stil, okryddat eller kryddat.
Aqvavit kallas det om det är kryddat med dill och/eller kummin och innehåller minst 37,5 % alkohol.
Aqvavit är en skyddad ursprungsbeteckning inom EU.

Vodka
Ursprung i Polen
Frukt, grönsaker, korn och potatis.
Vodka är också ett skyddat namn inom EU.
Renare än brännvin. Måste destilleras till minst 95%, för att sedan blandas ut till lägst 37,5%.

Akvavit

Äldsta Svenska akvaviten, OP Anderson, 1891, kummin, anis och fänkål.
Skåne, 1931, lika kryddning fast ½ mängden kryddor.
Gammal Norrlands Akvavit, 1929, samma kryddblandning men med inslag Oloroso sherry enligt Norsk modell.

Akvavit modeller
Danska - kryddiga
Norska - fatlagrade
Svenska - mellanting

Snapsar fick namn,
framförallt i den studentikosa världen. Helan och halvan härstammar från 1700-talet. Helan är ett fullt glas och halvan ett halvfullt glas.
Några andra namn, från 1800-talet, är Tersen, Quarten, Quinten, Sexten, Septen, Ritvan, Rafflan, Rönnan, Smuttan, Smuttans unge, Lilla Manassen, Lilla Manassens bror, Femton droppar mfl

O.P. Anderson Limited Edition Christmas 2009
O.P. Anderson Limited Edition Christmas 2009 är den första specialutgåvan någonsin. I samband med millennieskiftet bestämde sig vår kryddmästare Jonas Odland för att spara en volym O.P. Anderson på ett antal olika ekfat som man tidigare använt för att lagra cognac, bourbon och Oloroso sherry. Syftet var att visa på dryckens mångsidighet och skapa Sveriges första superpremiumakvavit.

Ursprungsland: Sverige
Producent: V&S
Färg: Djupt gyllengul
Doft: Stor komplex doft med inslag av kummin och sherryfat
Smak: Smak av kummin och anis och avrundad med viss sötma från sherryfat
Alkoholhalt: 40 %

Inför lanseringen av O.P. Anderson Limited Edition har vår kryddmästare regelbundet provat de olika faten och valt ut de som mognat och som uppvisat perfekt karaktär. Innehållet från dessa utvalda fat utgör en volym som räcker till maximalt 10.000 flaskor och lanseras strax före jul 2009.

Denna exklusiva snaps har en tydlig akvavitkaraktär med inslag av sötma från faten. Den passar bra till smakrika ostar och charketurier. Den går också utmärkt att njuta på egen hand.

O.P. Anderson Original är Sveriges äldsta och mest anrika akvavit, den självklara snapsen på varje festbord. O.P. Står för Olof Peter, spritfabrikör och skeppsredare, född 1797. Sonen Carl August tog över affärerna och lanserade år 1891 O.P. Anderson Aquavit, som en hyllning till sin far. Kryddningen med kummin, anis och fänkål har vunnit guld i flera internationella tävlingar.

Årets julsnaps 2009
- Med smak av apelsin och avrundad med sherry

När ostindiefararen Götheborg kastade loss år 1732 var det få som anade vilken betydelse skeppets resor skulle få för svensk
mat- och dryckeskultur. Årets julsnaps från Reimersholms Snapskrydderi är inspirerad av Ostindiefararen Götheborgs seglatser – kryddad med solgula apelsiner och avrundad med sherry.

Flera av våra klassiska julkryddor hämtades under resorna över världshaven i början på 1700-talet. Ostindefararen Götheborg seglade ner mot södra Europa, rundade Indien för att till slut nå hamnstaden Kanton där man lastade fartyget med the, siden, kryddor och exotiska frukter som apelsiner.

Framställningen av snaps är spännande. Till årets blandning har vi använt 700 kg apelsiner samt de klassiska akvavitkryddorna kummin, anis och koriander. Apelsinskal och övriga kryddor blötläggs i sprit och destilleras för att koncentrera smakämnena. Resultatet kallas kryddsprit och används för att krydda snapsen. Vi smakar av tills vi är helt nöjda och avrundar därefter med en sötma. I år använder vi Oloroso sherry som har en knäckig och aromatisk karaktär som gifter sig väl med apelsinsmaken.<

Ursprungsland: Sverige
Producent: V&S Vin & Sprit AB
Alkoholhalt: 40%

Köldknäppen
Köldknäppen är en akvavit kryddad med kummin, anis och fänkål. För att få fram den rätta karaktären har vi även använt vår handplockade pors. Till sist är den balanserad och avrundad med en skvätt cognac.

Ursprungsland: Sverige
Producent: Saturnus
Alkoholhalt; 38,0%
Färg: Ljus gul
Doft: Kryddig doft med inslag av kummin, ports, fänkål och anis.
Smak: Kryddig doft med inslag av kummin, ports, fänkål och anis.

Gammal Norrlands Aquavit<
Den fylliga och milda Gammal Norrlands Akvavit lanserades 1929 med O.P Anderson som förebild. Förutom kummin, anis och fänkål har denna klassiker med själ och hjärta bland höga fjäll och berusande forsar, även inslag av Oloroso sherry.

Gammal Norrlands Akvavit är fenomenal till nästan alla sillsorter. Akvaviten har egen karaktäristisk smak, men framhäver också sillinläggningarnas kryddor, kanske framför allt dill- och tomatsillens. Den är också magnifik till vitlöks- och senapssill. Snapsen passar också till det mesta på smörgåsbordet, allra bäst det smakstarka.

Ursprungsland:
Sverige
Producent:
V&S Vin & Sprit AB
Alkoholhalt: 40 %
Serveras inte alltför kyld.

Grönstedts XO Christmas Cognac 2009
För fjärde året i rad sätter Grönstedts guldkant på julen med en specialutgåva - Grönstedts XO Christmas Cognac 2009. Premiäråret 2006 och 2007 sålde buteljerna slut redan flera veckor innan julhelgen. Tack vare en större upplaga i år kan fler prova några av julens dofter och smaker tolkade i en cognac. En begränsad upplaga om 10 200 buteljer har tappats av Grönstedts XO Christmas Cognac 2009.

Karaktär: Elegant och druvig med inslag av nötter, torkad frukt, pomerans och kanel. Dess smak är rund, druvig och söt med balanserad fatkaraktär och drag av kakao, knäck, torkade aprikoser och kanel.

Passar till: Med en snittålder på över 30 år är årets julcognac lättillgänglig och lämpar sig som avec i kombination med vintersäsongens sötsaker.
Ursprungsland: Frankrike
Producent: V&S Group
Alkoholhalt: 40%

Blåbärssnaps a´la Valbo
Hans bjuder till och låter oss dofta och smaka på årets blåbärssnaps.
Han låter blåbär ligga en tid i en flaska tillsammans med Brännvin Special. Sedan är det bara av sila av och buteljera på nytt.
Låta den smaka gott i gommen och göra god verkan dit den kommer.