
 |
Det är fjärde gången som
Gefle Whiskysällskap arrangerar Burns Supper. 73 deltagare fanns på
plats.
Att
starta med en whiskydrink är inte fel. Lagomt sval, lagomt stark. Sen
minglade vi lite.
Plötsligt hör vi i bakgrunden en säckpipa. Det är Mats Sjöström som
pumpat upp säcken och låter tonerna flöda ut över lokalen. Det ryser i
kroppen när man hör honom.
Mats spelade några traditionella sånger och det avslutades med att vi
skålade för säckpipan (och säckpipe blåsaren).
Nu var det tid för förrätten, kycklingsoppan. Det är tradition
att Ingemar Giös läser den skotska bordsbönen efter att alla hämtat sin
soppa.
Till denna måltid så är whisky den naturliga, genom gående bordsdrycken.
Ordförande Roberth Nironen menade att man ska blanda i 50% vatten i
whiskyn för att det ska bli en måltidsdryck. Vet inte hur många som följde
hans råd.
Efter förrätten visste vi alla att det kommer Haggis.
Denna gång var det ingen Haggis som helst. Nu var den tillverkad i
Gävle. Daniel som gjort den har via Internet hämtat hem all den
information som behövs för att göra den mest perfekta Haggisen. Hur
lyckades han?
Han fick högsta betyg. Detta var den bästa Haggisen som vi fått
hittills. Daniel fick berätta om vad den innehöll, och en del var säkert
glada över att denna information kom efter maten. Som tack för en bra
Haggist utbringades
the chiefs toast med whisky.
Men innan dess bars Haggisen in under säckpipemusik.
Per Falck läste Address to the Haggis på en låglands dialekt på skotska.
Alla förstod vad han sa. Han slipade eggen på kniven och därefter skar
han upp Haggisen.
Efter varmrätten kom en kaka. Tillsammans med portvin och kaffe
blev det en stor njutning.
Ingemar Giös (The Immortal Memory) berättade om Robert Burn och hur
traditionen om Burns Supper uppstått.
Talet till kvinnan hölls av Richard Nightingale. Det var ett
inspirerande tal som var träffande på många punkter. Gensvaret var
enormt.
Tack Richard! |



|