Höstens första whiskyprovningen, Lördag 22 sep 2012

Framför oss har vi nu en intressant höst med många spännande provningar. Denna provning är lite annorlunda mot vad vi är vana med.

Vi delades upp i femgrupper. Varje grupp fick en presentation av en whiskykaraktär och vi fick träna oss på både doft och smak. Detta var en av fem stationer. Efter en stund fick vi en ny provningsledare som presenterade nästa whisky. Så här fortsatte det tills vi hade fått prova alla fem sorterna.

När provningen med fem sorterna var över fick vi två nya glas med whisky. Då skulle vi dofta och smaka på dessa och sedan tala om vilken av de fem tidigare sorterna som denna whisky var.


Artikelnr: 558
Maker´s Mark, 359 kr

Skillnaden mellan Maker´s Mark och Jim Beam är att i Maker´s Mark använder man sig av vete.

Mixen är 70% majs, 14% korn malt och 16% vintervete, som ger distillatet en mjukare karaktär än med tex råg som de flesta producenterna använder.

Whiskyn lagras i minst 6,5 år (minikrav 2 år) för att få den bästa smaken. Man destillerar två gånger mot normalt en gång.

Den ger en doft och smak som tilltalar förutom män även kvinnor. Bill Samuels fru Marge, har designat flaskan som används än idag.

Hon var väldigt förtjust i Cognac och använde just cognacflaskan som inspiration för den nya flaskan.

Man doppar flaskans hals i vax. De vill försäkra kunden om att inget annat än originalet tappats i flaskan.

De flesta produktionleden gör man fort-farande manuellt idag.

Varje flaska doppas för hand och då får varje flaska sitt unika utseende.

Maker´s Mark är ett av de minsta destillerierna i USA och det enda destilleriet som klassats som "historic landmark" (kulturminnesmärkt).

Mark
Information om drycken
  • Tillverkad i ursprung USA, Kentucky, Alkoholhalt 45,0%
  • Sockerhalt, mindre än 3 gram/liter
  • Serveras rumstempererad som avec eller används som drinkingrediens
  • Smakrik, fruktig whiskey med tydlig karaktär av kolade ekfat, inslag av vanilj, torkad frukt, knäck och pomerans
  • Smaken är fyllig och rik med lång kvardröjande smak av kryddig vanilj, brända mandlar och kola
  • Färgen är ljus, brungul, rödaktig bärnsten
  • Doften är stor, fruktig med tydlig karaktär av kolade ekfat, inslag av torkad frukt, muscovadosocker och smörkola
  • Tydlig doft av ekfat, torkad frukt och vanilj samt en dragning åt toffee och cigarr

Provningsledare: Göran Jäderholm

Artikelnr: 86568
Greenore Single Grain, 8 years, 399 kr

Per berättade om Greenore, Single Grain, Irish whisky, 8 år.
Cooley Distillery ligger på Irland inte långt från gränsen till Nord Irland.

John Teeling köpte ett distillery som till-verkade destillat av potatis till Smirnoffs
Vodka. Eftersom destilleriet inte hade några lagerhus, så köpte man ytterligare ett annat. Idag finns det ett lagerhus som rymmer ca 20 000 fat.

Allt startade 1987 och idag producerar man ca 3.3 miljoner liter.
1989 installerade man pannor för malt och grain whiskey. 2000 släpps den 8 åriga.

Grainwhisky (sädeswhisky) är industriellt framställd av säd. Det utgörs av 80% majs som blandas med 20% korn eller vete.

Vanligtvis används grainwhisky som inblandning i blended whisky.

Denna whisky har vunnit guld vid San Francisco World Spirits Competition både 2008 och 2009. Dessutom bäst i sin klass,
guldmedalj vid IWSC, 2009.

Doft
Päron och vanilj

Smak
Lagrad på bourbonfat vilket ger vanilj toner och päron.

Eftersmak
Kort, lämnar ingen lång eftersmak.

Provningsledare: Per Falck

Glen

Artikelnr: 477
Bowmore Laimrig, Sherry Cask Finished, 15y, 649 kr

Bowmore grundades 1779. Anses vara det äldsta på ön Islay.

De använder sig av ett stort antal sherryfat. Omkring 1/3 av whiskyn mognar i sådana fat. Den har ett kraftigt inslag av torv som det järnhaltiga vattnet tagit upp vid sidan om aromer från vass, mossar och ormbunkar.

Lagerhusen ligger vid havet och därför har whiskyn en aning salthaltighet.

Whiskyn har en ljus gyllengul färg.
Den salta, rökiga doften förstärks i smaken av sherrytoner, inslag av honung, tång, ljung och kryddörter.

Eftersmaken är lång med en lätt sälta.

Denna Bowmore är en special version som tappats upp i 18000 flaskor. Vi fick dofta och smaka på flaska nr 13526.

Provningsledare: Lars Wärn

Artikelnr: 10308
Auchentoshan, Three Wood, 539 kr

Grundades 1817 och ligger i utkanten av Glasgow.
Ligger i lågländerna och namnet kommer från gaeliskan och betyder "landets hörna" och syftar på destilleriets läge, mellan landet och staden.

Achentoshan är det enda skotska destilleri som än idag framställer sin whisky genom trippetdestillering, alltså i tre omgångar och i tre olika destillationsapparater.
Whiskyn som framställs genom denna metod har en alkoholhalt på ungefär 80%, istället för ungefär 70% som efter dubbeldestillering.

Metoden som idag är mycket ovanlig, ger destillatet en mycket delikat, fin och mjuk smak, vilket gör det särskilt passande som grund i blended whisky.

Denna whisky är dessutom lagrad i tre olika fat. Slutförvaring i Spanska sherryfat. Färgen är vacker klar bärnsten.

Doft: Fruktig (citrus), sötaktig (vanilj)
Smak: Mild, päron, smörkola

Provningsledare: Hans Appelgren

Artikelnr: 80536
Hibiki 17, 899 kr

Japans största destilleringsföretag är Suntory och grundades 1924 av Shinjiro Torii.
Framgångarna för företaget baseras på maltwhiskies från de två destillerierna Yamazaki och Hakushu.

Hibikiserien finns för närvarande som 12, 17, 21 och 30 år. Det var den 17-åriga whiskyn som var den ursprungliga och den provades av GWS.

Värt att notera är att tex Yamazaki som är Japans äldsta destilleri kan tillverka ca 100 olika maltwhiskysorter.

Beroende bla på olika form och utseende på pannorna. Olika fattyper och olika ppm på malten etc.

Hibikiserien som är blended whiskies, innehåller ett 30-tal single malts samt sädeswhisky, som emellertid inte tillverkas i Yamazaki utan i ett annat destilleri vid kusten.

Lagringen sker till 80% i bourbonfat samt 15% i sherryfat, vilket påverkar såväl doft som smak.

Doft:
Päron, banan, vanilj

Smak:
Mild, sötaktig (vanilj), banan, fruktig

Eftersmak:
Något torr

Provningsledare: Ingemar Giös

Resultat av provningen:
Uppdraget var att tala om vilken whisky som fanns i de två extra glasen som kom in efter de fem presentationerna.

Rätt svar var Hibiki och Auchentoshan, 96% av deltagarna hade rätt.
Den spontana intrycket efter provningen var att denna form av provning var bra. Det var lättare att prata om whiskyn i en mycket mindre grupp, istället för prata inför alla i en stor grupp.
Provningen avslutades med en välsmakande buffé.

Bild och övrig text
Roberth Nironen

 

12
10 15 006 007
17