







|
Provningsledaren Ingemar Giös (IG)
började med att fråga deltagarna, vad de hade för urvalskriterier, när
de skulle köpa en single malt whisky på Systembolaget.
Några svarade
direkt att de ville ha en rökig eller mycket rökig whisky. Så småningom
kom det emellertid fram att priset också hade en viss inverkan vid ett
inköp.
IG kommenterade att de whiskysorter som skulle provas låg
prismässigt mellan 299:- till 335:- per flaska. En fråga som inte var så lätt att
besvara var, varför man ibland anger whiskyregionen i stället för destilleriets namn.
Till slut nämnde en deltagare att det i allmänhet
tar ganska lång tid innan destilleriet får tillbaka investerat belopp
för den whisky de tillverkat.
Antag att man generellt buteljerar efter
kanske 12-15 år. Man förlorar ju varje år en del whisky genom att
”änglarna tar sin andel” dvs. avdunstningen. Men hur ska man kunna få
tillbaka investerat kapital så fort som möjligt?
Jo, ett alternativ är att sälja whiskyn
relativt ung dvs. under 10 år utan att för den skull riskera att destilleriets
namn får dåligt anseende på grund av att whiskyn smakar
dåligt.
Därför låter man en oberoende buteljerare marknadsföra whiskyn
under ett påhittat namn eller ett områdesnamn utan att ange destilleriets namn.
Vilket destilleri som tillverkat whiskyn är hemligt
och enligt kontrakt mellan destilleriet och den som marknadsför whiskyn
kan det kosta oerhörda belopp om destilleriets namn på något sätt kommer
till allmänheten. Dessutom kommer destilleriet aldrig i framtiden att
förse den oberoende buteljeraren med fat från destilleriet ifråga om de
avslöjat destilleriets namn.
Nästa fråga från IG var om någon hade
hört talas om MacLeod´s Distiller’s. Någon deltagare nämnde att det är
ett oberoende familjeföretag som grundades i mitten av 1930-talet.
Från
början var de oberoende buteljerare, men 2003 köpte MacLeod´s
destilleriet Glengoyne. Företaget har försett stora supermarkets med
egna whiskymärken de senaste 40 åren. De producerar också blended
whiskies, rom, gin och vodka.
IG frågade vidare om någon känner till
några whiskyserier som det företaget har marknadsfört? En deltagare
nämnde just den serie, som skulle provas nämligen whiskyregionerna
Highland, Islands, Islay och Speyside. IG kommenterade att företaget
också marknadsfört serien Hedger and Butler Vintage malts.
Som
namnet anger är det en stor kedja av butiker i Storbritannien. Dun
Bheagan Collection är en annan serie. Beträffande namnet Dun Bheagan berättade
IG följande.
Namnet betyder litet slott trots att det är ganska stort
och slottet ligger på ön Skye och har ägts av klanen MacLeod i 750 år.
Om ni någon gång besöker destilleriet
Talisker på ön Skye bör man absolut besöka slottet Dun Bheagan, som är
byggt på en klippa omgivet av vatten.
Slottsträdgården är också berömd
för sin skönhet. Eftersom IG besökt slottet berättade han vad guiden gav
för information bl.a. att Sir Walter Scott besökt slottet. Scott var en
mycket berömd skotsk författare som levde i slutet av 1700-talet och
början av 1800-talet. Han är författare till bl.a. medeltidsromanen
Ivanhoe.
Den kanske mest berömda personen som Dun Bheagan förknippas med är Flora Macdonald.
Vem var hon? Hon hjälpte
Bonnie Prins Charles (BPC) att fly, eftersom BPC´s egentliga namn var
Stuart.
BPC tillhörde jakobiterna, som ville att släkten Stuart skulle
bli brittisk kung. BPC samlade sin här av 6000 högländare 1745 och intog
ganska snart Edinburgh och marscherade sedan vidare ner mot England och
kom till Derby, som ligger drygt 5 mil nv. om Birmingham.
