Årsmöte och Whiskyprovning, Lördag 24 mars 2012

Restaurang Kvarnen, Gävle

På Årsmötet föredrogs verksamhetsberättelse, årsredovisning, budget 2012 och det genomfördes val.

Tidigare ordförande Roberth Nironen avgick och till ny ordförande valdes Hans Nilvander. Lars Eriksson som i många år varit ledamot och kassör avgick också.

Nyval i styrelsen blev
Ordförande: Hans Nilvander, 1 år
Ledamot: Lars Wärn, 2  år
Ledamot: Per Falck, 2 år
Ledamot: Hans Appelgren, 2 år
Ledamot: Roberth Nironen, 1 år

Kvar i styrelsen är:
Ledamot: Ingemar Giös, 1 år
Ledamot: Göran Jäderholm, 1 år

Omval av revisorer och vissa förändringar i valberedning.

Inträdesavgiften blev oförändrad, 250 kr och medlemsavgiften för året 2012 blev 100 kr.

Roberth Nironen och Lars Eriksson avtackades med blommor och standar.

Whiskyprovning

Whiskyspot, med Henrik Aflodal i spetsen arrangerar VM i maltwhisky. En jury bestående av whiskyälskare blindtestar fram den bästa whiskyn. Totalt var det 116 st malter från 110 destillerier som startade upp. Nu är det 12 malter kvar.

Nu ska vi dofta och smaka på 6 av dem.


Ardbeg Ten years, 46%
Ardbeg Distillery, Islay.

Maltig, mycket rökig doft med fatkaraktör, inslag av honung, citrusskal, halm, jod och tjära.

Destilleriet startade 1789 och 1885 var man det destilleri som producerade mest whisky på ön och man lagrade 6.000 tunnor i fem stora lagerhus.

1981 stängdes destilleriet och de ansåg att de hade tillräckligt med whisky för många år framåt.

1989 öppnades destilleriet och man gjorde maltwhisky till olika blendedwhisky´s.
Först efter 1996 började man sälja Ardbeg som single malt och intresset blev stort.

2004 lanserades ett fåtal flaskor orökt whisky som fick namnet Kildalton.

Ardbeg Ten Years fann rökiga klassen vid VM premiären 2005.

Bowmore Darkest 15 years, 43%
Morrison´s Destillery, Islay.

Smakrik, rökig med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, mörk choklad, tjära, apelsin, ostronskal och hasselnötter.

Doften mycket rökig, inslag av torkad frukt, mörkchoklad, ostronskal, tjära och nötter.

Bowmore är ett av de populärare destillerier-na i Skottland. Ligger på Islay´s norra del och torkar kornet med intensiv rök.

Denna sort är efterlagrad på sherryfat. Den fick 9 poäng av 10 i Whiskymagazine.

Bowmore startade upp 1779 och är Islay´s äldsta legala destilleri samt hela Skottland´s tolfte äldsta destilleri.

Man hade stängt under 30-talet och under andra världskriget. Köptes 1963 av Stanley P Morrison och han renoverade och byggde ut.

1994 tog det Japanska Suntory över och äger det idag. Destilleriet ligger i staden Bowmore, som är Islay´s största stad med cirka 1000 invånare.

Ett av destilleriets lager hus har byggt om till swimmingpool. Det drivs och värms upp av överbliven värme från destilleriet. Det uppskattas av alla Islayborna

De röker en del av sin malt själv. Vann rök klassen vid senaste VM.

Glenfarclas 15 years
J&G Grant, Highlands, Speyside

Smakrik, komplex, maltig whisky med balan-serad rökighet och fatkaraktär, inslag av torkad frukt, nötter och choklad.

Doften är stor, komplex, maltig, något rökig doft med fatkaraktär, inslag av knäck, torkad frukt, choklad, ljunghonung och nötter.

Glenfarclas grundades 1836 i floden Speys dalgång på gården Rechlerich. Vissa hävdar att Glenfarclas grundades redan 1797.

Glenfarclas betyder "dalen med det gröna gräset". 1865 köper bonden John Grant destilleriet och fem år senare bildas firman J&G Grant och familjeföretaget var bildat.

Destilleriet har sedan varit i familjen Grant´s ägo i sex generationer. Glenfarclas låg idealiskt mellan marknaden i Elgin och bond-gårdarna i Glenlivet.

