Whiskyprovning av whisky från Islayresan 2007 |
Whiskyprovning genomfördes
på Söderheilmska Värdshuset i Gävle, 28 oktober 2007 |
 |
Provningen avsåg |
Alkoholhalt |
Pris |
20410 |
Springbank 10 years |
46,0 |
439 kr |
80156 |
Caol Ila 1992 |
43.0 |
599 kr |
400 |
Lagavulin 16 years |
43,0 |
539 kr |
10407 |
Ardbeg Ulgeadail |
54,2 |
569 kr |
|
|
|
|
 |
Ordförande i Gefle Whiskysällskap (GWS) Roberth Nironen
började med att ge en historik om Söderhielmska Gården, där provningen
ägde rum.
Hans Nilvander (bilden) visade ett mycket uppskattat bildspel
med skotsk bakgrundsmusik från GWS Skottlandsresa i september. |
Hugo Minell (HM) introducerade nästa avsnitt genom
att spela på en flöjt (Clarke´s vistle) melodin Loch Lomond med en bild
på den sjön i bakgrunden.
HM berättade sedan med bilder om Islays
geologi med utgångspunkt från den information Mark Reynier gav GWS
deltagarna vid besöket på destilleriet Bruichladdich.
Varför är det intressant att informera om
Skottlands (Islays) geologi? Jo, kanske skulle de geologiska
förutsättningarna kunna ha en viss inverkan på spritens/whiskyns smak.
Mer om det senare.
HM började med att informera om Skottlands
geologiska historia. För ca 500 miljoner år sedan började två
kontinenter röra sig mot varandra, Nordamerika från väster och Baltikum
från öster.
Den tidigare havsbottnen med sand, lera och kalk pressades
samman och bildade en bergskedja som i dag kallas Kaledoniderna (efter
Caledonia, det latinska namnet på Skottland) och som bland annat
motsvarar den skandinaviska fjällkedjan i norr och de Skotska bergen
samt Appalacherna i Nordamerika.
|

Hugo Minell |
För 200 miljoner år sedan var
bergskedjeveckningen för länge sedan avslutad och de två kontinenterna
började glida isär och bilda det nuvarande Atlanten.
Skottland berggrund har många liknelser med den svenska
fjällkedjan. Det finns sandstenar och skiffrar, de senare med
olika omvandlingsgrad (från lerskiffer till gnejsliknande
skiffrar) på grund av tryck och temperatur.
Det finns också andra bergarter
(diabaser) från tidigare vulkanisk aktivitet i havet och tilliter (till
fast bergart hopläkt morän) från en tidigare nedisning (650 miljoner år
sedan) på land. Alla de här nämnda bergarterna lagrar över samma typ av
gnejser och graniter, som vi kan se i Sverige men som bara är synliga på
vissa ställen i Skottland, när de går i dagen. Dessa magmatiska
bergarter – bildade ur en stelnad bergssmälta i eller på jordskorpan -
är minst fem gånger äldre än de överlagrande Kaledoniska bergarterna.
Graniter och gnejser har generellt sitt ursprung
från sandstenar, skiffrar och andra havsavlagringar, som veckats djupt
ner i jordskorpan, smält och åter stelnat i form av kristaller (kvarts
fältspat och mörka mineral). Det är dessa kristaller som ger graniten
och gnejsen dess spräckliga mönster.
Vanligtvis kan man på byggnader, murar broar och stengärdesgårdar se vad det finns
för lokala bergarter i regionen, eftersom man tog vara på lösa block
efter stränder och betesmarker just för byggnadsändamål.
Landskapet i Skottland påminner också om de
Svenska fjällen. Formerna med berg och dalar har sitt ursprung från
nednötning av ett högt liggande söndersprucket landskap. Där det
funnits flest krosszoner och spricksvärmar har kemisk- och mekanisk
vittring samt vatten orsakat borttransport av material, vilket
resulterat i dalar med mellanliggande berg. Liksom Skandinavien har
också norra Storbritannien varit täckt av en glaciäris, som skrapat fram
mjuka dalgångar och runda berg.
Sjöar och bäckar är en del av det skotska
landskapet vars vatten har sitt ursprung i nederbörd. Det vatten som
inte rinner vidare i vattendrag eller ut i sjöar fyller upp alla jordens
porer och sipprar ner mot djupet, blir vattenmättat och kallas
grundvatten. I flack terräng hinner varken markvatten eller grundvatten
undan och det bildas så småningom olika typer av mossar, som i sin tur
genererar torv, vilket är vissnande och död vegetation, som inte brutits
ned. För att torv skall bildas krävs stor nederbörd, svalt klimat och
dåligt jorddränage. Torven har en stor betydelse i samband med
whiskytillverkningen.