Sedan drog sig
hären tillbaka, eftersom de inte fick tillräckligt stöd av de engelska jakobiterna.
Vid ett avgörande slag vid Culloden 1746 besegrades BPC´s
armé av hertigen av Cumberland, som var son till regerande kungen George
II.
Culloden ligger mellan Inverness och Elgin. BPC flydde sedan till en ö i yttre
Hebriderna och det var Flora Macdonald, som hjälpte BPC att utklädd som
en irländsk piga fly över till ön Skye. Där fick han hjälp att bo hos
familjen Mackinnon, som sedan hjälpte BPC att fly till Frankrike.
Som
tack gav BPC receptet på sin personliga dryck till familjen, som
fortfarande är hemligt. Vad var det för dryck? Jo, whiskylikören
Drumbuie. Det gaeliska namnet är an dram buidheach, som betyder
drycken (hutten) som tillfredsställer.
På slottet Dun Bheagan finns en
tradition sedan långt tillbaka att den som blir överhuvud i klanen skall
dricka ur ett gammalt keltiskt ymnighetshorn, som innehåller cirka 2 L
(en halv gallon) bordeauxvin.
Klanens nuvarande överhuvuds far, som dog
i februari 2007, har rekordet att dricka ur hornet på 1 min. 57 sek.
En annan intressant historia har
köksavdelningen på slottet. Under köket finns en fängelsehåla. Det finns
en smal luftkanal som leder från köket ner till fängelsehålan. När det
var fest på slottet kände de svältande fångarna doften från köket,
vilket var ett mycket kännbart straff.
IG visade sedan en OH-bild över
Skottlands olika whiskyregioner och kommenterade kortfattat vad som är
utmärkande generellt för dessa olika regioners whiskies.
Varje deltagare hade fått nedanstående
sida och med hjälp av den teoretiska informationen samt kommentarer från
IG skulle deltagarna försöka identifiera vilka sorter som fanns i resp.
glas.
De olika regionwhiskysorterna var alla lagrade 8 år utom whiskyn
från Glengoyne som lagrats 10 år. Tips var att först försöka identifiera
de två rökiga sorterna och sedan den sort som var mest mild.
Kommentar:
Nedanstående
egenskaper har sammanställts från ett antal olika whiskyböcker, men som
ni känner till har resp. whiskyförfattare inte provat samma batch som
den av de olika sorterna som ni nu provar, varför man får ta
nedanstående ”fakta” med en ”nypa salt”.
Highland
Färg:Gyllengul
Doft: Medelstor med viss
rökighet, inslag av malt, vanilj och halm
Smak: Kraftig, torr,
fruktig, rökig, inslag av vanilj, nötter, honung
Kommentar: Efter maten (avec)
Islay
Färg: Mörk bärnstensfärgad
Doft: Stor, tydlig rökig doft med inslag av fat, tjära,
jod, hav, honung och ljung
Smak: Smakrik, mycket
rökig, inslag av tjärpastill, vanilj, sherry,
färska örter och honung. Lång eftersmak.
Kommentar: Efter maten (avec)
Speyside
Färg: Bärnstensfärgad
Doft: Fruktig, viss
rökighet, inslag av nötter, choklad och vanilj
Smak: Smakrik, sherry,
rökig, inslag av nötter, vanilj, choklad och apelsinskal. Lång
eftersmak.
Kommentar: Efter maten (avec)
Islands
Färg: Bärnstensfärgad
Doft: Kraftig, hav, tång, tjära
Smak: Ganska rökig, jod,tång
Kommentar: Efter maten (avec)
Glengoyne
Färg: Gyllene
Doft: Sötaktigt maltig, smöraktig, ljungdoft
Smak: Mjuk, något fruktig (äpple), inslag av valnötter, ljunghonung, vanilj
Kommentar: Lämplig single malt för ”nybörjare”
Sammanfattning:
Vad blev resultatet av provningen? Procentsiffrorna anger hur många
deltagare som svarat vilken sort som fanns i resp. glas. |