Cognac och andra
ädla drycker
Lördag 10 november 2012
Det var med en viss spänning som vi kom till denna
provning. Cognac har kommit lite på sidan om, efter att whisky har
blivit så populärt.
Den eviga frågan är ju om skillnaden i smakupplevelsen mellan Cognac och
Armagnac.
Men innan en provning ska genomföras krävs förberedelser. I detta fall
ska 276 glas fyllas upp med exakt 3 cl.
Glasen ska stå i en viss ordning. Den enda som vet i vilken ordning
glasen står är han som doserar glasen.
Han bestämmer vad glaset ska innehålla.
 |

Glasen placeras på provningsprotokollet. Där framgår vilka sorter som
ska provas, men glasen står i en annan ordning.
Frågan är, vilket glas är innehållet godast och i vilken ordning ska de
stå för att stå rätt enligt protokollet?
För att klargöra detta och mycket mer har GWS inbjudit
Hasse Nilsson, som är en välkänd och respekterad profil i whiskysverige.
Är numera marknadschef på Box destilleri i Ådalen.
Hasse börjar
med att ge oss en tillbakablick på whisky´n historia i Sverige. |

Idag finns det ca 17 whiskyprojekt i
Sverige. Det är 11 st som producerar och ytterligare 6 kommer snart. Vi
har de flesta destillerierna efter Skottland.
Under de senaste åren har de Japanska destillerierna tagit flest
utmärkelser. När man frågar Japanerna som orsaken till detta, lyfter de
fram att det i första hand är klimatet som på verkar whiskyn´s mognad.
Det är de stora temperaturväxlingarna som bidrar till detta enligt
deras uppfattning.
Det är en anledning till varför Hasse tror att att whiskypro-dutionen
kommer att lyckas. Just i Sverige har vi de tempe-raturväxlingarna som
liknar Japan. Vi har hög kvalite på tunntillverkningen och vi har ett
råmaterial (korn) som har högre kvalite än vad andra länder kan
producera.
Dessutom har vi rent vatten, men det vet vi ju att det inte har lika stor
betydelse. Men det låter fint i marknads-föringen.
Innan vi börjar med cognac, några ord om
Box destilleri.
Box har fått en mycket stort positivt gensvar runt om i whiskyvärlden.
Trots att man inte har någon "färdig produkt" så har destilliratet fått
mycket positivt gensvar.
Det har jämförts med kända märken och i blindtester har de kommit på
första plats. Trots att deras har lagrats endast 7 månader.
Vi får nu dofta och smaka på det som lagrats i 7 månader i Olrossofat
(har tidigare innehållit Olrosso i 15 år).
Destilleriet ligger vid Ångermanälven och de startade produk tionen i
dec 2010 och redan i april 2012 hade man funnit de första utmärkelsen.
Man 1-2-3 platserna.
Nu över till dagens provning.
Cognac och andra ädla drycker. Här är de fem sorterna.