Kan havsvatten ev. ge
en viss inverkan på spriten/whiskyn? Om lagermagasinen ligger alldeles
vid havet som på ön Islay och i Campbeltown, påverkas självklart den
mognande whiskyn av saltstänk, som uppkommer vid hårt väder och de
dimmor, vilka förekommer ganska frekvent vid dessa platser. Whiskyn
från dessa ställen har en sälta i smaken. Man kan konstatera saltets
inverkan på fatens metallband, som är rostiga. På vintern måste
lagerhusens fönster regelbundet rengöras på grund av den saltbemängda
luften. I vilken utsträckning som lösta saltpartiklar penetrerar faten
känner man inte till. Troligen är dessa partiklar för stora för att
tränga genom fatets porer. Däremot kan emellertid molekyler med arom av
tång tränga igenom fatets porer och på så sätt ge whiskyn en marin
karaktär.
Erfarenhetsmässigt har
man konstaterat att bourbonfat uppvisar mer marin karaktär än sherryfat.
Har dessutom amerikanska ekfat använts för tredje gången för
whiskylagring gynnar det den marina karaktären mer än om first fill fat
har använts. Sedan beror det naturligtvis också på var i
lagerbyggnaderna faten har lagrats - i närheten av golvet eller uppe mot
taket.
Det är en komplex geologi på Islay med stora
skillnader mellan området väster och öster om sprickan (förkastningen)
över det smala sundet från Loch Indaal till Loch Gruinart.
Väster om
förkastningen ligger området The Rinns vars bergarter är de äldsta i
Skottland. Några fossil finner man inte i det området, eftersom liv inte
existerade vid bergskedjebildningen. Från Bruichladdich ner till södra
delen (Portnahaven) finns omvandlade gnejser och sandstenar. Den typen
av bergarter finns inte hos något annat destilleri i Skottland. Det
bruna vatten (innehåller humussyror från torven) som Bruichladdich
använder vid whiskytillverkningen har sipprat över torv, som ligger
på dessa mycket gamla bergarter.
Vattnet samlas upp i en reservoar och transporteras sedan till
destilleriet via en rörledning.
Området öster om förkastningen inklusive ön Jura
bildades för ungefär 800-600 miljoner år sedan och består av omvandlade
sediment. Islays högsta punkt, nämligen the Paps of Jura, består av
kvartsit (omvandlad sedimentär bergart väsentligen bestående av kvarts)
medan kustområdena i sydost med delvis skog har skiffrar och fylliter
(mellan skiffer och glimmerskiffer i omvandling). Ett annat område av
geologiskt intresse sträcker sig från Port Askaig ner mot Lagganviken,
där områden med omvandlad kalksten går i dagen. HM visade en bild på
Port Askaig tilliten, som är representerar sediment som avlagrats av
smältande isberg eller från vidsträckta isflak från en mycket tidigare
istid, nämligen för 800-570 miljoner år sedan än den senaste, som
slutade att omforma Islay för mer än 10 000 år sedan.
Men varför är det så stor skillnad geologiskt sett
mellan området väster och öster om förkastningen? För en miljard år
sedan fanns på vår jord tre stora kontinenter
1. Laurentia (Nordamerika, Grönland och Skottland)
2. Gondwanaland (Sydamerika och
Afrika) och
3. Baltica (Europa).
Troligen skiljdes Laurentia från Gondwanaland för
600 miljoner år sedan på grund av platt-tektoniska rörelser och området
på Islay delades längs förkastningen. Det innebar att the Rinns följde
med Gondwanaland. Mellan dessa två kontinenter fanns en stor ocean. De
två kontinenterna rörde sig mot varandra igen och kolliderade samt
stängde oceanen för 430 miljoner år sedan. Skottland och England
förenades och the Rinns kom i kontakt med resten av Islay. Därefter
rörde sig landmassorna igen från varandra men skiljelinjen kom nu att
bli väster om Islay och Atlanten bildades. Vad blev det då av det
landområde som lämnade the Rinns? Jo, Arequipakusten i Peru och där
finns faktiskt en ö, som också heter Islay!
En omtvistad fråga är om vatten som rinner över
olika berggrund kan påverka smaken på den slutliga spriten/whiskyn. Hela
cykeln att tillverka maltwhisky är en serie av att sätta till och ta
bort vatten.
Vatten sätts till:
- I stöpkaret sätter man till vatten
- När kornet stöps tar det upp vatten för att
kunna gro.
