|
1. Dala VinterakvavitRoberth berättade att denna
akvavit är ny och är gjord av Rommehed Wine & Spirits AB. |
![]() |
||||||||||
2. Reimersholm Julsnaps Haga 2010 Ingemar Giös presenterade snapsen. När vi i styrelsen slumpvis drog vilken snaps vi skulle berätta om, drog jag en snaps jag aldrig smakat på tidigare. Det berodde på att den lanserades först i mitten av november på Systemet. Snapsen heter nämligen Haga Julsnaps 2010 och hade fått inspiration av Gustav III:s Haga. Men vem eller vilka skulle jag då fråga om doft och smak? Jo, jag ringde Vickan och Daniel på Haga, eftersom de hade haft invigningsfest på Haga. Vad tyckte dom? Jo, att den passade utmärkt till ett julbord och hade en kryddig doft av kummin och smaken var också av kummin men även inslag av apelsin och madeiravin, eftersom spriten var avrundad med madeira, vilket inte är så vanligt. Smaken var helt kungligt god ansåg dom. Har ni förresten tänkt på att en dryckesupplevelse ofta är kopplad till den geografiska platsen? Jag tror säkert att ni har något minne från en plats, då ni drack en speciell dryck. Så är det med upplevelser, då vi använder våra sinnen som doft/lukt, smak, hörsel och syn. Sådana upplevelser förändrar livet en smula och man vet ju aldrig om de kommer att bli bra eller inte. Den som inte accepterar sådana här upplevelser riskerar att äta mindre spännande mat, att missa lyssna till fantastisk musik och framför allt att inte få möjlighet att utvidga den egna smakpaletten, då olika speciellt lokala drycker provsmakas. Ett underbart vin i Spanien med andalusisk musik och cikadornas ljud i bakgrunden en ljum sommarkväll är underbart. Men tar jag upp samma flaska med andra vänner en vinterkväll hemma i Sverige, börjar man undra vad man drack i Spanien. En retsina kan man möjligen dricka i Grekland men troligen ingen annanstans. En sexa Skåne smakar troligen inget vidare på Tahiti, men nu ska vi smaka på Haga Julsnaps i dess rätta miljö
|
![]() |
||||||||||
3. Esping Jul Bäsk Göran Jäderholm berättade om en Bäsk som tillverkas/marknadsförs av Symposium International AB. Bäsk har funnits på bolaget sedan 1917. Doft: Kryddig doft med inslag av stjärnanis, lakritsrot, malört och pomerans. Kryddig, bitter smak med sötma, inslag av stjärnanis, lakritsrot, malört, saffran och pomerans. Bäsk, besk, är en kryddad typ av brännvin. Den kryddas med malör som ger snapsen dess beska smak och som enligt traditionen ska skördas på Bartolomeinatten den 24 augusti. Bäsk innehar en, som namnet antyder, en besk och väldigt karakteristisk smak som man är antingen älskar eller hatar. – är ett annat ord för rävgift. Den bittra smaken kan ta tid att vänja sig vid och man bör kanske ge dropparna både en och två extrachanser innan man ger ett slutligt omdöme. Främst passar Bäsk till stark och fet mat, och då gärna mellan rätterna. Det finns en mängd olika kända sorter av malörtsprit. Mest känt är väl tysk vermut och fransk absint. Jesus visste att de döda, Bomfaderi, bomfaderaderalla, Kunde väckas utan möda, Bomfaderi faderallanlej. Beska Droppar nyttja' han Bomfaderi, faderallanlej, Hugg i!Och Lazarus spratt till, minsann, Bomfaderi faderallanlej.
