








|
Lördag 24 april 2010 på Kvarnen
Nu ska vi prova whisky som kommer från Lowlands.
Ingemar Giös informerade och leda oss genom denna provning. Började med
att jämföra en vinprovning med en whiskyprovning.
Sammanfattningsvis är det mycket svårare att kunna identifiera en whisky
från en speciell whiskyregion jämfört med att kunna identifiera ett
varietalvin (endast en druva) från ett visst land eller distrikt.
Numera kan man tillverka i stort sett den smak man önskar, när det
gäller whisky. Smaken på whiskyn beror inte längre på vilken region den
kommer ifrån.
Egentligen
är det endast en whiskyregion som är mera markerad i doft och smak än
andra regioner, nämligen Islay som har en rökig karaktär.
Syftet med provningen var att provsmaka olika whiskies från Lågländerna.
Gränsen mellan Högländerna och Lågländerna är inte någon smakgräns utan
i stället en administrativ skattegräns. Enligt skattelagen från 1784
The Wash Act går gränsen mellan Låg- och Högländerna från
Clydefjorden i väster till Tayfjorden i öst.
Anledningen till den lagen
var att man inte kunde effektivt kontrollera hur mycket whisky som
tillverkades i Högländerna. Det kunde man emellertid göra i Lågländerna,
eftersom destillerierna var mer lättillgängliga att kontrollera.
Syftet med lagen var att man ville uppmuntra till laglig destillering.
Destillatörerna måste således ansöka om licens för produktion av whisky.
Skatten skulle beräknas på pannornas storlek och inte på mäsken.
Man
fick inte använda mindre pannor än 20 gallons, dvs. cirka 76 L. Som mest
fick man använda två pannor. Pannorna skulle skötas av pålitliga
personer som var utsedda av varje markägare. Det korn som användes måste
ha odlats på den egna marken. Man förbjöd all export av whisky från
Högländerna till Lågländerna Fungerade
lagen? Nej!
Trots ytterligare skattehöjningar fann man kring
sekelskiftet 1800 bortåt 14000 illegala destillerier i Högländerna. I
Lågländerna fortsatte man som tidigare och beräknade skatten utifrån
mäskmängden uppskattad producerad mängd whisky.
Kan man ändå
ev. kommentera vad som kan vara typiskt för en låglandswhisky? Om man är
nybörjare inom whiskydrickande kan det vara en fördel att börja med en
låglandswhisky. Varför?
Jo, den är mild och eftersmaken är ofta söt.
Doftar svagt av gräs, speciellt om man sätter till lite
vatten. Färgen är ofta ljusare och torrare jämfört med
whisky från Högländerna. Dricks ofta före en måltid (aperitif).
Destillerierna ligger skyddade från kraftiga havsvindar, varför sältan
saknas i whisky från Lågländerna.
Tidigare hade det funnits omkring 250 licensierade destillerier. År 1870
fanns det 123 destillerier vilka svarade för cirka 55 % av Skottlands
totala whisky-produktion. Varför var det så många destillerier? En orsak
var närheten till stora befolkningscentra som Glasgow och Edinburgh.
Under 1800-talet installerades kolonndestillationsapparater vid
destillerierna vilket ledde till överproduktion av sädeswhisky. Många låglandsdestillerier slutade därför med sin produktion och lades ner
under senare delen av 1800-talet
Varför är i allmänhet whisky från Lågländerna inte så populär? Kan det
bero på en irrelevant psykologisk faktor hos en del personer? Low låter
negativt medan high i sin tur verkar vara positiv. Det finns också få
maltdestillerier i Lågländerna medan sädesdestillerier dominerar.
Som framgick av den visade kartan över Lågländerna ligger några
destillerierna alldeles norr om den dragna linjen mellan Lågländerna och
Högländerna. Beroende på vilken whiskybok man läser tillhör destilleriet
Loch Lomond västra eller södra Högländerna. Glengoyne är speciellt,
eftersom Höglandslinjen går genom destilleriets marker.
Destilleringen
sker norr om linjen, men lagringen sker i Lågländerna och whiskyns
egenskaper är som en låglandswhisky. Vattnet kommer från Högländerna,
varför Scottish Whisky Association ändrade regionen på 1970-talet, så
att Glengoyne tillhör södra Högländerna.
Några destillerier har blivit ”ikoner” dvs. kultdestillerier men de är
numera rivna.
Littlemill i närheten av Glasgow monterades ner
1996, kvarvarande byggnader köptes 2004 för att bygga bostäder. De
lagerlokaler som fanns kvar brann ner samma år. År 2006 revs de rester
som fanns kvar av destilleriet. Kvar finns numera bara två
ventilationstorn på kölnan.
Glen Flagler och Kinclaith byggdes båda inom ett
sädesdestilleri. Beträffande båda destillerierna upphörde produktionen
1985 resp.1975. Glen Flagler revs 1988 och Kinclaiths pannhus revs 1982.
Whisky från dessa två destillerier är mycket eftertraktade av samlare
och kostar avsevärda belopp.
St Magdalene eller som destilleriet också har kallats Linlithgow stängdes 1983 och nedmonterades 1985. De flesta av destilleriets
byggnader har gjorts om till bostäder under mitten av 1990-talet och
2002.
