Snapsprovning, Lördag 8 december 2012  

Visst är det trevligt med traditioner. Som nu, när vi får dofta och smaka på ett utval av årets snapsar och naturligtvis, årets julcognac. Dessa ska sedan avnjutas med ett stort och innehållsrikt julbord som står framdukat.

Innan vi tar för oss av julbordet, så presenterades snapsarna och julcognacen.

 



O.P. Anderson Single Barrel, nr 40504, 499 kr (500ml) 40%.

Göran Jäderholm presenterade:
O.P. Anderson Aquavit är Sveriges äldsta och anrikaste akvavit. Den populäraste och självklaraste snapsen på varje festbord. O.P. står för Olof Peter, spritfabrikör och skeppsredare, född 1797. Sonen Carl August tog över affärerna och lanserade år 1891 O.P. Anderson Aquavit som en hyllning till sin far.

Den smakrika kryddningen av kummin, anis och fänkål har vunnit guld i flera internationella tävlingar. Kryddspriten är hantverksmässigt framställd av utvalda ekologiska råvaror och ekfatslagrad i åtta månader vilket ger en välbalanserad och mjuk smak.

Denna är sedan lagrad på whiskyfat i 12 år. Single barrel, vilket innebär att det finns endast ett fat. Därför finns det totalt endast cirka 700 flaskor. Provningen blir därmed unik. Tillfället återkommer aldrig.



Prima Julsnaps, nr 86710, 204 kr (500ml) 38%

Roberth berättade att den första årgångssnapsen kom 1994 och det var Rånäs Brännvin. Sedan räknade han upp alla de följande 18. Tid att presentera nr 19.
Den traditionsenliga Julsnapsen har lanserats med ny kryddning i en begränsad upplaga till varje jul. Årets PRIMA Julsnaps 2012 är inspirerad av Selma Lagerlöf och Mårbacka äppelträdgård.

Den är smaksatt med äpple och kanel samt har en rökig eftersmak. Den balanserade fruktigheten från äppelsmaken passar extra fint till julskinkan och andra salta smaker så som leverpastej och grönmögelost.

De rökiga tonerna passar utmärkt till de rökta rätterna, testa exempelvis gärna julsnapsen till rökt korv. Slutligen framträder de klassiska akvavitkryddorna kummin och fänkål som allra bäst till sill.

På denna länk kan du komma till en förteckning över tidigare "årgångssnapsar".



Herrgårds Aquavit, nr 26, 198 kr (500ml) 40,0%

Lars Wärn presenterade:
Kryddad med kummin, fänkål och koriander, spetsad med maltwhisky och lagrad på sherryfat. Lanserades 1949 då whiskey var högsta mode eftersom det ansågs vara segrarna från andra världskrigets dryck.

Rund och komplex med en fyllig och eldig eftersmak med fatkaraktär. Utmärkt till bland annat inlagd sill, färskrökt lax, löjrom och lagrade ostar.

Allt startade på Reimersholms i Stockholm. Fabriken invigdes 1869 och det blev grunden till kvalitetstraditionen.

Örebro Julakvavit, nr 86676, 219 kr, (500ml), 38,0%
Hans Appelgren berättade om:
Snapsen är en klassisk julakvavit kryddad med bl a pommerans, ingefära och kummin och kommer att passa utmärkt till julbordets alla läckerheter. Bakom receptet står en av Sveriges mest erfarna Master blender.

Det känns inspirerande att nu även ta fram en egen julsnaps. Denna gång lyfter vi fram Örebro och det fantastiska slottet som står mitt i staden. Örebro slott (eller Örebro hus som det då hette) intogs 1434 av Engelbrekt, som senare fick borgen som sin förläggning och det är från historien vi fått inspiration till etiketten, säger VD Mats Lihnell


Wisby Julaquavit, nr 86241, 228 kr, (500 ml), 42,0%

Per Falck presenterade:
Julaquavit är en fortsättning av Gotlands Bryggeris arbete att skapa god gotländsk dryckeskultur. Denna gång har de valt att skapa en aquavit som passar till julbordets alla läckerheter samt har har en tydlig smaknyans av jul.

