Årsmöte och firande av St:Patricks Day
Lördag 12 mars 2016
Efter avslutat årsmöte avtackas de avgående i styrelse (Hugo, Lars och Bo) av nya ordföranden Margareta Herdin. De nya i styrelsen presenteras – Ritva Fridell, Kerstin Björck, Kaj Wejander, Göran Nilsson och Anders Håkansson. Margareta lämnar ordet till Hugo som blir kvällens toastmaster.

Efter allmän föreningsinformation presenteras en ny medlem
– Eilert Eriksson med en välkomstskål i Paddy. Gruppen Fiddlers Green (Mary, Charles, Tommy och Pelle) spelar upp Whisky in the Yar och alla följer upp med allsång.

Provning
Hugo genomför en provning av Paddy, Tyrconnel och Glendalough. Provningen är öppen med ett protokoll som redan är ifyllt med grundfakta (bilaga). Angivna aromer och munkänsla är hämtade från information på nätet.

De närvarande får i uppgift att ange en eller två smaktyper. Smaktyperna är hämtade från diagrammet ”The master Whisky Grid” och är generaliserade enligt följande:
Vegetarisk/delikat  (bröd örter, blommor),
Fruktig/mild (omogna-, mogna-, övermogna frukter), Konfektyr/kraftfull (torkade frukter, kola),
Kryddig/medicinal (trä, tobak, tjära).

Ett stort antal kända skotska whiskysorter brukar vara angivna i ett sådant diagram (grid). En del kan vara angivna i mitten och anses då ha lite av alla egenskaper medan en del kan vara förskjuta mot ett hörn/långsida. Whiskyn kan då få en mycket stark karaktär av enbart en eventuellt två smaktyper.

De närvarande får en halvtimme på sig att dofta, smaka, diskutera och bestämma sig om smaktyp, munkänsla och kvalitet.

Allt medan Fiddlers Green underhåller med sin reportoar: I´tell me Ma, The Moonshiner, Wild Rover, Welcome poor Paddy, Kesh Jig/Morrison Jig, Rare Ol´times.

På grund av den höga stämningen från musiken blir det ingen strukturerad utvärdering. Emellertid – efter ett antal spontana samtal med whiskyintresserade runt borden, och en titt på kvarglömda protokoll, kan man sammanfatta resultaten enligt den kursiva texten i protokollet (länk till bilaga-provningsprotokoll).

Paddy – en spridning av smaktyper men dominans mot fruktig/mild.

The Tyrconnel – en spridning men dominans efter en axel fruktig/mild, konfektyr/kraftfull.

Glendalough – tydlig dominans efter en axel konfektyr/kraftfull, och kryddig/medicinal. (Obs.vegetaris/delikat saknas).

Framställningsmetoder
Framställningsmetoderna skiljer sig mellan de tre sorterna. The Tyrconnel liknar den skotska. Den är gjord på enbart mältat korn och har genomgått dubbeldestillering i Pot Still kopparpanna. Den sista destilleringen ger en alkoholhalt på ca 70 %. Spriten lagras i bourbonfat. Lagringstiden är inte angiven men är förmodligen begränsad (6 år och yngre?).

Glendalough
har en mer traditionell irländsk bakgrund. Den är tillverkad av både mältat och omältat korn. En metod som man började med när beskattning av mältat korn infördes. En del mältat korn används för att enzymerna skal bryta ner stärkelse till socker.

De jästa produkterna har genomgått en trippeldestillering (Pot Still) där slutdestillatet hamnar runt 80 %. Destillater späds sedan ut till något under 70 % innan det, i det här fallet, lagras i first fill bourbonfat.

Paddyn
är en blended dvs., flera sädesslag, vanligtvis majs, vete och/eller råg har använts. En viss mängd mältat korn har använts för nedbrytningen av stärkelse och därmed optimering av sockermängden. En del av de jästa produkterna har genomgått en trippeldestillering men en stor del har genomgått en kolonnde-stillering. Den senare metoden bygger på en avkylning av alkoholhaltig ånga som passerar genom flera lager av hålgaller.

Den kondensation som sker, i form av mycket små droppar, är vattenrikare än den underifrån uppstigande ångan som är varmare och förgasar en större del alkohol ur tropparna. Eftersom det är en repeterande process minskar alkoholhalten i dropparna neråt men ökar i ångan uppåt tills ett kondensat på över 90 % alkohol erhålls från den övre delen av kolonnen. Koncentratet späds ut till strax under 70 % innan det lagras, i detta fall, på bourbonfat.

Före buteljeringen ser blendern till att i möjligast mån få Paddyns ursprungliga/originalaromer genom att blanda olika sädeswhiskey med en viss mängd maltwhiskey från Bushmill.

St:Patrick
Efter provningen berättar Charles Wood om St:Patrick. Vem var han och varför firar man honom.

Egentligen var Patrick engelsman som i unga år tillfångatogs av irländare vilka utnyttjade honom som slav och soldat. Efter att ha rymt, återvände han efter en tid till Irland som missionär och införde kristendomen. (Han införde också destilleringskonsten).

Mary Andersson säger också några ord om Danny Boy (Den irländske pojken (och folksjälen), som offrar sig i alla krig). Mary sjunger Danny Boy och alla följer upp i sången. (Det går lite lättare att sjunga efter provningen – de flesta har hittat sina sånghäften)

Mat
Daniel bjuder till varmrätt – Braised shoulder of lamb, butter cooked cabbage, mint sauce and mashed potatoes.
Dessert – Guinnes Cake

Avslut
Musiken och allsången fortsätter med Rosin the Bow och fler ur häftet.

ETT STORT TACK TILL FIDDLERS GREEN: Mary Andersson (sång), Charles Wood (fiol), Tommy Hjelm (gitarr och mandolin) och Per Sundby (gitarr och rytm).

TACK !!

Hugo Minell


 

 


 

 

 

 

 


 

 


 

 


 

 

 

 



Mer bilder - klicka här!