Amrut-provning på Restaurang Kvarnen
2016-04-09


Provningen avsåg indisk whisky från Amrut, för att understryka temat var det dukat med elefantmönstrade servetter och damerna fick smycken i panna. Provningen var välbesökt, det var dukat till drygt 60 medlemmar och gäster.

Ordförande Margareta Herdin dunkade staven i golvet och hälsade välkomna till vårens sista provning. Den nya styrelsen kallades fram och deras arbetsuppgifter presenterades.

Därefter lämnade Margareta ordet till dagens provningsledare, Thomas Sundblom från Clydesdale AB. Företaget har funnits i ca 10 år, de importerar i första hand lagrad sprit som distribueras via Systembolaget (beställningssortimentet).

Ett informationsblad hade delats ut på varje plats.

Thomas berättade om indisk whisky, de enklaste sorterna görs på melass och dricks i stor mängd, och om Amrut Distilleries Ltd i Bangalore som ursprungligen enbart producerade whisky för den inhemska marknaden men som i början av 2000-talet började exportera sin single malt till England.

Den är gjord på korn som odlas vid foten av Himalaya, whiskyn destilleras och lagras i Bangalore som trots att det ligger på 1000 meters höjd har tropiskt klimat. Värmen gör dels att mogningsprocessen går fort men även att avdunstningen från faten (angels share) blir stor, flera gånger större än i Skottland.

All single malt från Amrut lagras på ekfat i minst tre år, en del tappas om på sherryfat för fortsatt lagring. Man har experimenterat med fat tillverkade av bräderna från fat gjorda av olika sorters ek för att få fram flera smaker.

Vi provade fem sorters whisky:


- Amrut for Europe 60 %
-
 Blackadder Raw cask Amrut Sherry Finish 61 %
-
 Amrut Regular 46%
-
 Amrut Peated Indian Whisky 46 %
-
 Black Adder Raw cask Peated Amrut 61 %


Sorter som benämns “peated” är svagt rökiga, då torv saknas i Indien har man hittills importerat skotskt korn men man försöker nu importera torv att använda för att torka inhemskt korn.

”Raw cask” från Blackadder International, ägt av Thomas Sundbloms kompanjon Robin Tucek, är ett försök att komma tillbaka till de ursprungliga whisky-smakerna.

Kylfiltrering eller färgning förekommer inte och varje flaska innehåller partiklar från fatets bottensats bestående av sådant som lossnat från den brända insida.

Då inget är bortfiltrerat finns även fetter och oljor från framställningen med, fett är en prima smakbärare. Thomas poängterade ”tycker du om det så drick det, tycker du inte om det så slå ut det/ge bort det”.

De mycket höga alkoholhalterna (cask strength) hos flera av sorterna gör att man bör tillsätta mycket vatten för att kunna njuta av smakerna på vanligt sätt.

Thomas fick mycket applåder efter provningen och tackades av Margareta.

De sorter vi provade finns beskrivna med ordentliga identiteter nedan (från Clydesdale AB:s webbsida:

http://www.clydesdale.se/index.php?page=products_showdrinks&event_id=249 )

Många hade en rejäl blended att avnjuta till kaffe o kaka, Thomas S passade på tillfället att presentera Adelphi whisky från Ardnamurchan, det västligaste destilleriet i Skottland.

Alla verkar eniga om att detta var en mycket trevlig provning.

Vid pennan

Anders Håkansson
       


 



 


 



 


 





Fler bilder - klicka här!