Snapsprovning
Lördag 7 december 2013 Kl 16.00 på Restaurang Kvarnen, Gävle Den traditionsenliga snapsprovningen genomfördes tillsammans med ett bra julbord. Fem snapsar presenterades och årets julcognac. |
|
Roberth
berättade om; Prima Julsnaps 2013 Varje år kommer en ny snaps i denna serie och i år är det den tjugonde snapsen. Serien började 1994. Kryddmästare Jonas Odland har i år skapat en julsnaps med en klassisk akvavitkryddning kompletterad med inslag av olika citrussorter, avrundad med sherry och russin. Den klassiska kryddningen är kummin, anis och fänkål. Akvavitkryddningen gör snapsen perfekt till sill och lagrad ost. Citrustonerna förhöjer smakerna på både lax som skinka, revbensspjäll och det småvarma. Inslaget av citrus och russin höjer även julens sötsaker som knäck, choklad och kola. Med andra ord - en snaps som kan följa dig genom hela julbordet. |
|
Järvsö Aquavit Denna Aquavit skapas med vårat Brännvin som bas. Är helt lokalproducerat av 100% korn från oss själva samt lokala bönder. Alkoholhalt 42,5%. Vi tar sedan detta brännvin och destillerar om det en fjärde gång med kryddor som sig bör i en riktig akvavit: kummin, anis och fänkål. Kryddorna får sjuda en stund innan vi varsamt destillerar fram denna klassiska Aquavit.
Istället för sockerlag som vi spär våran första Aquavit med använder vi
här en ordentlig mängd söt spansk Sherry vilken vi blandar ut våran
Aquavit med. Smaken
blir otroligt rund och len med en svag sherrysötma vilket gör den till
skaldjurens självklara följeslagare då framförallt kräftorna men sill,
surströmming. |
|
Ingemar berättade om; Pluras Husman Det är många kända personer som numera ger ut viner och snapsar med sitt namn. Ni har säkert hört talas om Per Jonsson? Jaså inte? Men Plura då! Rockmusiker (Eldkvarn), konstnär, TV-kock och kokboksförfattare. Han lanserade sin Plura Husman Akvavit nu i höst. Snapsen har toner av fänkål, anis, kummin och pomerans. Den är lite alkoholsvagare än andra snapsar och han anser då att smakerna kommer fram bättre. Serveras rumstempererad. Vi har en provning nu, men förr i tiden använde man brännvin mot feber, punsch och konjak mot tuberkulos. Lustigt nog var det många kvinnor som ”råkade” ha lunginflammation! Botemedlet då var champagne mot den ”diagnosen”! Hade man öronvärk hällde man en liten skvätt alkohol i örat. Långt in på 1930-talet var det ganska vanligt att läkare skrev ut recept på vin eller konjak, som kunde lösas ut på apoteket. |
|
Göran berättade om: Leif Mannerström Akvavit no1 Pors Special med Citrus & Dill Snapsen tillverkas av Liquid services AB som startade 1973 och ligger i Nacka, på anrika Kvarnholmen. De har både legotillverkning och egna produkter. Bl.a. de egna produkterna Kvarnholmens Vodka, Kvarnholmens White rum och Ockelbo Elder blend.
De tillverkar,
lagerhåller och distribuerar vin och sprit för många olika intressenter
från sitt tullager. De omsätter ca 10 milj./år. Distributör för Mannerströms snaps är Herdenstam Vinhandel, Stockholm. Råvarorna: De plockar råvarorna själva, så långt det är möjligt, och lägger dem på
alkohol tills de får rätt smakstyrka. Sedan blandar de till rätt
karaktär på snapsen och de använder bara naturliga råvaror så långt det
går i sina blandningar. |
|
Roberth berättade om; OP Anderson Olof Petter Anderson föddes 7 juli 1796 i Trollhättan. Först 1850 började han och sonen i spritbranschen, men det var sonen som lanserade 1891 Aquavit, 15 år efter faderns död. 1917 övertogs tillverkningen av AB Vin & Spritcentralen. Numera tillverkas den av Altia Sweden. OP finns även i grunden hos Gammal Norrlands Akvavite med den skillnaden att man har haft i lite sherry. Den lanserades 1929. År 1931 lanserades Skåne Akvavite, vilket är en "halv OP". Kryddningen är 50% lägre jämfört med OP. Vid millennieskiftet kom kryddmästare Jonas Odland på idén att ta favorit-snapsen O.P. Anderson, och lägga den på 62 ekfat av olika typer, sherryfat, cognacsfat och whiskyfat. Nu ska vi prova: OP Anderson 1ma Aquavit Limited Edition Sherry Cask. En påtagligt fatig och knäckigt sherrytonad nubbe som sjuder av en läcker kombination av julnötter, kummin och anis i eftersmaken. Smakrik och mjukvänlig med tydligt vinös och samtidigt kryddig prägel. |
|
Ingemar berättade om; Grönstedt Noël XO 2013 GWS har en tradition vid snapsprovningen att ha med Grönstedts Julcognac, som i år heter Grönstedts Noël 2013 XO. XO betyder Extra old och lagringstiden varierar mellan 7-40 år på den blandning, som kommer från fyra odlingsområden i departementet Cognac. Lagringen ar har skett i Limousinekfat. Vad är det för ek? Eken finns i västra Frankrike i området Limousin. Men det är vanlig skogsek, nämligen Quercus robur. Utmärkande för julcognacen är en doft av torkad frukt, huvudsakligen aprikos och torkad mandel. I eftersmaken känns apelsinchoklad. Läste i en citatbok att den 7 juli 1986 var det en insändare i Expressen, där det stod ”Varje gång myggorna blir som besvärligast tar jag mig ett glas konjak. Har försökt med vanligt brännvin utan effekt. Konjak, även billiga sorter, tycks hålla myggen i schack”. Insändaren var förmodligen från Gysinge eller Österfärnebo. Om julcognacen fungerar kan ni skicka en kommentar till GWS hemsida. Hoppas att ni inte efter den här provningen säger att minnet är som en julkalender! Dvs, full av luckor. |
|
86238 Prima Julsnaps 2013, 50cl,
38%, 206 kr 86475 Leif Mannerströms Akvavit nr 01, 50 cl, 38%, 250 kr 87084 Järvsö Aquavit, 35cl, 41%, 189 kr 86167 Pluras Husman, 50cl, 37,5%, 229 kr 86342 OP Anderson 1ma Aquavit Limited Edition Sherry cask, 50cl, 40%, 299 kr 40419 Grönstedts Noël XO 2013, 50cl, 40%, 399 kr |
Efter presentationen av varje sort, kunde vi ta del av det läckra julbordet med alla godsaker. Uppdraget var att nu prova snapsarna med de olika rätterna och komma fram till vilken kombination var bäst - godast. Även i år sjöngs snapsvisor. Nu ser vi fram mot en God Jul och ett gott nytt år! |
|