Rapport från Skottlandsresenärerna
-
whiskyprovning 18 september 2008 |
Syftet med den här sammankomsten var att
de medlemmar i Gefle Whiskysällskap (GWS), vilka inte deltog i årets
skottlandsresa skulle få ta del av resenärernas upplevelser och sedan
provsmaka olika whiskysorter från det område i Skottland som besöktes. |
Sedan ordf. i GWS Roberth Nironen (RN) hälsat alla
välkomna visades ett antal digitalbilder.
RN ställde frågor till
deltagarna och Göran Nilsson kommenterade bilderna ur olika aspekter.
Det blev en exposé om bl.a. olika destillerier samt de gourmetställen
där lunch och middag intagits.
En särskild redogörelse för Skottlandsresan finns på GWS hemsida.
.jpg)
.jpg) |
Därefter vidtog provsmakningen under ledning av
Ingemar Giös (IG). Den här gången var provsmakningen så gott som helt
öppen, dvs. alla deltagare kände till vilken whisky som fanns i
respektive glas.
Undantag var att glasflaskorna inte visades och inte
heller angavs vilken ålder respektive whisky hade lagrats samt
procenthalten. I varje glas hälldes 2 cl whisky.
Vilka whiskysorter
provsmakades? Jo, följande. |

Glas 1 |
Glas 2 |
Glas 3 |
Glas 4 |
Glas 5 |
Glas 6 |
Glenlossie |
Glen Moray |
Glenfiddich |
The Macallan |
Lochnagar |
The Balvenie |
|
 |
Deltagarna fick sedan som uppgift att ta reda på
vilka whiskysorter som inte hade kylfiltrerats.
IG kommenterade att
om en whisky buteljeras utan kylfiltrering blir den grumlig om
den späds med vatten.
Kylfiltrering innebär att innan whiskyn tappas på
flaska kyls den ner till mellan +5º C till -10º C.
Om temperaturen sänks
eller alkoholstyrkan minskar då vatten sätts till, så ändras whiskyns
löslighet.
Whiskyn kan inte längre hålla t.ex. fettsyror med långa kolkedjor och estrar i lösning och de fälls ut.
Vissa personer anser att
whiskyns kropp (fyllighet, tyngd) och smak minskar då.
Många whiskies
som buteljeras vid 46 % abv. eller mer kylfiltreras inte.
En whisky som kylfiltrerats behåller emellertid sin
klarhet vid låga temperaturer eller om den späds med vatten.
Nästa uppgift var att nämna vilket whiskyglas
som smakade bäst. Vad blev resultatet?
Alla konstaterade att glas 1 och 5 inte hade
kylfiltrerats, eftersom man såg svaga slöjmoln av grumlighet, då
någon eller några kaffesked(ar) vatten sattes till.
Det intressanta var sedan hur smakpreferensen
fördelades. Procentsiffrorna anger hur många av deltagarna som ansåg att
just den whiskyn i glaset smakade bäst. |
Glas 1 |
Glas 2 |
Glas 3 |
Glas 4 |
Glas 5 |
Glas 6 |
4 % |
0 % |
4 % |
27 % |
31 % |
34 % |
Därefter fick deltagarna kommentera färg, doft, smak och eftersmak för
respektive whisky på det speciella whiskyformulär, som alltid används
vid GWS provningar.
IG visade sedan en bild med mer information om
respektive whisky.
|
- Glenlossie 11 år 1993(70976) 649:- 52.3 %
- Glen Moray 16 år (10431) 395:- 40 %
- Glenfiddich Gran Reserva 21 år (80679) 999:- 40 %
- The Macallan 12 år (478) 469:- 40 %
- Lochnagar Raw Cask Sherry Butt 13 år 1992 (70445) 1.026:- 60.2 %
- The Balvenie Portwood 21 år (10464) 899:- 40 %
I whiskyböcker finns i allmänhet endast kommentarer
från den vanligaste ur försäljningssynpunkt sålda whiskyn från
destilleriet ifråga.
Om det däremot är en oberoende buteljerare, som
buteljerat whiskyn kanske doft- och smakkommentarer från olika
whiskysällskap finns på Internet.
Deltagarna höll för det mesta inte med vad
whiskyförfattarna och whiskysällskapen kommit fram till beträffande
kommentarer till de olika whiskysorterna.
Det beror ju på att den batch
(sats) som de provsmakat inte stämmer överens med de sorter, vilka
provsmakades av GWS deltagare
Kommentar:
Den billigaste whiskyn tyckte
inte någon smakade bäst. Förvånande var kanske att Glenfiddich Gran
Reserva som lagrats i 21 år och sedan slutlagrats i 4 månader på romfat
från ett litet oberoende romdestilleri på Kuba fick så få röster.
The Macallan är ju ett mycket välkänt destilleri med hög kvalitet och där
har kanske deltagarna påverkats av destillerinamnet.
Även om
preferenserna var för dyrare whiskysorter var nog den allmänna meningen
från deltagarna att de knappast skulle betala så mycket för en flaska
whisky men undantag fanns förvisso. |



|




|
IG förklarade sedan följande ord, nämligen
SINGLE CASK
Whiskyn kommer från ett enda fat. Whiskyn är ofta
men inte alltid kylfiltrerad, saknar färgämnen och är inte utspädd
RAW CASK
En serie (varumärke) som den oberoende buteljeraren Blackadder tillverkar.
Den är varken kylfiltrerad eller utspädd och
buteljeras direkt från fat. Endast grovfiltrering utförs.
Trots detta
kunde alla se små svarta flagor i whiskyglaset.
Olika fattyper
OCTAVE
Fatets volym varierar mellan 45-68 L. Användes
sällan.
QUARTER
Volymen är mellan 125-130 L.
BARREL
Vanligen 180 L av vit ek (bourbonfat). Om fatet
utökas med fatstavar och fatgavlar så att volymen blir cirka 250 L
kallas fatet REMADE HOGSHEAD eller DUMP HOGSHEAD.
HOGSHEAD
Cirka 250 L
BUTT
Cirka 500 L som man vanligen tidigare lagrat sherry
i
PUNCHEON
Cirka 500 L men är kortare och bredare än fatet
BUTT.
PIPE
Cirka 500 L och som tidigare lagrat portvin
Vad kunde deltagarna lära sig av den här
provningen? IG kommenterade att det finns några gyllene regler, nämligen
- Lita på Dina egna reaktioner!
- Det är Du som avgör vad Du upplever för doft och smak.
- Drick som du vill, dvs. med eller utan vatten!
- Njut av Din single malt whisky i små mängder!
Därefter intogs som vanligt en lättare, mycket
välsmakande måltid med dryck serverad av Kvarnens ägare och
diskussionerna fortsatte bland deltagarna.
Referent
Ingemar Giös |