Kirsty började med
berätta om Glenmorangie Distillery.
De fick sin tillverkningslicens 1843. Men, man startade ett
gårdsbryggeri 1738. Hon fortsatte att berätta om utveck-lingen genom
åren och påpekade att man är extremt noga med kvalitén. Virket till
tunnorna följer med redan från växtplatsen - tunn tillverkningen -
vilken bourbon mm som lagras i dem och slutligen transporten av tunnorna
till destilleriet.
417 Glenmorangie original, 10y, 40%.
Detta är deras "baswhisky" som är oerhört populär. Lagrad
på amerikanska bourbonfat i 10 år. Man lagrar råspriten i både 1 fills
cask och 2 fills cask. Därefter blandas dessa två och resultatet blir
originalet Glenmorangie.
Vi fick första dofta och smaka på spriten från 1 fills cask, 62% och
sedan 2 fills cask 59%. Avslutades med att vi doftade och smakade på
slutresultatet "Glemorangie 10y original". Ett tips fick vi. En gnutta
vatten gör att dofterna och smakerna från 2 fills lyfts fram. En provare
på ett parfymeri kunde hitta hela 26 dofter.
För att sedan ta oss vidare till en högra nivå - fick vi en bit ost
(getost). Det var Monte Enebro. Detta blev en höjdare tillsammans med whiskyn.
84915 The Lasenta Sherry Cask, 46%.
Detta är ovanstående original whisky som efter 10 år lagring lagras
ytterligare 2 år i sherryfat.
84916 The Quinta Ruban Port Cask, 46%.
Består av den 10 åriga originalwhiskyn som sedan lagrats ytterligare 2
år på portvinsfat.
Nu fick vi ost igen. En annan sort. Det var Cabrales - blue cheese.
Otroligt hur osten och whiskyn passar bra ihop. En smak upplevelse.
84924 Nectar dór Sauternes Cask, 46%.
Den 10 åriga som slutlagrats 2 år i sauternes fat.
70707 Glenmorangie 18y, 43%.
Denna är lagrad 15 år på bourbonfat. Efter 15 år tar en viss andel och
flyttar över till sherryfat i 3 år. Därefter återförs whiskyn till
ursprungsfatet som nu har lagrats i 18 år.
Nu kom den tredje sortens ost. Det var Gruyere. Men den bästa osten till
denna whisky är en god british cheddar. I Sverige finns Isle of Mull
Cheddar eller Snowdonia, som är en welsh cheddar. Nu har jag lärt mig att till whisky ska
man äta ost.
10427 Ardbeg Corryvreckan 57,1%.
Kirsty gav en historisk tillbakablick. Omkring år 1798 startade
destilleriet och först 1815 började man sälja kommersiellt. Under andra
halvan av 1800-talet hade man den största produktionen på Islay.
Destilleriet har varit stängt i flera perioder och man har även
producerat korta perioder under vissa år.
Glenmorangie köpte Ardbeg 1997
och produktionen var till största del, att producera åt
olika blended märken som tex Ballentine och Teacher´s Highland Cream.
Denna rökiga whisky har inga uppgifter om ålder. Men, Kristy uppgav att
den är mellan 10 - 12 år.
Buffé
Som vanligt avslutades provningen med att vi åt en gemensam buffé.
Örtstekt kalkonbröst gratinerat med parmesan & oliver. Skysås,
Potatisgratäng, Pastasallad med champinjon & soltorkad tomat,
Grönsallad. Vin eller öl. |



 |