Introduktionsprovning whisky
GWS ordförande Roberth Nironen hälsade alla
välkomna till denna introduktionsprovning av whisky. Det är speciellt
roligt när hälften av alla deltagare är gäster. Alla gäster är
naturligtvis välkomna att bli medlemmar i Gefle Whiskysällskap. |
Eftersom ett antal
nya medlemmar registrerats i Gefle Whisky Sällskap (GWS) sedan senaste
nybörjarprovningen för ett par år sedan, var det åter dags att
introducera dessa nya medlemmar hur man dricker och provar whisk(e)y för
att tillgodogöra sig drycken på ett optimalt sätt avseende doft- och
smakupplevelser. Liksom tidigare var Ingemar Giös (IG) provningsledare.
Varför blir man intresserad av whisky?
Ja, det berättade IG bl.a. som en introduktion.
Dessutom berättades några kuriosa som t.ex. vad som menas med en dram.
Enligt The Scotch Whisky Association beror mängden av whisky i glaset på
den generositet som personen har vilken häller upp whiskyn gentemot den
person, som whiskyn är ämnad för. Det var kanske det som var anledningen
till att drottning Viktoria (1827-1898) alltid själv hällde upp sin
whisky i sitt te!
De provningar som GWS
håller är nästan alltid halvblinda, dvs. deltagarna vet vilka whiskies
som kommer att provas, men de vet inte i vilket glas som resp., whisky
finns. Den här provningen omfattade två single malts varav en var ganska
rökig. En whisky var en blended whisky och ytterligare en var en
amerikansk whiskey. Så fick deltagarna också veta att en whisky inte var
en äkta whisky. I vilka glas dessa whiskies fanns skulle deltagarna ta
reda på.
Eftersom alkohol är
en beståndsdel i whisky tog IG upp en del myter om alkohol. Är dessa
sanna eller falska? Är t.ex. alkohol nyttigt för hjärtat? Det är sant. I flera studier Har man konstaterat att en liten,
regelbunden konsumtion av alkohol minskar risken för slaganfall och
hjärt/kärlsjukdomar. Dessa studier har emellertid undersökt intag av
vin. Men samma studier har visat att för hög konsumtion markant ökar
risken för andra sjukdomar. Mängden varierar med kön och olika personer.
Var går gränsen? För kvinnor 1-2 glas vin om dagen och för män 1-3 glas.
Men det finns också studier, där man inte kunnat notera någon skyddande
effekt.
En studie visade att det endast var män 50 år, där man hade en
skyddande effekt. Man bör inte heller spara sin konsumtion till helgen
med motiveringen att totalkonsumtionen ändå blir densamma. Rött vin är
enligt forskningen alternativet i detta fall, eftersom det innehåller en
stor mängd antioxidanter.
Ökar man i vikt av alkohol? Sant. Ett glas vin, en stor starköl eller en drink innehåller lika mycket kalorier som ett litet wienerbröd!
Förbränns alkohol
fortare om man badar bastu eller joggar? Falskt. I medeltal
förbränner kroppen 2 cl per timme och hastigheten styrs av ett enzym i
levern. För de personer som dricker för mycket har kroppen ett
kompensationssystem – ett annat nedbrytningssystem - som gör att kroppen
kan förbränna upp till 4 cl per timme, men det skall man definitivt inte
räkna med att kroppen använder i normalfallet.
Blir man mer
”dagen efter” ju äldre man blir? Sant. Anledningen är att med
åldern minskar andelen vatten i kroppen. Eftersom alkohol är
vattenlösligt innebär det att man blir mer onykter på samma mängd
alkohol ju äldre man blir under förutsättning att man inte utvecklat en
högre toleransnivå. När man blir äldre påverkas också kroppen
återhämtningsförmåga och den fysiska konditionen sjunker ofta.
Kombinationen av minskat vattenmängd i kroppen samt reducerad
återhämtningsförmåga innebär ofta att man känner sig sämre dagen efter,
ju äldre man blir. |
Har man diabetes
måste man sluta dricka alkohol? Falskt. Diabetiker kan i
regel dricka ”måttliga” mängder men måste göra det med försiktighet.
Varför? Alkoholen har först en tendens att höja blodsockret (glukos).
Om
man mäter blodsockret när man lägger sig noteras ett högt värde. Men när
alkoholen förbränns, blockerar den leverns utsöndring av glukos i
blodet, vilket resulterar i att blodsockret sjunker. Mäts blodsockret
morgonen därpå är glukosvärdet för lågt.
Praktiskt innebär det att
diabetiker har svårt att dosera insulinmängden i samband med intag av
drycker, som innehåller alkohol. Därför måste drycker med alkohol intas
med försiktighet.
