Då var det tid för att
hålla Årsmöte. Ordförande Hans Nilvander ledde årsmötet.
Verksamhetsberättelsen, årsredovisning och budget 2013 godkändes och
styrelsen fick ansvarsfrihet för verksamhetsåret.
Valen blev
Omval av Hans Nilvander, ordförande, 1 år.
Omval av Roberth Nironen, ledamot, 1 år.
Omval av Ingemar Giös, Göran Jäderholm, ledamot, 2 år
Omval av revisorer och valberedning.
Inträdesavgiften blev 250 kr (oförändrad)
Medlemsavgiften för 2013 blev 100 kr (oförändrad)
Årsmötet avslutades och Ingemar Giös presenterade "St. Patrick´s Day" och
Irländska Whiskey´s.

Eftersom det
står i Gefle Whiskysällskaps (GWS) stadgar att GWS skall ordna
minnesdagar bl.a. S:t Patricks Day, som infaller den 17 mars, så passade
det bra att den här provningen nästan ägde rum på samma dag.
Grönt är färgen som gäller när det är Irlands nationaldag och många
deltagare hade också något grönt på sig vid provningen.
För att komma i stämning spelades irländsk pubbmusik. Som
provningsledare den här dagen fungerade Ingemar Giös (IG), som med ett
bildspel på datorn berättade historien bakom den irländska whiskeyn.
IG berättade varför färgen grön är så viktigt på Irland samt betonade
stavningen på irländsk whiskey. På 1700-talet fanns mer än 2000
destillerier men de var illegala och ägdes av småbönder. På 1880-talet
fanns 28 legala destillerier kvar.
Skottland har numera mer än 90 aktiva destillerier medan Irland har för
närvarande bara tre aktiva, nämligen Midleton på södra ön som är det
största, Cooley i norr samt Kilbeggan. Det sistnämnda destilleriet
grundades redan 1757 och är numera det äldsta aktiva whiskydestilleriet
i världen.
Bushmill anses av många som det äldsta i världen och har t.ex. årtalet
1608 på flaskan. Men det är felaktigt! Licensen det året som gavs av
James l var för distriktet och inte för ett specifikt destilleri.
Produktionen vid Kilbeggan stoppades 1954 men började igen 2007.
Kilbeggan-destilleriet köptes av ägaren till Cooleydestilleriet för att
få tillgång till lagerhus men ägs av Beam Global sedan 2011, som också
äger Ardbeg och Laphroaig.
Vem var S:t Patrick?
S:t Patrick (född cirka 385 e.Kr) är Irlands skyddshelgon och kom till
Irland 432 e.Kr. för att föra ut det kristna budskapet. Han grundade
kyrkor överallt dit han kom på Irland och många kyrkor existerar
fortfarande och bär hans namn.
Enligt en legend var det Irlands skyddshelgon S:t Patrick, som förde med
sig kunskapen att destillera från det europeiska fastlandet till Irland.
Enligt en annan sägen infördes kunskapen att tillverka whiskey av
irländska munkar på 500- eller 600-talet. Destillering hade munkarna
lärt sig från parfymtillverkningen när de missionerade i mellersta
östern.
När de irländska munkarna kom hem till Irland tillverkade de
destillationsapparater av koppar, som de kallade pot stills. I dessa
kokades en mäsk av vatten och mältat korn, som fått jäsa en tid.
Alkoholen separerades och whiskeyn var uppfunnen. Men de första
destillaten smakade inte bra, eftersom man inte hade lärt sig att skilja
ut den välsmakande spriten från de illa smakande spritsorterna. Man
satte då till olika örter för att göra spriten mer hälsosam!
Varför firar man den 17 mars?
Den 17 mars är den dödsdag år 461 e. Kr, som anses vara den dag då S:t
Patrick avled. Alltsedan dess har den dagen kallats S:t Patricks Day och
är dessutom Irlands nationaldag.
Man känner inte till exakt när man började fira S:t Patricks Day utanför
Irland, men en av de första beskrivningarna gjordes av Jonathan Swift –
författare till Gullivers resor – som nämner firandet i London 1713. I
USA hölls den första paraden på S:t Patrick´s Day den 17 mars 1737 i
Boston.
IG visade bl.a. bilder från olika delar av världen den 17 mars hur man
firar just den dagen, där det finns en stor befolkning av irländare.
Historiskt sett har den irländska whiskeyindustrin en turbulent historia
speciellt under 1900-talet. Några sammanfattande data.
-
1916 skedde ett uppror (påskupproret) mot engelsmännen men myndigheterna
slog ned upproret efter fem dagars strider.
-
1919-1921 Inbördeskrig. Irland
blev ”fristat” inom det Brittiska imperiet. Det orsakade ett
handelskrig mellan engelsmän och irländare, som resulterade i att
irländsk whiskey inte kunde exporteras till Brittiska Imperiet
inkluderande Kanada, Sydafrika, Australien, Nya Zeeland och Indien.
Många irländska destillerier måste därför stängas. På grund av
Irlands dåliga ekonomi höjdes spritskatterna, vilket negativt
påverkade hela whiskeynäringen. Nästa dråpslag kom
-
920-1933 Förbudstiden i USA.
Irländarna var för gudfruktiga för att smuggla whiskey till USA. Det
gjorde emellertid skottar och kanadensare via Karibien. Tillverkning
av whiskey i Irland blev bara för hemmamarknaden.