10371 Hine Rare VSOP, 489 kr
Tillbaka i 1550
bodde familjen Hine i Beaminster, Dorset, på den engelska sydkusten.
Familjens stora cognac resan var att börja på 1700-talet: Thomas Hine,
Fadern, en linne köpman — och en cognac finsmakaren – beslutade att
sända sin son Thomas (en av elva barn) till Frankrike att lära sig
franska och konsten att göra cognac. Thomas, sedan fyllt
sexton, lämnade sin familj hem och rubriken för Frankrike, inställningen
fot i Nantes 1791, sedan reste han till Bordeaux, där han stannade ett
tag, innan det fortsätter till Jarnac, en liten stad strax öster om
Cognac.
Sedan 1763 varit Jarnac basen för den négociant lokaler där Thomas var
att skapa sin fars favorit cognac. I de tidiga dagarna började Thomas
sin anställning som en personlig assistent, en respekterad och värdig
ställning.
Inte långt efter sin ankomst, Thomas Hine gjort
bekantskap med Elisabeth, dotter till en berömd cognac négiociant och
förälskade. 1796, Vid en ålder av 21, Thomas gifte sig med Elisabeth och
de hade fyra barn.
Thomas Hine upparbetat
ett rykte om att en allvarlig, hårt arbetstagare, men inte saknar ett
bra sinne för humor. Hans ingående kunskaper om finans och näringsliv,
kommersiella förnuft med sin franska och engelska kunskaper gav honom
särskilda status.
Han utökade vad som skulle bli den traditionella verksamheten i det HINE
bolaget. att beställda cognacs för engelska vinleverantörer.
När hans svärfar dog, hans svärmor valde Thomas – en av hennes egna
söner – att ta hand om familjen cognac verksamhet.
1817, Thomas gav sitt
namn till företaget: Thomas Hine & Co. Några år senare, 1822 avled han i
lunginflammation vid en ålder av 47, trettio år efter han först kommit
till Jarnac.
Hans äldste son, Thomas Georges, bara gammal nog att ta över ledningen
av företaget var att efterträda honom därmed fortsätter den
extraordinära historien om Hine familj och HINE cognac – idag med sin
sjätte generationen.
Expertisen i familjens förfäder fortsätter i dag att leva på genom
Thomas Hine direkt underordnade.
På 1960-talet, Bernard
Thomas Hine till Centraleuropa långa, växande lista över HINE marknader,
samtidigt som fortsätter att utveckla HINE'S prestige och anseende över
hela världen. |
Redan 1815 finns drycken beskriven i en varuförteckning från Ostindiska
kompaniet. 1913 ville Vin & Sprit i Sverige börja tillverka gin, cognac
och whisky. Men det blev endast gin.
1955 köpte man några pannor från Skottland. Skickade dit folk för
utbildning och sedan provade man i flera år. Först 1961 släppte man den
första whiskyn; Skeppet. Namnet fick det efter Regalskeppet Wasa.
Tillverkades fram till 1970. Priset då var 23.50 kr. Idag är värdet runt
23.500 kr. Hittar du en flaska. Öppna inte, sälj den. Doften och smaken
(år 1970) motsvarar inte priset.
Det var en stor och en liten panna. Den stora används idag på
destilleriet i Århus och i den tillverkas Herrgårds snapsen.
Den mindre har stått på vin o sprit museét. Idag står den i ett magasin
och man söker en lämpligt plats att ställa ut den igen.
Sverige har idag ett stort anseende i whiskyvärlden. Det finns inget
annat land i världen som har detta enorma intresse. Idag finns
cirka 1000 whiskysällskap/klubbar och de flesta är samlade i Svenska
Whiskyförbundet, SWF. Sverige är det enda land som har ett
landsomfattade whiskyförbund.

87472 Prunier VS, 479 kr
10371 Hine Rare VSOP, 489 kr
86747 Grand Gru XO, 937 kr
87808 Domaine de Petit Carrique, Armagnace, 850 kr
86771 Zacapa XO, 1.199 kr

87472 Prunier VS, 479 kr
Familjen Prunier
Den första i familjen Prunier
att börja sälja Cognac och Brandy var Jean Pruner (1655-1732), en "friman"
i La Rochelle (den viktigaste hamnen på den tiden) och känd som
Cognacsexpert. Han började skicka sina varor och Cognacs runt om i
världen omkring år 1700.
Familjen stannade i La Rochelle och Jeans son Gabriel Prunier
(1711-1790) följde i faderns fotspår. Även Gabriels son jens Prunieer
(17??-1804) fortsatte med familjens företag. Efter att köpt vingårdar i
Cognac-distriket runt St-Jean-d´Angély flyttade nästa son, Francois
Prunier (1768-1843), till staden Cognac i början av 1800-talet. Där
byggde han de lokaler där företaget än idag håller till.
Flytten till staden Cognac avslutades av en annan Jean Prunier
(1816-1872). Han hade tre söner. Den äldste, Alphone Prunier (1850-1918)
blev familjens överhuvud och tog hand om skötseln av familjeföretaget i
Cognac.
Mellansonen, Marcel Pruner (1860-1916) levde i central Europa där han
jobbade åt Maison Prunier, där han tillbringa-de det mesta av sin tid i
städerna Wien och Moskva. Den tredje sonen Gaston Prunier slog sig ned i
Australien, där han i Melbourne startade en gren av familjeföretaget.
Tiden är viktig i Cognac. Ekfaten som innehåller den blivande cognacen
ligger under många år i den laddade atmosfären som råder i de mörka
lagerhusen. Under denna tid utvecklas innehållet, med hjälp av träet och
luften, till att bli gyllen-färgad och den får den omisskännliga smaken
och doften.
Tyvärr så försvinner en hel del av innehållet genom avdunst-ning, sk
"Angels Share". Under ett år avdunstar mer Cognac ut i luften, än vad
konsumtionen i hela Frankrike är.
www.prunier.se