Nyktrar man till
av kaffe? Falskt. Kanske man blir lite piggare av koffeinet i
kaffet! Men koffein är liksom alkohol vätskedrivande. Det innebär
att personen ifråga får vätskebrist. Därför bör man dricka mycket
vatten. Det finns säkert
många andra myter om alkohol, men dessa kan tas upp till diskussion vid
något annat tillfälle.
Har det någon
betydelse vilket glas man använder för att få en optimal doft- och
smakupplevelse? Svaret är Ja. IG visade olika typer av
provningsglas, som man kan köpa vid ett destilleribesök. Tumlare eller
old fashioned glas bör undvikas! I stället kan en liten
konjakskupa, ett sherryglas (copita) eller ett grappaglas rekommenderas. |

 |

 |
Täck gärna över glaset med ett glaslock,
en bit papper eller en kakform av papper. Det förhindrar att flyktiga
föreningar försvinner, vilket speciellt gäller då rökiga whiskysorter
provas.
Man talar om arom
som är en väldoft från flyktiga ämnen som t.ex. estrar. Det är en doft
med en övervägande karaktär av färsk frukt. Ett annat ord som förekommer
i det här sammanhanget är bouquet, som är en doft från mogen
whisky.
IG visade sedan en
quiach som är ett ålderdomligt keltiskt dryckeskärl med två handtag. Det
användes förr i tiden när gäster hälsades välkomna eller som skål vid
ett avsked. Från början var det ett dryckeskärl av trä, sedan horn och
slutligen av silver.
|
Många gånger ser man ett slingmönster på
dryckeskärlet, som är symbolen för evigt liv. Måttet var ½ gill, dvs. 7
cl. A ”half” betyder än i dag vid beställning i en bar cirka 7 cl
förutsatt att barmästaren är bevandrad i dryckeshistoria.
IG gick sedan igenom
hur dryckesformuläret kan fyllas i. Att som ”experterna” skriva elegant,
harmonisk, balanserad, robust etc. säger i verkligheten inte mycket,
eftersom bedömningen är så subjektiv.
Nydestillerad sprit
är färglös och whiskyns färg kommer från lagringen i fat. Dock
förekommer i blended whisky att man sätter till E 150 som är en
sockerkulör för att whiskyn skall få samma färgnyans, som man alltid
tidigare har haft. Generellt ger lagring i amerikanska bourbonfat en
ljusare färg, medan lagring i sherryfat ger en mörkare färg. En
svagare färg kan också bero på att spriten/whiskyn lagrats i fat som
använts tidigare dvs. second och refill fat. Det är viktigt att glaset
iakttas mot en ljus bakgrund (vitt papper, ljus duk etc.)
Hur är klarheten?
Blir whiskyn grumlig om några droppar vatten sätts till? Man kan se
slöjor (töcken) av grumlighet, vilket betyder att whiskyn inte är kylfiltrerad. Det är fria fettsyror som orsakar den grumligheten.
Generellt är cask strength whisky, dvs. tappad direkt från fatet inte
kylfiltrerad. Man anser att i samband med en kylfiltrering försvinner en
del smakämnen.
|


Hur mycket vatten som
skall sättas till bedömer var och en. Det skall inte vara
mineralvatten och vattenledningsvatten bör helst stå över natten i
en tillbringare för att ev. klorlukt kan avdunsta.
Man kan jämföra att
först inte snurra glaset och dofta för att sedan snurra
glaset. Det senare tillvägagångssättet frigör flyktiga föreningar och
doften märks tydligare.
Försök att besvara
frågorna: Tycker Du om doften? Är den stor eller liten? Luktar den
alkohol? Är det en rökig doft? Är doften svår att bedöma, dvs. den är
komplex och innehåller många doftämnen. År det någon doft som dominerar?
Dofta igen på alla
provningsglasen! Sedan kan smakprovningen börja.
Första
smakintrycket Är whisk(e)yn mild eller skarp? Söt, rökig, viskös
eller vattning? Torr, dvs. Hopdragande som en sherry?
Allmänt
smakintryck För whisk(e)yn runt i munnen! Känns en bedövning under
överläppen?
Svälj! Öppna munnen!
Dra in lite luft! Doftmolekylerna kommer då upp till doft/luktområdet i
övre delen av näsan. |
Luta glaset och iakttag den övre vätskeranden! Är den fint punktformig indikerar den
en högre alkoholstyrka t.ex. cask strength. Whiskyn rinner ner i form av
”legs” dvs. gardiner. Ju långsammare desto större seghet (viskositet)
vilket innebär mer smakämnen.
