Lördag 15 oktober 2011, kl 16.00

Hösten första whiskyprovning tog oss till Caol Ila.
Den bäste reseledaren var Anders Gjörling.
Känd skribent i whiskyvärlden. Han har lett whiskyprovningar under många många år.

Han gav oss en bakgrund, där han beskrev hur den rökiga whiskyn uppkom.

Gick igenom de olika momenten i whiskytillverkningen och var i processen som rökigheten kommer in. Vilka olika typer av torv det fanns och hur de olika sorterna påverkade doften/smaken.

Rökigheten kommer tidigt i processen men den minskar under hela tillverkningsprocessen.

Han gav oss en historisk tillbakablick på destilleriets historia och dess utveckling under åren. Nu hade vi fem olika whisky´s att dofta och smaka på.
Det var;
Caol Ila 12yo
Caol Ila 25yo
Caol Ila Single Cask Douglas Laing
Caol Ila Raw Cask Bladadder
Caol Ila Moch

Alla fick ett provningsprotokoll med all information. Men, glasen stod inte på rätt plats. Nu gällde det för deltagarna att försöka placera glaset på rätt plats enligt protokollet.

Ingen lyckades med att få alla rätt. En lyckades få tre rätt.
Anders presenterade sedan alla sorterna och frågade deltagarna om vilken som var godast. En klar majoritet hade Caol Ila 25yo som den bästa.








Denna whiskyprovning gav oss en inblick i den rökiga världen. De olika rökningsmetoderna och en inblick i slutresultatet.
Efter provningen avslutades det hela med att vi åt en välsmakande buffé.

Vid kameran och datorn
Roberth Nironen