Amerikansk whiskey/bourbon
Lördag 23 oktober 2010

 



 


Jonatan Östblom-Smedje, Nordic Maker´s Mark Distillery Diplomat var vår gäst och ska leda oss in i Bourbon världen.

Han kommer från Maxxium Sweden Fine Wine & Sprits AB, Stockholm.
Idag var det 8 glas uppdukade framför oss. I den främre raden fanns, från vänster till höger.

1. Jim Beam Bourbon
2. Jim Beam Black
3. Jim Beam Destillers Series 7y
4. Kuob Creek Kentucky Straight Bourbon 9y

Den andra raden återkommer jag till.

Jonatan berättade historien kring uppkomsten av Bourbon. När det startade och utvecklingen under åren. Under flera år låg den lagliga produktionen nere (förbudstiden). Därefter blomstrade tillverkningen upp igen.

Omkring 90% av tillverkningen ligger i delstaten Kentucky. Där finns ett 10-tal destillerier. Det är bara två som själva buteljerar, varav en är Marker´s Mark.

I staten Tenesee, strax söder om ligger bland annat Jack Daniels, den största producenten.

Först år 1964 kom en lagstiftning som reglerade hur bourbon ska tillverkas. Hur stor andel majs som ska användas. Att man får destillera till högst 80%, alkoholnivå. Att det i flaskan ska vara minst 40%.
Alkoholhalten när man fyller fatet får vara  högst 62%

Faten som används måste vara av amerikansk ek. De ska vara ny oanvända. Dessa får fyllas bara en gång. På grund av dessa regler så får den skotska whiskyindustrin tillgång till en massa bourbonfat.

I den första provningsomgången fick vi prova Jim Beam. Företaget grundades av Jacob Beam 1795. Det är nu sjätte generationen Beam som för traditionerna vidare.



Bourbon destilleras från en mäsk gjord av majs (minst 51% - oftast 65-80%) råg och mältat korn. "Straight Bourbon" måste lagras minst 2 år på nya fat av rostad amerikansk ek. Jim Beam lagrar minst 4 år på fat.

Vi kunde klart både dofta och känna förändringar i smaken mellan de olika årgångarna. Jim Beam Bourbon var 4 år och Jim Beam Black som ligger upp till 6 år. Den tredje, Jim Beam Distillers series var 7 år. Det var en hyllning till familjen Beam´s recept från 1795.

Den fjärde var lite speciell. Knob Creek 9 år. Knob Creek, orten där Abraham Lincolns barndomshem ligger. Här hade man tagit ut en mindre del. Efter 9 år lagring på rostade amerikanska ekfat buteljeras Knob Creek manuellt.

Det var en märkbar skillnad mellan dessa fyra sorter.
Jonatan gick över till provning nr 2. Marker´s Mark.
Han ville visa oss de olika stegen i utvecklingen av drycken.

Nu var det ytterligare 4 glas framför oss. Märkta 1 till 4.
Glas 1 innehöll Marker´s Mark - det vi köper på bolaget
Glas 2 innehöll råspriten
Glas 3 innehöll sprit som lagrats 1 år
Glas 4 innehöll sprit (bourbon) som lagrats för länge (9år).

Det har dock visat sig att många tycker att denna "överlagrade" smakar bra, kanske bäst.

Skillnaden mellan Market´s Mark och Jim Beam är att i Market´s Mark använder man sig av vete. Mixen är; majs, korn och vintervete.

Det ger en doft och smak som tilltalar förutom män även kvinnor.

Bill Samuels fru, Marge, har designat flaskan som används än idag. Hon var väldigt förtjust i cognac och använde just cognacflaskan som inspiration för den nya flaskan.

Man doppade flaskans hals i vax. De ville försäkra kunden om att inget annat än originalet tappats i flaskan.

De flesta produktionsleden gör man fortfarande manuellt idag. Varje flaska doppas för hand och då får varje flaska sitt unika utseende.

Market´s Mark är ett av de minsta destillerierna i USA och det enda destilleriet som klassats som "historic landmark" (kulturminnesmärkt).

Det var intressant att få dofta och smaka hur det förändrats med tiden.

Som avslutning gjorde Jonatan en klassisk drink på bourbon, en Old fashion. Den fick vi smaka på innan det blev tid för den Amerikanska buffen som Daniel, Restaurang Kvarnen, hade iordningställt. Och som vanligt smakade det väldigt bra. Tack Daniel.


Vid pennan/datorn
Roberth Nironen