Whiskyprovning 15 november 2006 |
För första gången fick Gefle Whiskysällskap besök
av en skotsk provningsledare, nämligen Gerry Tosh (GT), som är Brand
Ambassador från Highland Park. Efter det att Ingemar Giös (IG) hälsat GT
välkommen, kommenterade han skrattande att han inte ville ha frågor,
eftersom vi ju skulle dricka whisky! Nu var det emellertid inte så
allvarligt menat, då GTs information orsakade en del frågor, som
villigt besvarades av honom. Det var tydligen endast IG av församlade
deltagare, som hade besökt Orkneyöarna och fått höra historier om
Highland Parks grundare, varför IG önskade att GT skulle berätta någon
av dessa historier. |
Highland Park är beläget på den största av de 70
öar, som Orkney består av. Den största ön kallas av öborna för
”fastlandet”! GT berättade bl.a. att det är dyrare att flyga från
Edinburgh till Orkney jämfört med att flyga från Edinburgh till New
York.
Det bästa sättet är emellertid att ta buss från Inverness i norra
Skottland till färjeläget intill Pentland Firth. Sedan färja och buss
igen till Kirkwall, som är öns största stad. Highland Park ligger strax
utanför den staden.
Klimatet är speciellt eftersom Highland Park ligger
på den 59:e breddgraden, vilket motsvarar Katrineholm i Sverige och
strax söder om Grönlands sydspets. Det är Golfströmmen, som påverkar
klimatet på Orkneyöarna, vilket gör att årsmedeltemperaturens max. och
min. värden är ganska nära varandra.
Genomsnittligt är den varmaste
månaden +10 grader C och den kallaste +2 grader C. Man kan knappast bada och inte
heller åka skidor, varför man i stället ägnar sig åt whiskytillverkning!
”The angels dram” talar man om i samband med
whiskylagring och den är på skotska fastlandet cirka 2 % per år. På
grund av klimatet är den procenten i stället på Orkney cirka 1 %, vilket
ju innebär att mer whisky finns kvar i lagerhusen på Orkney jämfört med
på skotska fastlandet. På Orkney kallar man i stället avdunstningen för
”The Devils dram”.
Historiskt sett är Orkneyöarna intressant, eftersom
öriket styrdes av vikingarna i över 300 år från 1100-talet. Det var
först 1468, som öarna kom i skottarnas ägo.
|
 |
Det var den skotske kungen
James III, som fick öarna i bröllopsgåva, när han gifte sig med en dansk
prinsessa. Det är kanske främst Norge man fortfarande har vissa band
till. Man firar t.o.m. Norges nationaldag den 17 maj! Orkney ligger
således avsides norr om Skottland och invånarna säger att de är
Orkneybor och inte skottar. Gaeliska talar inte de cirka 20 000
invånarna på öarna.
Highland Park är Skottlands hittills nordligaste
destilleri. Man planerar för närvarande ett destilleri på
Shetlandsöarna, som i så fall kommer att ligga nordligare, när det är
klart. Highland Park byggdes på en plats, där en gång en ökänd
smugglare hade sitt lönnbränneri under 1700-talet. Det går många
historier om den personen, Magnus Eunson, som var kyrklig ämbetsman på
dagen men sysslade med illegal whiskytillverkning på nätterna.
När han hörde att någon uppbördsman skulle komma på besök, flyttade han
sina whiskykaggar, som förvarats under predikstolen till en framträdande
plats i kyrkan. Kaggarna döljdes av ett kistlock och ovanpå det lade han
ett vitt tyg. När uppbördsmannen kom in i kyrkan låg Magnus Eunson och
närmast ”sörjande” och knäböjde i bön runt kistlocket. När de mumlade
ordet ”smittkoppor” försvann uppbördsmannen ganska snabbt från kyrkan.
Med bilder från whiskytillverkningen kommenterade
GT produktionen ur olika aspekter. Kornet (optic) kommer från olika
delar på det skotska fastlandet och den traditionella mältningen med
rökt mältat korn (20 ppm fenoler som emellertid endast blir 2-3 ppm
efter destilleringen) utförs till 1/5 av destilleriet medan resten, som
ej rökt mältat korn, kommer från Thamdu maltings på det skotska
fastlandet. Praktiskt innebär det att kostnaden per ton korn blir
avsevärt mycket större jämfört med ett destilleri t.ex. i Speyside. Man
blandar således rökt och ej rökt malt.
Vattnet som är mycket rent och hårt samt rinner
över sandstengrund kommer från den underjordiska källan Cattie Maggie´s
Spring nedanför destilleriet via en reservoar, som ligger i ett nedlagt
kalkbrott. Torven tas manuellt från destilleriets
egen mosse. |
De olika torvlagren har olika namn, nämligen
- Fogg - det översta lagret med stora mängder ljung
- Yarphie - det mellersta lagret som är något tätare samt
- Moss - det mycket mörka, tätat och kraftiga bottenlagret
Den äldsta torven
beräknas vara 9000 år gammal. Det är väsentligt att torven är våt till
en viss grad, eftersom den då ger mera rök i samband med kölningen.
Om man använder felaktig torv kan i slutänden också whiskyn påverkas negativt.
Bilder visades från olika. |
 |
moment i
whiskytillverkningen och gör man en sammanfattning kan följande nämnas.