Årets kryddning av Wisby Julaquavit består i huvudsak av kummin, dill, nejlika, stjärnanis och pomerans. Som ett extra bidrag till smaken ingår även destillat av öl som har lagrats på nya franska ekfat under 1 år.

Det ger en avrundad smak och bärnstensfärgad ton och som tillsammans med kryddningen skänker en rik och komplex örtaromatisk doft. Avnjutes i traditionella snapsglas antingen kylskåpssval eller rumstempererad till en välsmakande jullunch. Gutt u ha - som man säger på gutamål.

Enligt gammal gotländsk folktro fanns små väsen som kallades för ”di sma unda jårdi” vilka bodde under den bördiga gotländska jorden.

Om husbonden hade varit elak, kunde det innebära att han fick sina gårdsredskap förstörda. Hade han däremot varit snäll, kunde ”di sma” komma upp och spela musik och bjuda på dryck i obegränsad mängd.

Doft: Utpräglad kryddig doft av kummin, dill och nejlika med toner av fat och torkade frukter.

Smak:
Avrundad örtkryddig smak med viss eldighet samt en liten balanserad sötma och lång eftersmak.


Grönstedt Noël 2012 XO, nr 40410, 399 kr, (500 ml) 40,0%

Ingemar Giös berättade om;
Grönstedts Noël 2012 XO som är den sjunde utgåvan av den populära julcognacen från Grönstedts och har i år inslag av torkad frukt, nötter, choklad och kola.

Master Blender Stefan Mårtensson har strävat efter att ta fram en julcognac med just söta kolainslag. Han sparar alltid delar av fjolårets cognac, som sedan får utgöra basen för nästkommande års utgåva. Det leder till att julcognacen har samma grundkaraktär men att toppnoterna varierar.

Årets utgåva är likt tidigare utgåvor en blend från distrikten Grande och Petite Champagne, berömda för sin finstämda och eleganta cognac. Namnet Champagne anges till de områden vars jordmån innehåller mycket krita. Årets julcognac har till skillnad från tidigare versioner också inslag från distriktet Borderies, där en karaktäristisk blommig och aromatisk cognac produceras. Kombinationen av dessa tre distrikt resulterar i en rund och söt julcognac med angenäma inslag av kola.

XO betyder Extra Old, vilket innebär att cognacen har lagrats i minst 6 år. En XO brukar variera i ålder mellan 7-40 år och den här julcognacen har en snittålder på 30 år. Eftersom cognacen lanseras inför julen ingår ordet Noël, som betyder jul på franska.

Men vem var Grönstedt? Jo, en dalmas från Leksand som kom till Stockholm 1834. Efter att ha arbetat på olika restauranger under mer än ett decennium övertog han en källare i Gamla Stan, som var såväl krog som vinhandel. I mitten av 1800-talet öppnade han en ny butik och blandade för första gången sin cognac under eget namn. Numera ägs Grönstedts cognac av det finska företaget Altia och sedan 4 år tillbaka blandas, lagras och buteljeras cognacen i området Cognac, som ligger norr om staden Bordeaux.

Grönstedts Noël 2012 XO bör avnjutas efter julbordet eller tillsammans med sötsakerna på godisbordet – cognacens söta noter med inslag av knäck och mandel kommer då till sin fulla rätt tillsammans med exempelvis en mörk tryffel.

Till julsnapsar hör ett stort och innehållsrikt julbord.

Vi kunde njuta av julbordets läckerheter och det hela av-slutades med ett dessertbord.

Att få tillfälle att prova de olika snapsarna med alla dessa rätter var givande.

Slutsatsen blev att snapsen kan mycket väl vara en genomgående dryck till jul-bordet.

Nu hade vi en stor fördel genom att vi hade fem olika snapsar att prova.
Nu vet jag vilka sorter som vi ska ha på vårt julbord.

Vid datorn o kameran
Roberth Nironen