Några destillerier har nedmonterats men har kvar en del utrustning
och/eller en del byggnader, vilka är följande:
Ladyburn byggdes inom sädesdestilleriet Girvan men stängdes
1975 och monterades ner året därpå på grund av överproduktion av whisky
i Skottland.
Inverleven byggdes inom ett sädesdestilleri och maltdestilleriet stängdes 1991 och destilleriet Bruichladdich
köpte en del utrustning. Sädesdestilleriet stängdes 2002 och året därpå
köptes destilleriområdet av ett fastighetsbolag, som kommer att bygga
butiker och lägenheter på området.
Rosebank stängdes 1993 och 2002 köptes byggnaderna av British
Waterways som sedan sålde dessa till Westpoint Homes. Lagerhusen har
byggts om till kontor och en pubrestaurant. Den senare som ett
komplement till den existerande Beefeater restauranten. I början av 2009
stals den kvarvarande utrustningen från lokalerna. Man destillerade
liksom Springbank 2.5 gånger.
Nya destillerier är:
Daftmill som började
produktionen 2005. Fungerar som ett mikrodestilleri och är privatägt.
Man använder bourbonfat från bl.a. från Makers Mark och Jack Daniels.
Ailsa Bay grundades 2007 av ägaren W. Grant & Sons. Byggdes i Girvan
där det finns i sädesdestilleri (se Ladyburn ovan!). Man tillverkar tre
olika typer av maltwhisky, nämligen en lätt, en tyngre och ”oljigare”
samt en mycket rökig variant, som skall användas till blended
whisky.
Planerade destillerier är:
Falkirk planerar man
bygga ett par km från det ställe där Rosebank låg. Våren 2009 godkändes
planerna att bygga destilleriet. Privata personer är engagerade i
projektet.
Annandale var ett destilleri som stängdes 1921. Byggnaderna som
saknar utrustning köptes 2008 av ett par personer. När de skall börja
producera är ännu inte bestämt.
Kingsbarns planerar man att bygga i närheten av St Andrews 2011 av
ett par privata personer.
Några kommentarer till de destillerier vars whiskies vi provade.
AUCHENTOSHAN är en whisky som trippeldestilleras, vilket betyder
att den är mild och då lämplig som en ”nybörjarwhisky”. Namnet betyder
åkerns hörn. Destilleriet tillhör den japanska koncernen Suntory.
Destilleriet bombades av tyskarna våren 1940 men syftet var att träffa
varvet Clydebank, men de missade. Det tog sju år att bygga upp
destilleriet igen.
Destilleriet blev det första maltdestilleriet i världen som fick
ackrediteringsbevis för att hålla högsta tekniska och hygieniska
standard. Nya EU hårda krav på livsmedelsvatten har tvingat destilleriet
att ta sitt mäskvatten från vattenledningsnätet.
En 8-årig
Auchentoshan från Macleod’s benämnd Lowland provades också.
GLENKINCHIE marknadsförs i serien Six Classic Malts” av Diageo, som
representant för Lowlands. Kallas också för ”The Edinburgh Malt”
beroende på närheten till Edinburgh. Mälthuset har byggts om till ett
museum med bl.a. en modell av ett typiskt Höglandsdestilleri i skala
1:6.
BLADNOCH är Skottlands sydligaste destilleri och betyder
”spånplatsen”. Sista destilleringen ägde rum 1993. En privatperson från
Nordirland köpte destilleriet av Diageo 1994 under förutsättning att
whisky inte skulle produceras. Men efter diskussioner år 2000 mellan
Diageo och den lokala myndigheten gav Diageo efter och godkände en
produktion av 100.000 L alkohol per år.
Det finns faktiskt ett svenskt intresse i destilleriet. När Sverige
skulle starta produktion av whiskyn Skeppet på 1950-talet i Södertälje,
köpte man två destillationspannor från destilleriet. Tyvärr motsvarade
inte den tillverkade whiskyn kvalitetskraven och produktionen lades ner
ett decennium senare. En av pannorna kan man fortfarande se i entrén på
Vin – och sprithistoriska museet i Stockholm.
ROSEBANK finns inte längre och fick sitt namn efter de
rosor som växte längs Forth-Clydekanalen, som numera är stängd för
sjöfart.
Whiskysorterna provades halvblint, dvs. glasen var inte placerade i den
ordning som whiskyformulärets whiskysort angav:
- Macleod´s Lowland 8 år
- Bladnoch
Connoisseurs Choice 1993
- Auchentoshan 12 år
- Rosebank
1991
- Glenkinchie 12 år
Men hur
skall man kunna skilja dessa sorter från varandra, eftersom alla
whiskies från Lowlands är milda?
Kanske kan man ana en spritig doft/smak i den yngsta whiskyn? Är
möjligen den äldsta mildast? Deltagarna hade fått resp. whiskies
egenskaper angivna på formuläret. Men alla deltagarna kände till att den
whisky som provsmakades inte var av samma batch, som whiskyförfattarna
angivit i sina böcker.
Utan att känna till vilken whisky som fanns i resp. glas var det
majoriteten som ansåg att Rosebank smakade bäst, men det var endast två
deltagare som placerade alla whiskies i rätt glas.
Som vanligt avslutades provningen med en intressant diskussion i samband
med att en lättare måltid intogs.
Referent
Ingemar Giös |