-
2:a världskriget. Ytterligare
destillerier måste stängas
-
1966 Irish
Distillers Group (IDG) bildades. Destillerierna Jameson,
Power, Midleton och Tullamore gick samman. Verksamheten
koncentrerades till Midleton.
-
1987 köpte Pernod Ricard IDG
-
1989 Destilleriet Cooley
grundades och är ett oberoende destilleri.
Som en positiv sammanfattning kan numera
nämnas att mera Irländsk whiskey säljs i USA jämfört med skotsk whisky.
Ett nytt begrepp i whiskysammanhang, då man berättar om irländsk whiskey
är Pot Still Whiskey. Men vad är det? Man använder en
blandning av omältat och mältat korn i förhållandet 60-80%. Användningen
av omältat korn var en följd av en maltskatt som infördes i början av
1700-talet.
Eftersom spriten blev skarp av att använda omältat korn blev det
nödvändigt att destillera tre gånger. Genom att ändra förhållandet 60-80
kan man producera olika stilar av whiskeyn. Ett utmärkande för
irländsk whiskey är trippeldestillering, men det finns också
dubbeldestillering. Förenklat går trippeldestillering till på följande
sätt.
Efter destillering i mäskpannan får man ut lågviner, som har en
alkoholhalt på cirka 25 %. De lågvinerna skickas till mellanpannan (feints
still) för destillering.
Där tar man bort för-(fore shot) och efterspriten (tails), som redestilleras vid nästa destillation i mellanpannan. Man tar ut
mellanspriten (spirit cut eller strong feints), som har en
alkoholhalt på cirka 70 % abv.
Mellanspriten skickas till spritpannan. Vid destilleringen där bildas
igen för-, mellan- och eftersprit. För- och efterspriten redestilleras i
spritpannan vid nästa destillation medan mellanspriten nu cirka 80 % abv.
samlas upp och blir den del som kommer att lagras och bli whiskey.
Spriten blir då mildare och har inte tyngre, kraftigare smakämnen, som
ju har försvunnit i och med att för- och eftersprit tagits bort två
gånger.
En bild visades på det gamla Midletondestilleriet, som 1975 blev ett
museum med namnet Jameson Heritage Centre och har besökscentrum, butik
samt restaurant. Där finns världens största destillationspanna.
Det nya destilleriet liknar mera en kraftstation och är det största
destilleriet på ön. Där finns 2 mäskpannor, en mellanpanna och en
spritpanna.
Man tar ut för- och efterspriten vid olika styrkor och får då olika
karaktär på spriten. Sädesspriten trippel-destilleras också i två gånger
i tre kolonnapparater, som körs parallellt. Lagringen sker i såväl gamla
som nya lagerhus.
Midleton var ett av de första destillerierna som införde pallagerhus,
som ger mer plats åt faten än andra typer av lagerhus. Övervägande är
det bourbonfat från Wild Turkey och Heaven Hills men sherryfat finns
speciellt för Jameson whiskeyn.
När Jameson kommenterades, nämndes att det är den irländska whiskey, som säljs mest i hela världen. Den består av 80 % pot still och 20 %
sädeswhisky. 40 % abv. och är lagrad mellan 5-10 år.
Självklart nämndes Irish coffee, men hur uppstod historien om den
drycken? Jo, en manlig journalist stannade 1952 på Shannons flygplats på
Irlands västkust under sin återresa till USA. Eftersom det var kyligt
ute gick han till baren och fick då en kopp kaffe med whiskey.
Han blev s å förtjust i blandningen att han fick receptet, som han
lämnade till bartendern på Buena Vista Café i Fishermans Warf, San
Fransisco.
För att få kontinuerlig tillgång till den irländska whiskeyn skrev Buena
Vista 1966 ett kontrakt med Irish Distillers.
Vid provningen provades följande sorter halvblint, nämligen
-
Jameson
-
Very Rare
-
Redbreast
-
Cooley 13 år
-
Connemara
IG berättade teoretiskt hur man skulle
skilja de olika sorterna från varandra
Ett förslag.
1. Den rökiga känner man troligen igen på doft och smak.
2. En whiskey är stark. Känns troligen på lukt och smak. Måste
spädas!
3. Pot still whiskey har kraftig doft. Den har också starkare
alkoholhalt, nämligen 46 % jämfört med de andra två, som är kvar, vilka
har 40 % abv.
4. Nu finns två sorter kvar. Den billigaste och den dyraste.
Troligen är den dyraste whiskeyn mildare och har mycket längre
eftersmak. I så fall har man alla rätt om den här teoretiska informationen fungerar!
Hur klarade deltagarna att finna rätt whiskey i resp. glas? Eftersom
Connemara endast har cirka 15 ppm fenoler i malten, som ju blir ännu
lägre i spriten, var det tydligen inte så lätt att identifiera den
rökiga whiskeyn.
Cooley med fatstyrka lyckades dock många klara av, speciellt när de
smakade på whiskeyn. Det svåra var sedan att identifiera övriga tre
sorter.
Det märkliga var att några deltagare lyckades att förväxla den
billigaste (289: -) och den dyraste whiskeyn (1.350:-)! Men det kan
kanske bero på att det var första gången de var med på en
whiskeyprovning!
Provningen avslutades som vanligt med en måltid men denna gång med
irländskt öl samt att deltagarna själva fick göra sin Irish coffee medan
det spelades irländsk musik.
Text: Ingemar Giös |
 |