Skall man dricka
whisky som skottarna med vatten, utan vatten eller som vatten? Några
rekommendationer! Är det cask strength som skall provas är alkoholhalten
kanske mellan 50-63 %. Whiskyn måste spädas! Det gör att whiskyns
vattenlösliga föreningar löses upp och aromatiska föreningar avdunstar.
Dofta strax
ovanför glasets främre kant och sedan ovanför den bakre kanten. I
allmänhet känner man alkohollukten bättre vid glasets främre kant. Sätt
näsan något djupare i glaset och tag t.ex. två sniffar. Förmodligen
kommer man att känna en liten skillnad mellan strax ovanför och lite
djupare i glaset. Sätt till några droppar vatten och gör på samma
sätt igen!
Doften känns nu tydligare. Experterna späder till cirka
20 %, eftersom då frisätts estrarna fullständigt. De använder alltid en
spottkopp, eftersom annars skulle provningen inte kunna genomföras, då
de smakar så många olika sorter.

 |
Hur är det med
eftersmaken? Försvinner smaken snabbt eller dröjer den kvar? Är
eftersmaken kort eller lång? Hur man upplever whiskyn beror på olika
faktorer som sinnesstämning, om man rökt eller ätit strax innan
provningen, om man är man eller kvinna, hur gammal man är etc. Det är
endast Du som upplever doften och smaken som kan bedöma den, varför all
information i t.ex. whiskyböcker om dessa upplevelser säger många gånger
ganska lite, beroende på att författaren i detta fall doftat och smakat
på en whisky, som inte alls är från samma tillverkningssats, som Du
doftar och smakar på.
Deltagarna fick sedan
skåla på gaeliska dvs. Slainthe mhath (god hälsa) varefter den
andra svarar slainthe mhor (stor hälsa). mh uttalas som v. |
Därefter berättade IG
den etymologiska förklaringen till stavningen whisky, varför whisky
ibland stavas med eller utan y, vilka olika typer av whisky som finns
och vad som utmärker
dessa, amerikansk whiskey, bästa
åldern för skotsk whisky, lagringen i olika fat.
All den här
informationen kan läsas på referaten från den 13/10 2004 samt 15/1 2005
på GWS hemsida www.geflewhiskysallskap.se
Numera använder man emellertid inte
begreppet vatted malt utan blended malt whisky används i stället.
Det som var nytt vid den här
provningen var att skilja ut en falsk whisky. Vad bestod den av? |
 |
Jo, okryddat brännvin och whiskyessens som har lagrats i
en flaska under en månad. Hur känner man igen en sådan falsk whisky? Jo,
den luktar alkohol. Lutas glaset rinner ”spriten” ner som vatten, dvs.
utan gardiner eftersom smakämnen saknas. Smaken är vattnig och vid
jämförelse med de andra whiskysorterna smakar den inte bra enligt
deltagarnas bedömning.
Hur gick det för deltagarna att
identifiera de olika sorterna? Alla deltagare hade tidigare fått en
teoretisk förklaring hur man skulle kunna skilja de olika sorterna från
varandra. Procentsiffrorna anger hur många deltagare, som röstade för
den aktuella frågan.
|
|
Glas 1 |
Glas 2 |
Glas 3 |
Glas 4 |
Glas 5 |
I vilket glas fanns den amerikanska whiskeyn (Gentleman
Jack) |
3 |
79 |
9 |
9 |
0 |
Den rökiga single maltwhiskyn (Lagavulin 16 år) |
3 |
0 |
0 |
9 |
88 |
Den brandied (blended) whiskyn (The Famous Grouse) |
88 |
0 |
9 |
3 |
0 |
Den falska whiskyn |
9 |
6 |
79 |
6 |
0 |
|
Sammanfattning:
Som framgår av procentsiffrorna hade majoriteten rätt svar på de fyra
frågorna. Det svåra var nog att skilja blended whiskyn från single malt
whiskyn (The Glenlivet 12 år). Deltagarna fick emellertid veta att
blended whiskyn var något rökig men det var inte single maltwhiskyn. Den
senare hade också lång eftersmak. Trots allt var det tydligen lite svårt
för några deltagare att skilja ut den falska whiskyn. Många deltagare
nämnde smaken som avgörande faktor för den falska whiskyn.
Under måltiden efteråt fortsatte
diskussionerna och restaurant Kvarnens ägare bjöd som överraskning en
mycket god efterrätt. En del gäster anmälde sig också direkt som
medlemmar i Gefle Whiskysällskap.
Referent Ingemar Giös
|
|