Varje familjemedlem har bidragit till HINE berättelsen:
Thomas Édouard Hine (1837-1914): han skapade Triomphe 1888 att fira
återupplivandet av vinodlingar i regionen Cognac efter den förödelse som
åstadkommit av phylloxera krisen.
Isaac Georges Hine (1843-1902): han
registrerade HINE stag emblem som deras varumärke 1867
Georges Thomas Hine
(1881-1940): Han utvecklade marknader för HINE i Ryssland, Tyskland,
Österrike, Ungern, Nederländerna och Belgien i början av 1900-talet.
1920 Skapade han Antique, den mest välkända av HINE'S cognacs.
François Thomas Hine
(1908-1983): han skapade familjen reserv 1936 att uppfylla en särskild
begäran av en berömd klient i New York. Han öppnade upp den amerikanska
marknaden i slutet av förbud 1933 och introducerade HINE cognac till
Kina 1951
Robert Hine
(1912-1994): Robert Hine investeringsändamål sjöfart i flaskor och
första reklam kampanj för HINE (1946).
Bernard Thomas
Hine (1939): Bernard Thomas Hine är den aktuella Hine familjemedlemmen.
Hans berömda cognac skapelser är sällsynta,
Mariage och talang. Med värden som HINE,
han har drivit sin passion för enda vintage cognacs – som är officiellt
erkända — således upprätthålla och främja den stora familjens
traditionen.
www.hinecognac.com |

86747 Grand Gru XO, 937 kr |
 |
De 28
hektar vingårdar är belägna i Grande Champagne region, den första Cru av
Cognac, berömd för sin djupa efter smak, dess aromatiska makt och dess
förmåga till långa åldrande.
Voyer Cognac är ett familj kör cognac domän som är passionerade när det
gäller varje detalj i göra cognac - deras cognacs kan hittas i de bästa
restaurangerna i Frankrike (Ducasse, Lucas Carton, Laurent).
Vingårdarna är Verrières och Ambleville; Huset har varit i branschen
sedan 1870-talet. Produktsortimentet är klassisk, med unga och gamla
övergångar för dem som gillar att följa folkmassan.
Cognac Francois Voyer erbjuder också ett utbud av exceptionellt gamla
vintage flaskor. Voyer's exceptionella kunskap och uppmärksamhet på
detaljer gör att inte bara göra fina cognac, men att hantverk cognac.
 |

|
Familjen Darroze -
Francis och hans vuxna barn Marc och Hélène - är i stort ansvariga för
att introducera Armagnac, istället för Cognac, till världen utanför
Gascogne.
Familjen Darroze drev en välkänd krog i sydvästra Frankrike, för vilkens
räkning Francis såg ut de bästa faten av Armagnac som var undangömda på
de lokala gårdarna.
Darroze säljer i dagsläget ungefär 60 olika årgångar från 30 olika väl
valda gårdar. Spriten lagras sedan i Darroze källare i Roquefort som
stod färdig 1985, fram till dess att optimal mognad uppnås.
Armagnac måste enlig lag vara minst 10 år, innan den säljs, men de
flesta producenter är överrens om att först vid 15 års ålder börjar man
hitta de önskvärda aromer man letar efter.
Druvorna som används till destillationen är oftast Ugni Blanc och
Colombard, även andra druvor får användas. Druvjuicen destilleras i
enkel panna, samma sätt har används i området i över 150 år och när
spriten kommer ut så har den en naturlig alkohol av 52-54% vol.
"Diluted", låter som något hemskt, men det är alltså helt tillåtet i
Armagnac att späda ner sina produkter till 40%. Detta är dock något som
Darroze med bestämdhet tar avstånd ifrån, enligt dem spär man även ut
alla aromer och smaker när Armagnacen blandes med vatten, vilket innebär
att all Darroze är av "cask strenght".
|
87808 Domaine de Petit Carrique, Armagnace, 850 kr
www.darroze-armagnacs.com
 |
8677 Zacapa XO, 1.199 kr
Ron Zacapa XO – även känd som Ron Zacapa Centenario XO Solera Gran Reserva Especial –
är enligt oss ett rent mästerverk! Vi gillar (eller älskar) ju sedan
tidigare den 23-åriga Zacapan – och Zacapa XO gör oss inte besvikna!
Vi kan dock inte bestämma oss om den är bättre. Zacapa XO är fint
balanserat söt, otroligt len och rund i smaken – men med just den
viktiga skillnaden att den har ett djup i smak.
Den har i både arom och smak, härliga inslag av vanilj, kryddor och
torkad frukt! Det är inget att diskutera, Zacapa XO är en solklar 10:a –
och den är tillsammans med Zacapa 23 helt klart en av våra favoritrom!
I östra Guatemala, 229 m över havet ligger staden Zacapa.
1876 var det en ändstation av järnvägen.
www.zacaparum.com


 |


Provningen avslutades med att deltagarna
fick rösta om vilken dryck som var godast. 95% av deltagarna röstade för
Zapapa XO.
Kvällen meny var;
Gratinerad
kycklingfilé med örtsås
Rostade rotfrukter
Timjanpotatis
Bulgursallad
Grönsallad
Kaffe och chokladkaka
Kvällen köksteam fick beröm för den goda maten, igen!
Tack!
Vid pennan, foto och datorn
Roberth Nironen
|
|