Rosa Champagne |
 |
7701 |
Rotari Rosé |
Italien |
12,5 % |
96 kr |
7405 |
Gosset Grand Rosé Brut |
Frankrike |
12.0 % |
449 kr |
7559 |
Cuvée Jean de la Fontaine
Brut Rosé |
Frankrike |
12,0 % |
199 kr |
86989 |
Billecart-Salmon Brut Rosé |
Frankrike |
12,0 % |
429 kr |
Provningen genomfördes på ett annorlunda ställe,
nämligen på Järnvägsmuséet i Gävle. Efter en kortare introduktion om
Järnvägsmuséet berättade sedan ordf. Roberth Nironen om kommande
aktiviteter nästa år, då förhoppningsvis Burns Supper skall firas för
första gången, S:t Patricks dag skall firas i mars med en irländsk
provning samt eftersom en del nya medlemmar anmält sitt intresse att bli
medlem i GWS, så kommer en nybörjarprovning att äga rum i april.
Mer
detaljerad information ges på www.geflewhiskysallskap.se
Champagneprovning i Gefle Whiskysällskap (GWS) –
hur går det ihop? Jo, i GWS´ stadgar anges att provningar kommer att
utföras med framför allt whisk(e)y, men även med andra ädla drycker, Champagne måste man ju kalla en ädel dryck! Nu var det t.o.m. rosa
champagne! Var det för att locka kvinnliga deltagare? Kanske det,
eftersom cirka hälften av provningsdeltagarna var kvinnor.
|
 |
Provningsledare Ingemar Giös (IG) – dagen till ära
iklädd smoking – undrade om det inte var lite´ syndigt att prova rosa
champagne.
Deltagarna log utan att verifiera påståendet. Varifrån kommer
den tanken?
Kanske för att rosa champagne uppfattas som en kvinnlig
dryck, associeras med fest, bröllop etc. och enligt vissa vinskribenter
anses som förförisk.
Den kända modeskaparen Coco Chanel konstaterade att
”Det finns bara två tillfällen när jag dricker rosa champagne. När jag
är kär och när jag inte är det”!
Ytterligare ”kol på brasan” beträffande effekten av
rosa champagne har den kände vinskribenten Bengt Göran Kronstam nämnt,
nämligen ”rosa champagne är lika gott i långklänning som i pyjamas, i
frack som mellan två lakan.
Det är den absoluta förföraren och den
ultimata vederkvickaren. |
Några droppar räcker för att livet skall
börja leka”. IG undrade sedan vad som skulle hända efter provningen, när
deltagarna fått dessa speciella kommentarer om rosa champagne.
Är det någon skillnad mellan mousserande vin och
äkta champagne? Egentligen är det fel att säga äkta champagne, eftersom
det inte finns oäkta champagne. Champagnekonnässörer kommenterar
emellertid att champagne och mousserande vin inte kan jämföras på samma
dag. Sanningen kanske ligger någonstans mittemellan. Det mest synliga
är emellertid priset.
Går man in
i Systembolagets senaste katalog finner man ett mousserande rött vin för
69:- För att kompensera det priset har man i stället ett mycket fint
namn, nämligen Marquis de Monistrol Rosé Reserva. Namnet
verkar prisvärt! Däremot får man betala 2.200:- för en flaska La Grand
Dame Rosé Veuve Clicquot.
Är det någon skillnad när vinskribenterna beskriver
en champagne jämfört med ett mousserande vin? Jo, beskrivningen är mer
målande och med flera ord då en champagne beskrivs. En 10 årig champagne
fick följande beskrivning. ”Fortfarande ung, mycket frisk, harmonisk,
nyanserad smak med inslag av äpple, blodgrapefrukt och rostat bröd."
IG visade sedan en ramsa som inte alls verkade
passa in i provningssammanhanget. Ramsan lyder ”Man Jagar Rätt Mycket Sill Bortom Norge”. Sedan
visades en bild över olika champagneflaskors storlekar och där kunde
man konstatera att varje flaskstorlek har ett speciellt namn.
Tar man
första bokstaven i ovanstående ramsa, kommer man lättare ihåg vad varje flasktyp kallas, nämligen Magnum, Jeroboam, Rehoboam, Methusalem, Salmanazar, Balthazar och Nebukadnessar.
Nu finns det ytterligare två flaskstorlekar,
nämligen Melchior (Soloman), som motsvarar 24 flaskor, dvs. 18 L
och slutligen kolossen Primat, som rymmer 36 flaskor (27L).