Det blev det naturliga stoppet för utfodring av djur och rastplats för törstsläckare.

1960 utökades antalet pannor från två till fyra och 1974 utökades antalet pannor ytterligare från fyra till sex. En tredubbling av produktionen under 15 år.
Ett besökscentra öppnades 1973.

De har varit duktiga med att använda sherry- och bourbon ekfat. De har vunnit sherryklassen i VM, två gånger, vilket ingen annan klarat.

Glen Garioch 12 years, 48%.
Glen Garioch Distillery. Skottlands östligaste destilleri.

Grundades 1797 av bröderna John och Alexander Manson. Namnet Garioch kommer från den vackra dalen med samma namn där de hävdas att det bästa kornet i Skottland växer.

Sedan har det varit ägarbyten rätt ofta. 1908 köptes det och man producerade maltwhisky till blendedwhiskyn VAT69.

1968 upphörde destilleriet pga vattenbrist.
Två år senare borrade de nya ägarna efter vatten och utökade även antalet pannor från två till tre. Sedan 1972 finns ett flertal single maltwhiskys. Stängdes mellan 1995 och 1997 men är nu renoverat och i full drift.

Doft av blommig ljungtoner som balanseras av päron- och maltsötma. Smaken av creme brulee och söt mogen banan. Lätt ek karaktär och mjuk eftersmak. Lagrad på amerikanska bourbonfat och spanska sherryfat.

Longmorn 16 years, 48,0%.
Chivas Brother´s, Highlands, Speyside.

Namnet Longmorn kommer från gaeliska ordet "Lhanmorgund" som betyder "den helige mannens plats".

Ursprungligen drevs destilleriet av ett stort vattenhjul, som finns kvar, dock ej i bruk.

Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, smörkola, ljus sirap, nötter, örter och vanilj.

En nyanserad doft av fatkaraktär, inslag av torkad frukt, smörkola, ljus sirap, klöverblommor och apelsin.

Startade tillverkningen 1895. De tar sitt vatten från underjordiska källor i närheten. 1970 slutade man mälta sitt eget korn.

De använder en porteuskvarn för att mala kornet. Mäskkaren är i gjutjärn och håller cirka åtta ton. Åtta jäskar som alla rymmer 38.500 liter.

Även åtta pannor. Mäskpannorna rymmer 9.700 liter och spritpannorna 6.500 liter.

Destilleriet tillhör den grupp som Chivas Brother´s satsar på som single malt och inte bara blended whisky.

En viktig uppgift för destilleriet är att med sin single malt sätta sin prägel på den 18-åriga Chivas Regal och Royal Salute.

Yamazaki Single Malt, 12 yo, 43%
Yamazaki Distillery, Suntory, Japan

Smakrik, tydlig maltig med fatkaraktär, inslag av halm, honung, mörk choklad,  vanilj och apelsinskal.
Doften är stor, tydlig maltig doft med fat karaktär, inslag av halm, honung, mörk choklad och apelsinmarmelad.

Japans första destilleri, byggdes 1923 och den första flaskan kom 1929, Suntory White (blended), på marknaden.

Whiskyn blev snabbt populär men andra världskriget tvingade dem att stänga. Efter kriget kom man igång igen.

Fram till 1972 mältade man sitt eget korn men nu köper man färdig mältat korn från Skottland.

I mitten av 80-talet kom den första single malten, Yamazaki 12 yo. I Sverige kunde vi köpa den från maj 2001.

En guldmedalj fick man 2003 i International Spirits Challenge, vilket var första gången ett whiskypris delades ut till en japansk single malt.

Yamazaki 12 yo, har lagrats i tre olika typer av fat, japanska, amerikanska och spanska ekfat. Smaken är kraftfull och imponerande.

Omröstning
Vilken whisky föredrar jag själv i första hand.

Vid provningen var det 40 deltagare.
Av procenttalen kan du se att det var några som inte röstade.

Men resultatet blev att Ardbeg fick högsta värdet,
30 %.

Whisky

%

Glen Garioch

0
Longmorn 10
Yamazaki 5
Glenfarclas 18
Ardbeg 30
Bowmore 10










Som du ser, så var maten helt sagolik.
Det blev en fin avslutning av kvällen.
Tack Daniel o Restaurang Kvarnen!






Vid pennan
Roberth Nironen