Rölstorp

Fredag 3 sep 2018

Hej

Ska berätta om hur jag gör egen äppelmust.

Redan första året när Daniel o Emma har sitt Rölstorp kommer tanken upp på, att göra egen äppelmust.

Äppelträden i Rölstorp bågnade av mängden äpplen. Klart vi ska musta.

Då var det även klart att en del av musten skulle vi göra cider av.

Har man gjort cider, ja, varför inte fortsätta förädlingen till Calvados.

Ja, så gick snacket.

Vad hände sedan.
Alla äppelträd i Rölstorp sågades ner, utom ett.

Samtidigt köper jag en fruktpress för att pressa de äpplen som inte finns.
 

Hemma i Gävle har vi ett äppelträd och i år blev det mycket äpplen. Plocka ner allt och det blev 4 ölkartonger fulla. Sen måste man ha petflaskor och hälla upp musten i. Sedan, det viktigaste. En kunnig och arbetsvillig person som monterar ihop fruktpressen. Sedan är det att köra - -
De ska tvättas och sköljas. Fruktkött som är skadat ska skäras bort. Eftersom vi ännu inte har någon fruktkross/rivare, så har vi en provisorisk anordning. En Nils Johan rivare kom till heders. För att få ner frukten i den blev vi tvungna att skära ner den till lagom storlek.
Skruvar fast "NilsJohan" i en bräda över hinken. Ska börja veva. Då förslår Daniel att använda en skruvdragare, vilket vi gör och den fungerade bra.
Nästa moment var att fylla pressen med fruktmassan och sedan börja dra och skruva pressen.
Resultatet kom direkt - titta hur musten lämnar pressen och ner i hinken. Därefter silades musten och tappades upp i pet flaskorna. Det blev nästan 9 st pet flaskor. Smaken och sötman var perfekt, varför vi inte behövde tillföra något socker.
Med tanke på mängden, så utför vi ingen pastörisering av musten. Den håller en vecka i kylen.
Alla flaskor utom en hamnar i frysen och plockas fram efter behov.

Erfarenheten av detta visar att det som tog tid och var jobbigast, det var att dela och riva frukten.
Nästa investering blir en fruktkross/rivare.

Must på er!