Normalt räcker en helbutelj till 6-8 personer, dvs. inte vid
vinprovningar då endast cirka 5-6 cl vin slås i varje glas. En primat
räcker till en jättefest för cirka 250 personer!
Undrar dock om man
måste gå på gym för att orka hälla upp vinet från den flaskan!
Den vinfirma som först tillverkade rosa champagne
var Clicquot, som redan 1777 kom med den första rosa champagnen. När
började det då bli populärt med rosa champagne? Jo, i början av
1800-talet var det speciellt engelsmän och ryssar, som hade en stor
förkärlek till den här romantiska drycken.
Problemet var att drycken
ansågs vara en kvinnodryck, som männen i bästa fall kunde dricka på sitt
bröllop. Ända fram till 1970-talet var det endast ett fåtal producenter,
som tillverkade roséchampagne.
|
Hur tillverkar man champagne? Man har
fastställda normer för champagne-tillverkning som kallas Appellation
d´origine contrôlée eller AOC. Dessa normer garanterar dryckens
ursprung.
Vilka
druvor får endast användas i champagne? Sedan 1927
är endast tre druvsorter tillåtna. Tidigare var det också tillåtit att
använda tre andra druvsorter (Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc).
Man
hade också tidigare använt sig av Gamaydruvan i champagne och det var
först 1952, som det blev olagligt använda den druvan. Varför? Jo,
anledningen var att odlarna skulle hinna nyplantera de ädla
druvsorterna. Man kan emellertid få dispens att odla druvan för att ingå
i champagne.
Förutsättningen är lite speciell!
Odlaren måste vara över 95 år och vinstockarna måste vara planterade
innan 1948!
Vad utmärker de tre ädla druvorna?
Pinot Noir
Blå druva med vit druvmust.
Ger toner av röda bär, fyllighet och kraft. Med andra
ord ger ryggrad och struktur åt vinhusets blandningar. Ju mer Pinot Noir desto mer jordgubbs- och hallonaromer. Druvan är mycket svårodlad och
är extremt känslig för röta och frost.
Pinot Meunier
Blå druva med vit druvmust. Karakteriseras av fruktighet, mjukhet
och bouquet. Den är tålig att odla och mognar även kalla år.
Ger högre avkastning per ha jämfört med Pinot noir.
Druvan finns främst i billiga champagner för tidig konsumtion.
Chardonnay
Grön druva. Ger som ung toner av blomdoft och äpple samt som äldre
citrus-aromer. Är världens finaste vitvinsdruva! Är mycket
frostkänslig eftersom chardonnay bildar knoppar tidigt på våren! |
 |
Man har vidare kvalitetsbestämmelser för att begränsa skördeuttaget i hl per ha. Ju lägre
skördeuttag desto bättre blir druvorna. Dessutom ju äldre vinstockar
som skördas desto högre blir druvornas kvalitet.
Den mängd must som får tas ut i presshusen.
Första pressningen - vin de cuvée - ger den bästa druvmusten.
Däremot är det numera förbjudet att använda den tredje pressningen
vid tillverkning av champagne.
Ytterligare regler är:
Beskärningen av vinrankorna som sker
vid bestämda tidpunkter
Vinrankornas uppbindning som sker efter
fyra olika uppbindningssystem
Den manuella skörden
Minimitiden för lagring som är 15
månader för ett icke årgångsvin samt tre år för årgångsviner.
Den
druvmusten är ju färglös! Varifrån kommer färgen till rosa
mousserande vin eller rosa champagne? Jo, från skalen. I övriga
Frankrike måste alla roséviner få sin färg genom att skalen macererar,
dvs. druvmusten extraherar färgämnen från skalen. Det kan ske i olika
faser i vinifikationen. Men man får inte sätta till rödvin
till det vita vinet! Men det får man göra i
Champagne!
Man använder ett stilla rödvin från en rödvinsby i
området tillsammans med liqueur de tirage, dvs. tillsats av jäst
och socker inför den andra jäsningen inuti
flaskan.
De dyraste champagnerna har endast begränsad
skalkontakt och man sätter inte till något rött vin.
Champagnerna kan delas in i fyra stilar
Kropp
Kraftfull, fyllig,
intensiv med toner av kryddor och röda bär. Passar bra
tillsammans med gåslever, parmaskinka och fågel.
Espri
Livlig och lätt med friska vegetabiliska toner och citrus. Passar
utmärkt somaperitif
samt med fisk, skaldjur och sorbeter eller andra kalla desserter. |
 |
Hjärta
Varm och mjuk med aromer av nybakat bröd, kanel och honung. Rosé- och halvtorra
champagner kan höra hit. Går bra ihop med lamm, varma desserter och
röda bär.
