Vi var 7 medlemmar som
åkte till Skottland och besökte ett tjugotal destillerier. Roberth
började med att visa ett kort bildspel över resvägen och några
destillerier som besöktes.
Bo Smångs började berätta om besöket på Edradour.
Vi hade förra lördagen en träff för oss som var med på höstens resa till
Skottland. Vi skulle fördela gracerna på fem av de närvarande, att
berätta lite om de destillerier som vi nu provar whiskies från.
Jag var oförsiktig nog att berätta, att jag träffade destilleriets
ex-fru, och där hängde Roberth på direkt.
Ja, hon var en lysande guide när vårt kontor var på en studieresa till
Edinburgh och Glasgow. Nog om detta.
1825 grundlades troligen
destilleriet av några lantbrukare. Det hette från början Glenforres
Distillery.
Tidigare officiella dokumentation är från 1837 under namnet Edradour.
1841 bildar lantbrukarna ett bolag med namnet John MacGlashan & Co
1860 Spirit Act som tillät att whisky från olika destillerier blandas,
även annan sädessprit, grain whisky.
1866 köptes destilleriet av det amerikanska dotterbolaget William
Whitely & Company Ltd.
1922 köptes destilleriet av William Whiteley, en kunnig och respekterad
whiskyblandare.
Anledningen var att han ansåg Edradour ypperligt för bas
i blandwhisky. Han lyckades också skapa den exklusiva och mycket
framgångsrika blendwhiskyn King´s Ransome. Destilleriet återfår sitt
gamla namn Glenforres med tillägget Glenlivet.
1982 köptes destilleriet av Campbell Distillers, dotterbolag till Pernod
Richard och samtidigt öppnas ett visitors centre.
2002 köps destilleriet av Andrew Symington för 5,4 miljoner pund. Han
startade sin karriär 1988 när han köpte sitt första fat maltwhisky, som
han sedan sålde av till ett antal europeiska kunder. Sedan köpte han två
fat till och samma år grundade han tillsammans med brodern Signatory.
Edradour kallas sig idag Skottlands minska destileri, med en produktion
av 90.000 liter/år. Det här är inte riktigt sant för det finns två
nystartade destillerier, Daftmill och Abhainn Dearg.
Whiskyn lagras på ett antal olika vinfatstyper. 2003 producerade man en
kraftigt torvrökt whisky under namnet Ballechin.
Edradour ligger nära staden Pitlochry, på gränsen till de "riktiga"
högländerna. Vackert belägt på en sluttning med vikkalkade hus och
illröda dörrar. Arbetsstyrkan är bara tre personer för produktionen, och
bakom disken i "visitors centre" brukar direktören själv stå.
 



Göran Jäderholm tar med oss till
Tomatin.
Uttalas: TÅ-MÄ´TT-IN, och har varit en av Skottlands största
destillerier. (Störst är Glenlivet i dagsläget, 10.500.000 liter).
Namnet, Tomatin = Buskhöjden på högskotska, kommer från byn där det
byggdes.
Destilleriet grundades 1897 av några affärsmän från Inverness, under
tiden Viktorianska whiskyboomen. Den hade då två pannor. Destilleriet
ligger utmed motorvägen A9, ungefär 2,5 mil sydost från Inverness.
Ligger högt, 315 meter över havet vid floden Findhorns övre lopp.
Tomatin är en av de sista destillerierna som erbjuder personalen bostad.
Efterfrågan steg men destilleriet fick stänga under andra världskriget.
När kornrestriktionerna släppte startade destilleriet om 1951. Utökade
antalet pannor successivt till 23 ånguppvärmda pannor, klart 1974. Körde
fram till 1965, då det gick i likvidation.
Två Japanska bolag köpte 1986 upp Tomatin och det blev det första
destilleriet som köptes av Japanska intressenter. Nuvarande ägare är
Takara Shuzo, Kokubu och Marubeni.
Whiskyn lagras mestadels på amerikanska bourbonfat samt en del
sherryfat. Mycket från Tomatin ingår i ägarnas blended whisky. Till
Antiquary omkr 100.000 liter och till Talisman ca 400.000 liter.
Singel Malt släpps i årgångarna 12, 15, 18 och 25 år sherrylagrad samt
en massa årgångstappningar och specialtappningar. Sedan 2004 gör man i
sista arbetsveckan varje år en rökig whisky (12ppm) och den släpps som
4-årig i Japan.
Vid full drift (1974-1980) var volymerna gigantiska. Maltåtgången var
35.000 ton/år. 1974 slutade de med egen mältning. Man producerade ca 13
miljoner liter lagringsfärdig whisky/år. Var och en av de 11
spritpannorna rymmer 11.000 liter. Behovet är över 54 ton ånga/timme för
att driva pannorna.
I dagsläget producerar de 3-5.000.000 liter/år, på halva antalet pannor.
Lagerhusen rymmer 31 miljoner liter whisky på 170.000 fat. Allt är
tekniskt mycket avancerat och högt automatiserat. Hela personalstyrkan
uppgår till under 30 st inkl ledning.
Den whisky som vi ska prova är en 18-årig som har nummer 86048 och
kostar 639 kr. Alkoholhalten är 43% och den är inte kylfiltrerad. Doften
tycker jag är härlig söt sherry. Det finns de som hittar friskt äpple,
kanel, vanilj och till och med lite rökighet. Smaken är till en början
söt men som övergår till lite citrus och mörk choklad.

