Maltwhisky från Nya
Engelsktalande Världen
GWS provning 17
oktober 2015
Provningsledare Hans Nilvander berättar om de olika
maltwhiskysorterna. För varje sort går Hans in på Google och visar karta
med geografiskt läge samt bildspel från respektive destilleri.
Vi provar efterhand som varje sort presenteras. Beskrivningar är delvis
gjorda i samråd med några bordsgrannar och utgångspunkten har då varit
en vattentillsats som eliminerat den höga alkohol- styrkan.
Bedömningen har spretat bland de närvarande men det verkar som detta
beror på huruvida man tycker om konfektwhisky, ren malt eller rökigt.
Indelningen 1 (bäst) till 5 (sämst) är gjord efter vilken ordning
whiskyn hamnat som favorit efter en röstsammanräkning. Den
internationella poängsättningen är satt efter mina egna erfarenheter
från liknande provningar.
1.
Aberlour ábunadh (Skottland) 060,7 % 639 kr nr. 445
Historia:
Destilleriet grundades 1879 av James Fleming vid källan S:t Drostan Well.
Källan fick namnet efter den missionär som döpte sina följeslagare där.
Aberlour betyden den ”bubblande flodmynningen” (som ligger i närheten)
och a´bunadh betyder ursprunget dvs. gamla produktionsmetoder vilket
innebär konventionell destillering och i det här fallet lagrad i
olorososherryfat.
Därefter sker buteljering (från en single batch) utan kylfiltrering, det
sker heller ingen justering av alkoholstyrka.
Doft:
Komplex av örter, mörk choklad, paprika, rund, angenäm, balanserad.
Smak: Konfektrik med hög mättnad av aprikos, torkade frukter,
honung, mycket fat med en rund eftersmak av sötma och mentol.
Munkänslan är oljig, saftig och len med en viss obalans.
1:a.
Totalpoäng 90
Sammanfattning:
Typisk sherrylagrad, konfektrik Skotte
2.
Hellyers Road, Original 10 år (Tasmanien) 46,2 %
1 270 kr nr. 85176
Historia:
Hellyers Road har fått namn eter den man som 1825 kom till Tasmanien och
lät bygga en väg från kusten en bit in i landet. Destilleriet är
betydligt yngre och uppfördes 1997. Whiskyn framställs traditionellt av
lokalt odlat korn och lagras i amerikanska bourbonfat.
Doft:
Mycket gräddig kola, vanilj, malt med en svårdefinierade ämnen som
bivax, bensin. Mjuk där tydlig sötma saknas.
Smak: Mycket begränsat arominnehåll av billig eller avslagen
konfekt, gröna äpplen med en rätt lång eftersmak av flera sädesslag.
Munkänslan är blek och len.
5:a.
Totalpoäng 68
Sammanfattning:
Känns inte som en
riktig maltvisky, fadd och ofärdig. Frågan är om det går att göra drink
utan att förstöra groggvirket. Inte prisvärd
3.
Wood
Reserve, Master Collection Classic Malt (USA)
45,2 % 1 001 kr finns ej längre
Historia:
Destilleriet är ett av de äldsta i USA grundat 1812 i Glenn´s Creek ,
Kentucky . I nästan 30år var destilleriet nedlagt öppnades åter 1996.
Den stora produktionen är Bourbon men i ett antal utgåvor i en serie
kallad Master Collection har man testat mältat korn i en single malt som
lagrats i använda bourbonfat. Den är trippeldestillerad i en
traditionell kopparpanna, pot stills.
Doft:
Svagt unket av gräs, örter, grönsåpa, majs, vanilj.
Smak: Som doft men det finns med konfektrika nyanser av fikon,
korinter/russin, katrinplommon med en lång innehållsrik eftersmak av
fruktgodis.
Munkänslan är skev och spretig.
4:a.
Totalpoäng 68
Sammanfattning:
Känns inte som en
hundraprocentig malt, upplevelsen går lite mot bourbon. Inte prisvärd
4.
Hellyers Road, Pinot Noir Finish (Tasmanien)
46,2
%
958 kr nr. 85447
Historia:
Se Hellyers Road, Original 10 år. Tioåringen har lagrats ytterligare 6
månader på franska ekfat som innehållit australienskiskt Pinot Noir-vin.
Whiskyn vann 2013 en tävling i Paris i klassen Best New Wourld
Whisky.
Doft: En
övergipande kvalmig mjuk upplevelse med spretiga aromer av malt,
vaniljkola, olika sädesslag, pomerans, apelsin, övermogna gröna äpplen
med en touch av vin.
Smak: Som doft med en lång bittersyrlig svagt rökig eftersmak.
Munkänslan har en stickighet som avtar mot en blek balansering.
3:a.
Totalpoäng 79
Sammanfattning:
Påminner om
den 10 åriga Hellyer´s Road men den här har färre besynnerliga aromer
och har en mer balanserad munkänsla. Ofärdig. Inte prisvärd.
|