|
![]() |
||||||||||
4. Lysholm Julaquavit Hans Nilvander tog oss till Norge. År 1805 sändes en båt, Trondheims Pröve, lastad med bla torkad fisk, skinkor och ost, till Batavia i Indonesien. Med ombord fanns också fem tunnor med Norsk Aqua Vita. Kaptenen lyckades dock inte sälja spriten. I Batavia var det nämligen främst rom och arrak som utgjorde basen för drickandet. När skeppet kom hem igen 1807 upptäckte man att spriten förändrats väsentligt, till det bättre, under resan. Det var så här principen med linjeaquavit startade. År 1821 startade Jörgen B Lysholm ett destilleri utanför Trondheim, där han gjorde sin aquavit. I slutet av 1830-talet började man exportera torkad torsk till flera marknader i Sydamerika. På fartygen följde nu regelmässigt fat med aquavit med. Lysholms Linjeaquavit blev snart företagets ledande produkt och en bestseller. Fortfarande åker Linjeaquavit regelbundet med som däcklast på fartyg som passerar ekvatorn minst två gånger under resan. Tunnorna förvaras i containrar. Det finns alltid mer än tusen fat som åker omkring på världshaven. Norsk aquavit skiljer sig från de flesta andra nordiska och tyska aquaviter genom att den är lagrad på gamla sherryfat. Olorosofat från Jerez. Det är från dessa fat spriten får sin gyllene färg och toner av sherry vanilj. På flaskan kan man läsa att Lysholms Julaquavit är en unik blandning av Lysholms Aquaviter som lagrats på utvalda sherryfat i upp till 7 år. Dofter av kummin och anis balanseras av karamell och vanilj från sherryfaten. Den passar till allt julbordet har att erbjuda. Smaken är en fyra på en sjugradig skala mellan mild och kraftig. |
![]() |
||||||||||
5. OP Anderson Aquavit Limited Edition Cognac Cask 2010 Lars Eriksson berättade om sin favorit som är; O.P. Anderson Limited Edition Cognac Cask 2010. På systembolaget efter 10 år på cognacsfat. Förra året lanserades världens första åldersbetecknade snaps, O P Andersson Limited Edition 9 years old. Den 15 november släpptes årets upplaga till försäljning på systemet. Upplaga är begränsad till 9.945 numrerade buteljer. Kan fatlagring av en akvavit under lång tid skapa en intressant och smakrik snaps? Den frågan ställde sig kryddmästaren hos O P i slutet av 90-talet. Sedan tog han O P Anderson, den äldsta och mest ansedda svenska akvaviten, blandade i hög styrka, 70 %-vol. för att fylla på ekfat som tidigare använts för lagring av cognac. Han var nyfiken på att pröva hur den klassiska kryddningen med anis, kummin och fänkål skulle utvecklas vid lång fatlagring på olika sorters fat. Dom har under åren smakat av snapsen med jämna mellanrum och häpnats över hur fantastiskt smaken utvecklats. Han avslutar med att han gärna ville att alla snapsälskare skulle få en chans att uppleva HUR LJUVLIGT COGNACENS DRUVIGHET HARMONIERAR MED AKVAVIT-KRYDDORNA OCH FATLAGRINGSKARAKTÄREN. O P Anderson Limited Edition 2010 passar utmärkt till julbordet, till vällagrad ost och till desserten. Kryddigheten i snapsen ger en extra dimension till mörk choklad jämfört med t ex whisky. Snapsens karaktär upplevs bäst om man smuttar på den och tar sig tid att njuta av den komplexa eftersmaken. Drick den i lättkupade, tulpanformade cognacsglas för att maximera arom och smakupplevelsen. För att ytterligare lyfta fram dom härliga smakerna kan man slå i en skvätt med vatten, så att alkoholstyrkan sänks något. O P Anderson lanserades 1891. Den är Sveriges mest sålda akvavit och den som exporteras mest. |
![]() |
||||||||||
6. Godet XO Exellence Christmas Selection Roberth presenterade årets jul cognac. Hemlandet för Cognac ju Frankrike. Ni vet ju att det är bara från ett distrikt i Frankrike som drycken får använda namnet Cognac. Familjen Godet kom dit för 400 år sedan. 14 generationer har nu verkat där och man producerar cognac sedan 1782. Ägorna är idag 84.000 hektar med 15.000 vinplantor. Druvorna är Ugni Blanc, Colombard och Folle Blanche. Folle Blanche är original plantan från trakten. Plantorna står på 3 meters avstånd och druvorna plockas för hand. Man börjar skörda i början av oktober och håller på ca en månad. Direkt efter skörd pressas druvorna. Pressning med hjälp av Archimedes skruv är förbjuden här. Något socker tillförs inte. Destillerieringen görs i cooper pot still. Absolut på samma sätt som man alltid gjort. Styrkan är då 30%. Distillerieras en andra gång, då enbart hjärtat. Styrkan blir 70%. Lagring sker sedan på ekfat. Kvalité : XO (Extra old) Alkohol: 40%, Minst 25 år på ekfat Blending: Borderies, Grande Champagne och Petite Champagne Nu har man tagit fram en speciell Julcognac som är en XO Compte 6. Vilket innebär att den är lagrad minst sju år och blandad med Cognac fat som är mellan 7 till 40 år. Elegant doft av torkade aprikoser, persika, russin, fikon och engelsk fruktkaka. Smaken är rund och söt med massor av torkad tropisk frukt tillsammans med en blommig fläderton. Längst bak dyker den fatrostade smörkolan och knäcken www.cognacgodet.com
|
![]() |
![]() ![]() ![]() |
Efter presentation var det nu tid för att smaka på julbordet och
försöka utröna vilka snapsar var godast till förrätterna, varmrätterna
och dessert. Var och en doftade och smakade på snapsarna med olika rätter från julbordet. Därefter måste frågan besvaras. Vilken snaps var godast till förrätterna, till varmrätterna och slutligen desserten. Resultatet blev i antal röster;
Lite problem med desserten. Många
påpekade att snapsarna var slut innan man kom till desserten. Därför kan
de inte rösta. |