Whisky och mat
Vi var 33 st som kom till Restaurang Kvarnen och ville prova på whisky
med mat.
Ordförande Roberth Nironen hälsade alla välkomna Vi är vana med att ta
en snaps till maten, men vem av oss har tagit en whisky till maten.
Kanske före eller efter.
Vi bor i "vodkabältet" vilket innebär att vi av sed och gammal vana
dricker vodka eller akvavit till maten.
Det är dax nu att vidga våra vyer. Vi som deltagit på den skottska
folkfesten "Burns Supper" vet att det går utmärkt att dricka whisky som
en genomgående dryck under måltiden.
Men hur fungerar whisky´n mot de fyra grund-smakerna; Sött, Surt, Salt
och Bittert. Det ska vi ta reda på nu.
Smakupplevelsen är komplex. Man upplever endast en liten del av med det
egentliga smaksinnet. |

Roberth Nironen |
Smakupplevelsen är en kombination av tungan-munhålans smak och näsans
doft-lukt receptorer.
Dessutom tillkommer faktorer som; vattnig - oljig - viskös. Även
temperaturen spelar in.
Det räcker inte med detta, utan smakupplevelsen påverkas av;
- borstat tänderna
- tobak, snus
- parfym och rakvatten
Vi ska också tänka på att vår förmåga att känna smak och doft minskar.
Viktigt att neutralisera munhålan med vatten och bröd.
Den whisky som vi ska prova tillsammans med tre små lätta rätter är;
- Dawhinne 15 y
- Gentleman Jack
- Talisker 10 y
|
 |
Dessa ska vi prova mot;
- Majskräm och köttbulle
- Rökt kycklingbröst med bitter
chokladvinägrett
- Inkokt fikon och parmesan
Varje whisky ska provas mot respektive
rätt. Deltagarna ska sedan svara på vilken kombination som smakade
dåligt - bra - utmärkt.
Det var med stor nyfikenhet och iver som provningen började. Det blev
många kombinationer. Dessutom prova whisky både med och utan vatten. |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Testprotokoll |
Dalwhinne |
Gentleman Jack |
Talisker |
|
Dåligt |
Bra |
Utmärkt |
Dåligt |
Bra |
Utmärkt |
Dålig |
Bra |
Utmärkt |
Fikon parmesan |
3 |
4 |
15 |
6 |
15 |
6 |
8 |
10 |
7 |
Majskräm köttbulle |
2 |
21 |
5 |
3 |
16 |
8 |
12 |
13 |
2 |
Rökt kycklingbröst |
22 |
2 |
3 |
10 |
12 |
3 |
5 |
8 |
14 |
|