Själ
Komplex och rikt fyllig med
kryddtoner som i specialcuvéer och fina årgångs-champagner. Avnjutes
utan tilltugg.
Tillverkas champagne i distriktet Champagne kallas
tillverkningen champagnemetoden. Utanför det distriktet kallas
metoden den traditionella.
De handplockade druvorna måste vara hela, när
de pressas. Av 4 ton druvor får man ut cirka 2550 L must.
Efter jäsningen börjar blandningen av olika
viner (assemblage). Socker och jäst sätts till innan vinet
tappas på flaska för en andra jäsning. Det är nu vinet blir
mousserande.
Enklare mousserande vin jäses i tank och i ännu
enklare mousserande vin sprutar man in kolsyra. Lagring 15 månader för standardchampagne och tre år för årgångschampagne.
Under lagringsjäsningen bildas en fällning av
döda jästceller, som måste tas bort. Flaskhalsen doppas i en kolsyrelösning med en temperatur på -28 grader. Fällningen skjuts ut när korken tas bort. Det vin som försvinner ersätts med lie nytt
vin och lite socker.
Valet av
vinsorter vid den här provningen hade IG valt efter en rosa
champagneprovning som ägde rum våren 2007 hos Munskänkarna i Stockholm. |
 |
Det är sorter med olika stilar och prisklasser men samma torrhetsgrad,
nämligen brut.
De olika sorter som
provades var följande viner med kommentarer från resp. vinhus.
Rotari Rosé 2002 nr 7701, 96:-
Kommer från Trentino i Italien.
Reservavin. 75% Pinot Noir, 25% Chardonnay. Méthode
traditionelle
Färg: Laxrosa
Doft:Fruktig, inslag av
smultron och viss brödighet
Smak: Torr, frisk syra, små
bubblor. Fruktig, smultron och nötter
Passar bra som aperitif, gräddiga ostar
och milda skaldjursrätter.
Cuvée Jean de la Fontaine
Brut nr 7405, 199:-
Champagne, västra Marnedalen, Frankrike.
Méthode champenoise. 5% Pinot Noir,
50% Pinot
Meunier, 45% Chardonnay
Färg: Laxrosa
Doft: Fruktig, viss brödighet,
inslag av äpple, hallon, choklad
Smak: Torr, mycket frisk, viss
brödighet, inslag av äpple och grapefrukt.
Passar bra som aperitif eller till rätter
av fågel.
Billecart-Salmon Brut Rosé nr 86989 (Best.sort), 429:-
Champagne, Marnedalen utanför Epernay, Frankrike. Méthode
champenoise
40% Pinot Noir, 10%Pinot Meunier, 50% Chardonnay
Färg: Ljusrosa
Doft: Fruktig, inslag av röda bär och äpple
Smak: Medelfylligt, torrt, frisk syra, inslag av hallon och äpplen
Eftersmak: Medellång, bärfruktig
Utmärkt som
aperitif. Gärna med till små tilltugg med lite sälta (ost, skinka,
oliver, rökt fisk) på
rostat bröd. Passar bra till skaldjur, fiskrätter och sushi.
|
 |
Gosset
Grand Rosé Brut  nr 7405 449:-, Champagne, Frankrike. Méthode champenoise. 44% Pinot Noir, 56% Chardonnay
Färg: Ljusorange
Doft: Brödig, inslag av hallon, röda vinbär, blodapelsin och äpple
Smak: Torr, frisk, brödig, inslag av hallon, röda vinbär, blodgrapefrukt och
äpple.
Utmärkt som
aperitif, smakrika fiskrätter eller ljust kött.
Deltagarna fick en
genomgång hur man skulle kunna skilja dessa olika sorter från varandra.
Däremot visste deltagarna inte i vilket glas respektive sort fanns.
Men varför inte prova
mousserande vin som matdryck och inte endast vid högtidliga tillfällen?
Den dyraste
champagnen vid dagens provning har Bengt Göran Kronstam föreslagit till
en fruktpaj eller frisk bär dessert. Den passar också utmärkt till ljust
kött.
Man kan också gå in på
Systembolagets hemsida under Drycknyckel
och få förslag på maträtter till olika mousserande viner. Generellt
skall man akta sig för rätter med stor syrlighet. Citrusfrukter och
champagne eller starka vinägrettsåser ger ett surt helhetsintryck.