- Vatten sätts till vid mäskningen
- Innan lagringen späds spriten ner till cirka
63.5 % och innan buteljeringen till 43 eller 46 %
- Den som dricker brukar späda whiskyn för att
bättre kunna uppfatta de flyktiga doftmolekylerna.
Vatten tas bort:
- Vid skörden så att kornet kan förvaras säkert
utan att mögla
- I rökugnen eller i trummältorna (torkningen)
för att säkert kunna förvara det mältade kornet.
- Vid destillationen
Enligt personer som har arbetat eller
fortfarande arbetar vid Islays olika destillerier spelar det inte någon
roll över vilken berggrund vattnet har runnit, innan det transporterats
till destilleriet. Inte heller har vatten som runnit över torvmarker
någon betydelse, eftersom den uppmätta ppm nivån i dessa vatten är cirka
0.1, således knappt märkbar. Dessutom förkortar många destillerier
vattnets väg till destilleriet genom att använda en rörledning och då
förekommer inte någon påverkan på vattnet. Det enda vatten som ev.
skulle kunna påverka whiskyns smak är då den som dricker whiskyn späder
ut den med vatten, som kanske är klorerat eller på något annat sätt
påverkat.
Sten Adebäck (SA) hade i Skottland köpt en
CD-skiva, där man får veta hur de olika destilleriernas namn skall
uttalas på gaeliska. SA nämnde att betoningen i allmänhet ligger på
andra stavelsen, varför namnet Bowmore skall uttalas med betoning på
more. Bruichladdichs korrekta uttal kan troligen uppnås först efter
intag av några drams.
|
Därefter började den öppna provningen. Syftet var
från början att GWS deltagare på Skottlandsresan skulle föreslå fyra
whiskies, som de ansett vara de bästa från de elva destillerier, som
hade besökts. Resultatet blev som det ofta blir vid provningar – många
olika uppfattningar. Ordförande fick sedan den grannlaga uppgiften att
själv bestämma vilka whiskies som skulle provas. |
 |
 |
Först provades en 10 årig Springbank. Det
var den whisky som provades först då GWS deltagarna var med på en
provning i provsmakningsrummet på destilleriet med totalt 8 olika sorter
av Springbank. I malten var rökighetsgraden 25 ppm fenoler men i whiskyn
hade den sjunkit till 12-13 ppm. Alkoholhalt 46 % och inte kylfiltrerad.
Färg: Ljusgul
Doft: Citrus, torv
Smak: Fyllig med vanilj, citrus och viss
sälta
Eftersmak: Medellång |
 |
Nästa whisky var Caol Ila 1992, 14 år från
den oberoende buteljeraren Signatory. Alkoholhalt 43 %. Rökighet i
malten 35 ppm fenoler och i spriten 12-13 ppm. The middle cut tas mellan
75 och 65 %.
Färg: Svagt halmfärgad
Doft: Rökig, fruktig
Smak: Rökig, sötaktig |
 |
Lagavulin 16 år provades som tredje
whisky. Rökighet i malten 35 ppm fenoler och i whiskyn 18 ppm.
Alkoholhalt 43 %. The middle cut tas mellan 72 och 59 %. Således lite
mer av efterspriten jämfört med de övriga två whiskysorterna från
Islay.
Färg: Mörkt gyllenbrun
Doft: Rökig (påminner om det rökta teet
Lapsang Souchong), jodaktig, tångdoft
Smak: Intensiv, rökig, viss sötma, viskös
Eftersmak: Rökig, tång, viss sälta, mycket
lång |
 |
Som sista whisky provades Ardbeg Uigedail och whiskyn är namngiven efter destilleriets vattenkälla. Alkoholhalten
var 54.2 % (cask strength) varför man definitivt måste späda whiskyn med
vatten. Fenolhalten i malten var 50-55 ppm och i whiskyn 23-24 ppm. The
middle cut tas mellan 73 och 62.5 %.
Färg: Mörkt gyllengul
Doft: Kraftigt rökig, tångdoft
Smak: Rökig, viss sälta, sötaktig (sherry)
Eftersmak: Rökig, viss sötma, lång |
 |
Efter provningen avnjöts en mycket läcker kötträtt
med öl eller vin samt kaffe/te och kaka. Många av deltagarna vid
provningen som inte var med på resan till Skottland frågade när nästa
resa skulle bli. Med utgångspunkt från visade bilder och information
från Skottlandsgruppen, förstod man att det var mycket man missat i
form av smakupplevelser, skotska vyer och inte minst ett härligt
sammansvetsat gäng, när man inte varit med på resan.
Referent
Ingemar Giös |
|