Produktionen är mycket
hög. Varje dag behöver de 88 ton korn. Fatstorleken varierar, men det
finns ett max tak. Faten får inte vara över 700 liter. Därefter räknas
de inte som fatlagrade.
12 - 18 - 30 åringarna lagras först på bourbonfat och därefter på
Spanska sherryfat.
Glenfiddich Solera har självklart lagrats på spanska sherryfat.
David säger vidare att det är skillnad mellan man och kvinna. En man
uppfatta mellan 30-35 dofter men en kvinna kan uppfatta 35-40 dofter.
Då kom vi in på Glenfiddich Gran Reserva.
Den slutlagrades på romfat några veckor.
Denna whisky förlorar sin doft och smak om man tillsätter vatten. Det
behövdes inte, den doftade och smakade tillräckligt bra.
Lite prat om kylfiltrering. Varför gör man det. När det blir tal om
lägre alkoholhalter (under 46%) kan det vara bra att kylfiltrera.
Effekten är att dessa inte grumlas när man tillför vatten. Det är mest
en utseende fråga. Smaken påverkas inte. En del hävdar detta, men
blindtester säger annat.
Ytterligare en 15 - åring fick vi prova. Glenfiddich, Destilleri
Edition. En speciell utgåva i begränsat antal.
Avslutningen blev Glenfiddich 30 år.
Åldern på den ligger mellan 33-35 år. Bourbonfat lagrad och därefter
extra lång tid på sherryfat.
Den behöver inget vatten, enligt min smak. Det var en smekning i gommen.
Eftersmaken gudomlig.
Att det finns sådana drycker.
I jämna mellanrum återkom David till den 12-åriga. Lät oss dofta och
smaka på den samt uppleva hur den levt vidare och utvecklats när fått
vara orörd i glaset.
Efter provningen blev det som vanligt en gemensam buffe.
Denna gång var temat - mix grill. Återigen högsta betyg till köket.
 |





Vid pennan och kameran
Roberth Nironen |