IG föreslog en
förrätt som serveras med det mousserande röda vinet Rotari Rosé 2002
Tunna skivor av
Parmaskinka läggs ut över hela tallriken för varje person
Gurka, skalad,
tärnad
Galiamelon,
skalad, tärnad
Myntablad,
strimlade, ett antal
Olivolja, 3 msk
Citron, pressad,
1 tsk
Rosépeppar,
malen
.
Marinera under 10-30 min. melon, gurka,
mynta och citron och strö över malen rosépeppar och strimlade myntablad.
Smaka av med en blandning av salt och svartpeppar.
Eller varför inte göra en rosémiddag
Servera roséchampagnen genomgående till
en förrätt med hummer och en huvudrätt med rosa lax. Avsluta med
jordgubbar eller hallonsufflé.
Se till att ljus, servetter, duk mm går i
rosa färgtoner! Pryd sedan bordet med rosa rosor!Det verkade som många
av deltagarna blev tända på idén att göra en sådan rosémiddag.
IG
undrade vad resultatet av en sådan middag ev. skulle kunna bli.
Som en vägledning vad
deltagarna skulle tänka på vid provningen gavs följande tips.
1. Titta inte
på den sidan i kompendiet med de fyra sorterna utan skriv ner vad ni
själva tycker på vinformuläret!
2. Vilket glas
anser ni smakar bäst?
3. I vilket glas tror ni det rosa mousserande vinet finns?
4. Vilket glas innehåller det dyraste mousserande vinet?
5. Jämför med informationen om de fyra sorterna och se om den informationen kan vara
till någon hjälp att identifiera de fyra sorterna!
6. I stället för att skriva hela namnet på vinet skriv det ungefärliga priset,
nämligen 100, 200, 430 och 450!
Sedan via handuppräckning visade deltagarna hur de svarat på frågorna 2, 3 och 4.
Vilket glas
smakade bäst? |
I vilket glas finns det mousserande
vinet? |
Glas 1
Glas 2
Glas 3
Glas 4 |
29 %
17 %
33 %
21 % |
Glas 1
Glas 2
Glas 3
Glas 4 |
21 %
46 %
12 %
21 % |
|
|
|
|
I vilket glas
fanns den dyraste champagnen? |
Facit |
Glas 1 Glas 2
Glas 3 Glas 4 |
12 %
25 %
50 %
13 % |
Glas 1
Glas 2
Glas 3
Glas 4 |
200:-
100:-
450:-
430:- |
|








|
Sammanfattning:
1) Glas 3 med den dyraste champagnen smakade bäst hos de flesta,
dvs.1/3 av deltagarna. Men trots detta val ansåg deltagarna det inte
vara värt att köpa en champagne för 450:- Däremot var det helt OK att
betala cirka 200:- för en champagne.
2) Nästan hälften av deltagarna
klarade av att identifiera det röda mousserande vinet och häften kunde
ange i vilket glas, som den dyraste champagnen fanns. Således en skara
deltagare som tydligen tidigare fått smak för mousserande vin och
champagne.
Efter provningen
intogs en läcker måltid med vin eller öl i en förnämlig restaurantvagn,
eftersom provningen genomfördes på Järnvägsmuséet i Gävle.
Referent
Ingemar Giös
Några vanliga ord i samband med
mousserande vin
Appellation d´Origine Contrôle (AOC) - Ursprungsbeteckning för franska
kvalitetsviner
Arom - Det unga vinets doft
och smak som kommer från druvan
Assemblage - Blandning av vin från olika
lägen vid framställning av kvalitetsviner
Bouquet - Doft som kommer från vinets mognadsprocess på flaska
Brut - Torr. Restsockerhalt
max. upp till 15 g/L. Är det vin som är mest representativt
för husstilen. Vanligtvis är det en blandning av viner från olika
årgångar och växtplatser.
Cuvée - Blandning efter den
första pressningen
Extrakt - Smakämnen som ger
kropp åt ett vin, allt från proteiner till tanniner och aromämnen
Fyllighet - Viktig egenskap hos vin med
hög extrakthalt
Kropp - Vin med mycket
alkohol, extrakt och frukt som ger ett intryck av tyngd och fyllighet
Liqueur de tirage - Tillsats av socker
och jäst inför den andra jäsningen inuti flaskan
Méthode champenoise - Metod där vinet jäser en
andra gång på flaska. Begrepp som endast får användas om
champagne
Méthode traditionelle - Motsvarighet till
champagnemetoden utanför champagneregionen
Mousse - Bubblorna och skummet som
bildas av kolsyran i vinet
Vinifikation - Den process som
förvandlar druvor till vin |
|
|