Old Pulteney berättar Roberth
Nironen om.
Pulteney distillery ligger mitt i staden Wick, något söder om hamnen.
Under lång tid betraktades Wick som Europas sillhuvudstad. Det är
Skottlands nordligaste fastlandsmalt.
För att stilla de många hamnarbetarnas och fiskarnas whiskytörst
behövdes ett destilleri i stan. James Henderson grundade destilleriet
1826. James hade tidigare varit smugglare och lönnbrännare i 30 år.
De skotska destillerierna har namn efter orten eller platsen. Men, Glen
Grand och Pulteney är de enda destillerier som är uppkallade efter en
person. 1803 grundades den nya staden Wick av Sir William Johnstone
Pulteney, direktör på brittiska fiskerisällskapet.
De som arbetade på destilleriet jobbade också i hamnen eller med fiske.
Tillverkning av tunnor var omfattande efter den rika tillgången av sill.
Man saltade in sillen och den exporterades till Ryssland och Tyskland.
Att whiskyn fått tillägget "Old" kommer sig av att den lär mogna
ovanligt snabbt, alltså smakar "gammal" (vällagrad) redan efter
jämförelsevis kort tid.
Maltwhiskyn var tidigare ganska okänd, eftersom den nästan uteslutande
användes till blended whisky. Bland annat till Ballentine. Produktionen
idag är 1.500.000 liter/år.
1997 släpptes en 21 år
2004, 17 år, 4200 flaskor
2005, 21 år, 3000 flaskor
2009, 30 år
Henrik Aflodal skriver att singelmalten Pulteney bjuder på en härlig
smakresa. Börjar i honung, frukt bryter in, samtidigt växer kryddor -
ett fantastikt bittersöt spektakel värdigt en irländsk pot-still-whisky.
Fragant alert näsa, gräs och frukt med nötiga sherrynoter. En drick-malt
som tål att sniffa på, en mycket - för - pengarna - whisky.
Denna är lagrad på sauternes fat, från 1994 och håller 45% |



Mats Persson berättade om MacAllan
Grundat 1834 av Alexander Reid. Elchies Distillery.
Huvudkontoret ligger vid Herrgården Easter Elechier House, 1700-tal.
Ägare är Edrington Group.
Regionen är Speyside. Destilleriet ligger nära den berömda klippan vid
Craighellachi. Ligger bredvid floden Spey.
Kapacitet är 8750 miljoner liter = 220 st
fullastade tankbilar med släp. I lagret finns 160.000 fat i 16
lagerbyggnader. En del lagras upp till 50 år.
Vattnet tas från källan, Ringorm Burn.
Deras pannor är; 21 ar på 3600 liter. Knubbiga, lökformade i 2 olika
pannhus. De försörjs parvis av mäskpannor på 11000 liter.
En av två destillerier som fortfarande använder malt av kornsorten
Golden - Promise. Svårt att få tag på i dagsläget.
Faten är sherryfat från Spanien. MacAllan köper faten och lagrar sedan
Olorososherry i minst 3 år, innan faten töms och skickas till Skottland.
Den nydestillerade spriten lagras i både nya och återfyllda sherryfat
och exakta mängden whisky från olika fatsorter blandas före buteljering.
The fine oak som lanserades 2004, lagras till viss del på bourbonfat.