Mältning
- Mältningen består av tre processer:
stöpning, groning och kölning
- Kornet blötlägges (stöpes)i vatten
- Groningsprocessen sätter igång
- Enzymer omvandlar kornets stärkelse till socker
- Grönmaltens groning stoppas genom torkning i en ugn
- Vid torkningen kan torv användas som bränsle, vilket i så fall ger slutprodukten, whiskyn dess speciella rökiga
arom
Mäskning
- Malten rensas och mals till gröpe, som blandas med hett vatten till en mäsk i en mäsktunna
- Mäskens ej vattenlösliga delar silas så småningom av (drav)
- Kvar blir en svagt alkoholhaltig vätska, nämligen vört
Jäsning
- Vörten kyls och jäst sätts till för att jäsningen skall sätta igång i jäskaren.
Destillation
- Den jästa vörten, dvs.mäsken leds in i mäskpannan
- Mäskpannans första destillat leds vidare till spritpannan
- För- och efterspriten vid destillationen i spritpannan går vidare till omdestillation
- Den mellersta delen vid denna destillation samlas upp i en spritbehållare
Mäskpannan skiljer alkoholen från vatten och spritpannan skiljer den drickbara spriten från sprit med ej önskvärda
smaker. Destillationen sker således i två steg
1. mäsken blir
lågvin och
2. lågvinet blir sprit. |
Lagring
|
- Den färglösa spriten i spritbehållaren pumpas över via en stor behållare till ekfat
- Lagringen sker under minst tre år men vanligen längre
|
Mognad |
- Vid lagringen mognar whiskyn och den fräna, råa smaken mildras samt aromer utvecklas, vilka är specifika för
varje whiskysort
|
Tappning |
- När whiskyn uppnått rätt mognad, späds den med vatten till i allmänhet 43 % alkoholstyrka (export i första hand)
- Kylfiltrering (i vissa fall), automatisk tappning, tillslutning och etikettering sker
- Whiskyn är klar till försäljning
|
|




Beträffande fat kommenterade GT att det är stor
skillnad för inköp av sherry- resp. bourbonfat. Ett sherryfat kostar
cirka £660 medan ett bourbonfat kan man få för ungefär £45.
Ju äldre
whisky man tänker lagra, desto större procent 1st fill sherryfat
används. |
Så började det alla
deltagare hela tiden väntat på, nämligen provningen, som utfördes öppet.
Alla visste således vad som fanns i resp. glas.
GT kommenterade först hur man bör prova whisky. Färgen på whisky kan
ibland avslöja, vilken typ av fat som använts. Bärnstensfärg anger
troligen fatlagring i sherryfat.
Luta glaset för att observera ”tårar” som rinner ner längs innerglasets
yta!
Nedanstående siffror anger vilken min. ålder resp. Highland Park har
lagrats.
Tag tre sniffar och känn efter!
|
 |
12 år
|
Färg:
|
Gyllengul. ”Tårar” syns tydligt.
|
(43 % alkoholhalt).
|
Doft:
|
Först söt (honung) sedan fruktig. Rökig. |
|
Smak:
|
Sötaktig, något rökig
|
|
Eftersmak:
|
Lång, rökig. |
16 år
|
Färg:
|
Gyllene: |
(43 % alkoholhalt). |
Doft: |
Något rom och/eller gummi, mörk choklad. |
|
Smak:
|
Torr, pepparmint.
|
|
Eftersmak:
|
Lång, rökig, sötaktig (honung). |
|
|
35 % 1st fill sherryfat. Finns för närvarande endast på tax-free.
Häll inte i alltför mycket vatten! |
18 år |
Färg:
|
Gyllene. Inga ”tårar” syns. |
(45 % alkoholhalt).
|
Doft och Smak:
|
Honung, rök. |
|
Eftersmak: |
Torr, söt och rökig |
25 år |
Färg:
|
Den mörkaste gyllene färgen av de olika sorterna. Inga ”tårar.” |
(48 % alkoholhalt). |
Doft:
|
Sherry (oloroso) Mycket aromatisk. Vanilj, ingefära, kryddor.
|
|
Smak:
|
Honung, nougat
|
|
Eftersmak:
|
Lång, mjuk, sötaktig (honung). |
|
|
Torrare än den 18 åriga. Verkligen en fantastisk whisky som de
flesta av deltagarna tyckte var bäst av de olika provade sorterna. |
Single cask nr. 6537 |
Färg: |
Gyllene. Små droppar (spetsliknande) i whiskyns bräm när glaset lutas. |
(56.5 % alkoholhalt). |
Doft: |
Sötaktig (honung), sherry. |
|
Smak:
|
söt (honung, speciellt om vatten sätts till), maltig. Sätts vatten till blir whiskyn mer aromatisk. |
|
Eftersmak:
|
Rätt kort, mjuk |
|
Efter en mycket lyckad provning där Gerry T.
lockade deltagarna till många skratt under informationen tackade sedan
Ingemar G. för den mycket pedagogiska provningen och överlämnade till
Gerry som ett tack och ett minne från GWS ett ljus, som i form av en
kopia föreställde Gävles berömda julbock.
Gerry hade således möjlighet
att tända eld på den julbocken utan att hamna i häktet, som en
del andra personer lyckats med under årens lopp beträffande den verkliga
julbocken.
Som vanligt fortsatte diskussionerna vid den efterföljande
måltiden och deltagarnas intryck var att provningen var mycket lyckad.
Referent Ingemar Giös
 |
 |
|