Whiskyprovning den 20 oktober 2005.
För första gången hade Gefle Whiskysällskap (GWS) en
provning en vardagkväll med 43 medlemmar inklusive gäster, vilket var
rekord. En anledning till det stora antalet deltagare var nog Folke
Andersson, chief blender på Vin & Sprit, som hade en mycket intressant
whiskyprovning med personliga och lärorika kommentarer. |
 |
Det är två
skotska vatted malt whiskies med stora
försäljningsframgångar, som tagits fram av Folke Andersson
(FA), nämligen Black Ribbon och Part Nan Angelen. Black
Ribbon kostar på Systembolaget (katalog 2, 2005) 285:- för
700 ml och är en vatted malt med 16 olika ingående single
malt whiskies.
Det som kanske var okänt för alla deltagare var att de
whiskies, som är topdressings i Black Ribbon är t.ex.
Bowmore, Highland Park och The Macallan. Whiskyn
kännetecknas av en tydlig rökighet och det är tydligen de
två förstnämnda, som i så fall i viss mån anger den rökiga
tonen. |
|
Part Nan Angelen finns på beställningssortimentet
och är en mer exklusiv vatted malt, vilket också till en viss del priset
indikerar, nämligen 692:- (katalog 2, 2005). |
Eftersom åldern anges till
24 år, är den yngsta ingående maltwhiskyn 24 år och således övriga
äldre. De single malts som ingår är från Norra Högländerna och en av
dessa, nämligen Tomatin 1962 ingick i provningen.
Det gaeliska namnet
Part Nan Angelen betyder änglarnas andel och syftar på den 2 procentiga
avdunstning som sker åtminstone under första åren under lagringen.
FA började provningen med att göra en exposé över
världens huvudsakliga whiskyproducerande länder och kom sedan in på de
olika skotska whiskyregionerna. Men även andra ”whiskyproducerande”
länder fick ibland en mycket personlig kommentar. |
 |
Om tycke och smak skall man ju inte
diskutera men Mekongwhiskyn fick epitetet ”färgat risbrännvin”.
En del praktiska råd fick också deltagarna. FA
betonade att det inte finns något rätt eller fel i uppfattningen
beträffande whiskyns doft och smak. När man lagrar whisky är det
speciellt UV-ljuset som är farligt för whiskyn, eftersom i första hand
färgen förändras.
Har man öppnat en flaska whisky påverkar luften
(syret) mellan vätskeytan och korken whiskyn, som efter ”en tid” blir
fadd och intetsägande. Hur man dricker whisky kommenterades sedan ur
olika aspekter. Om en whisky är rökig, bör man inte hälla i alltför
mycket vatten. |
|
Alla deltagare fick en kaffesked som hjälp, när han/hon
skulle fylla de fem provningsglasen med lité vatten. En Islaywhisky
kanske klarar av 1-2 skedar vatten, innan smaken och därmed rökigheten
förändras drastiskt. I en Speysidewhisky kan man däremot hälla i något
mer vatten utan att för den skull påverka whiskyns doft och smak
negativt. |
Den första whiskyn som provades var en Auchentoshan 10 år och är en Låglandswhisky.
FA frågade deltagarna
vad de tyckte om färg, doft, smak och eftersmak samt kommenterade sedan
vad han själv tyckte. Eftersom det är en mild whisky passar den mycket
bra som en aperitif.
De tre följande whiskysorterna var alla från ön
Islay och Bowmore men ändå mycket olika trots att halten fenoler
för alla är cirka 25-30 ppm. Den första var lagrad 12 år och
eftersom den inte är lagrad så länge, var den rökiga smaken markerad.
Kännetecknande för destilleriet Bowmore är att en stor mängd olika
varianter har lanserats. Bowmore Surf kanske en del känner igen,
eftersom den har lanserats på olika tax-free butiker världen runt. |
 |
En typ av slutlagring (finish) på andra
fat är den ursprungliga lagringen finns i form av Bowmore Dusk (56 % och slutlagrad på rödvinsfat från
Bordeaux) samt Bowmore Dawn (51.5 % och slutlagrad på portvinsfat). Man
anger inte alltid slutlagringen, men den brukar variera mellan 18-24
månader.
Bowmore
nummer två var Bowmore Darkest och är slutlagrad på sherryfat (oloroso),
vilket också
anger den sötaktiga smaken. Den tredje Bowmore som provsmakades var lagrad 17 år och var den Bowmore
whiskyn, som många ansåg vara den mest balanserade beträffande rökighet
samt den milda något, sötaktiga smaken. |
|
 |
Slutligen den femte whiskyn som provades var för
många en överraskning. Det första intrycket var att den i första hand
beträffande doft var en bourbon. När man sedan smakade på whiskyn var
den mild och söt samt mycket viskös. Vad det var för whisky? Jo, en
whisky från destilleriet Tomatin, som ligger strax söder om
staden Inverness i Skottland.
Whiskyn tappades på fat 1962 och hade
lagrats på bourbonfat i 42 år, innan den buteljerades 2004. Det
är mycket ovanligt att en whisky, som så länge legat på fat har fått en
så utsökt doft och smak. |
|
Risken är alltid när en whisky lagrats så länge
att den fått träsmak. Inte i detta fall utan vanillinet från bourbonfaten
har penetrerat spriten under lagringen och givit en fantastisk
whiskyupplevelse som såväl FA ansåg men även många andra av deltagarna. |
Om några av deltagarna däremot skulle vilja beställa Tomatin
42 år från beställningssortimentet för 1.561:- (katalog 2, 2005), kan
man bara spekulera i.
Eftersom ord. i GWS var bortrest tackade v.ord.
Göran Larsson (GL) på GWS vägnar Folke Andersson för en mycket
intressant provning. Att det inte är lätt att identifiera olika
whiskysorter kommenterade GL med orden ”I am still confused but on a
higher level”. Folke Andersson belönades även med en ”matnyttig” bok
för sin uppskattade presentation. |
 |
Som vanligt var det en mycket utsökt måltid med vin
som ingick i provningsavgiften och denna gång var det på restaurant
Kvarnen, eftersom branden på Grand Central tidigare i år hade gjort att
provningslokalen tillfälligtvis blivit ändrad.
Vid datorn
Ingemar Giös |