Hans Appelgren berättar om Clynelish. Dess historia är från 1819,
då Hertigen av Sutherland byggde det i kustsamhället Brora.
Clynelish är den angliserade formen av gaeliska Cluan Lios. Som betyder
ungefär; trädgården eller den odlade marken. Brora är bro på gaeliska.
Det är det näst nordligt belägna destilleriet och räknas tillhöra
Northem Highland.
1896 byggdes det om och fick ett klassiskt Viktorianskt utseende med
pagodtak. Under åren har det skett ett antal ägarbyten. Bland annat
Destillers Company Limited (DCL), John Walker o Sons. Nuvarande ägare är
Diagea. Under åren har det några gånger lagts i malpåse, 1931-1939 och
1968.
Som kuriosa kan nämnas att först 1960 blev det elektrifierat, efter att
tidigare, har man använt kol.
1967 byggdes ett nytt destilleri i anslutning till det gamla. Det blev
en moderniserad kopia av det gamla. Pannorna har samma form och är sex
till antalet.
Destillerierna drevs parallellt 1967-1968, men det gamla lades i malpåse
i slutet av 1968.
1969 öppnades det gamla igen och kom att kallas Brora.
Det togs fram ett nytt recept med kraftigt rökt malt, ca 40 ppm. Det
berodde - huvudsakligen - på efterfrågan från blendindustrin, men även
för egen singelmalt.
Brora tillverkade alltså huvudsakligen rökig whisky fram till 1983, då
det stängdes för gott. Alla byggnader finns kvar och lagerhusen används
fortfarande.
Brora har blivit något av en kultwhisky, då den bara tillverkades i 14
år. Det kvarvarande flaskorna är idag ganska dyra.
Det nya Clynelish tillverkar en mycket mindre rökt, ca 5 ppm.
Kapaciteten är 4.200.000 liter.
Något som skiljer både Clynelish och Brora från de flesta andra
maltwhiskies är den oljiga och vaxartade texturen. Den lite tyngre
oljigare beror till stor del på pannornas utformning. Dom är av sk
boiling-ball utseende, korta och tjocka.
Den vaxartade karaktären kommer sig av att den beläggning som alltid
bildas i behållaren för, för och efterspriten, från spritpannan lämnas
kvar. På andra destillerier rengörs behållaren men alltså inte på
Clynelish.
Detta anses bidra till karaktären. Den mesta whiskyn används till blend,
bla Jonny Walker Black Label. Den egna officiella buteljeringar kallas
bla Destillers Edition. For Friends of Classic Malts, Mangers Choice och
1995, 1996 och 1998 i den avslutade serien Rare Maltselection.
Idag buteljeras den i Diegos kvalitetsserie "Hidden Malts" efter
14 års lagring. Sedan finns det utgåvor från oberoende buteljerare, som
Berry Brothers, Caderhead Dewar Rattray.
Nu ska vi prova en 13 årig från 1993 av den oberoende buteljeraren John
Milroy. Jan kan här bara referera till vad man skriver om doft och smak
generellt. Jag har inte provat den och är för övrigt ingen expert.
Gemensamt anges för Clynelish, säger man om färgen; klart guld. Doften;
Sammansatt med stearin/Bivax, med inslag av tropisk frukt, citrus och
honung med en aning rök. Smak; Len med honung, citrusnoter och kryddig
torv.

 
Före provningen
fick alla i uppdrag att senare tala om vilken whisky som
doftade godast och vilken som smakade bäst. |
Resultat i % |
Doft |
Smak |
Edradour |
26 |
14 |
The Macallan |
46 |
42 |
Tomatin |
3 |
14 |
Clynelish |
8 |
14 |
Old Pulteny |
17 |
16 |
|