Whisky och andra ädla drycker
Lördag 13 november var det tid för att jämföra whisky med andra ädla drycker.

























Vår gäst och provningsledare var Jerry Lindahl. Han är en känd skribent och skriver artiklar om olika drycker och annat som choklad, cigarr, gin, rom, snaps, tequila, whisky, vin, öl och mycket annat.

Du kan besöka hans hemsida; www.avecprovning.se

Framför oss hade vi 6 glas med olika drycker. Vad som fanns i respektive glas visste vi inte. Vi fick dofta och sedan smaka. Berätta om vilka dofter vi kände och sedan hur det smakade.


Den första var Ben Nevis, Single Cask. 56,8%. Distillerad maj 1996 och buteljerad, non-chilfiltered, i januari 2009. 10 år.
Detta var den andra av TKS (tunnklappningssällskapet) årliga utgåva av speciallagrad Single Malt Whisky.

Destilleriet ligger vid foten av berget Ben Nevis och byggdes 1825 av "Long John" MacDonald. Under 1920 såldes det till Seager Evans. Man installerade Coffey Stills för att göra Grain Whisky, tillsammans med Malt whisky från fyra Pot Stills.

1989 såldes det till japanska Nikka. Man har numera tagit bort Coffey-pannan och man tillverkar bara Malt Whisky. Vattnet kommer från floden Allt a´Mhuilinn, som kommer från två små sjöar - Coire Leis och Coire na´Ciste 1000 meter upp på berget Ben Nevis.

Whiskyn är utvald och omtappad för slutlagring av TKS. Den fylldes på fat 1996 och blev omtappad på "fresh bourbon cask" i maj 2006, där den fått mogna under ytterligare två år.
Vi provade flaska nr 237.
Den finns på beställningssortimentet.
83465 och kostar 659 kr.

Hemsida; www.bennevisdistillery.com

Nummer två var Blue Hanger, 4th limited release. 45,6% och buteljerad 2008.
Blended malt whisky som är non-chillfiltered.
Den innehåller whisky´s som är mellan 16 till 34 år. Detta är en buteljering av tre Speyside malter. Glen Elgin, Glenlivet och Mortlach.

Restaurangsortimentet; kostar 1159 kr.
Hemsida; www.bbr.com

Nummer tre var Eagle Rare, Singel Barrel, Kentucky straight bourbon whisky. 10 år och höll 45%. Denna finns i beställnings sortimentet med nummer 80076 och kostar 653 kr.

Historien om Sazerac börjar runt 1830 när den kreoliske immigranten och apotekaren Antoine Peychaud blandade en drink till sina vänner. Han blandade Brandy, Absint och örter. Denna drink blev känd som Sazerac.

Drinken spred sig och hittade in till caféet som ägdes av Sewell Taylor och senare känd som Sazerac Coffeehouse. 1870 köpte Thomas H Handy caféet och började att marknadsföra olika spritsorter. Sedan dess har man sysslat med destillering och marknadsföring av varor i hög kvalité.

Hemsida; www.sazerac.com

Nummer fyra var Blackadder Cask Selection Rum. Finest Port Morant Guyana Islay Casked, Demerara rum 1992. Den höll 46%.

Destillerats vid Port Morant på Guyana 1992 och sedan har den lagrats i Laphroaig Malt whisky fat. Därav känner man en viss rökighet. Buteljerad 2010.
Beställningsnummer; 86855 och kostar 948 kr

Hemsida; www.blackadder.com

Fem var Blackadder Armagnac Hors d´age Selection reference 01/2008, 40%. Denna var destillerad av Delord family, Armagnac Delord, Lannepac Frankrike.
Ligger vid Gascony regionen i sydvästra Frankrike.

Finns i restaurang sortimentet och kostar 680 kr.

Den sista var Berry´s XO. Grande Champagne Cognac. 43%. Den är distillerad i Charente. Distilleriet har varit verksamt sedan 1270.

Berry Bros. & Rudd startade redan 1698. Deras sortiment består av Blended Malt Whisky från olika regioner i Skottland och Cognac samt även Rom från Karibien.

Kostar 988 kr och beställningsnr 87386.

Hemsida; www.bbr.com

Efter provningen var en buffé uppdukat, som vi alla kunde njuta av.


Vid pennan/dator
Roberth Nironen