Destilleriet började producera 2005 och är ett av världens mest tekniskt
avancerade destillerier. Byggnaden är fem våningar hög och 100 m lång.
Således designmässigt ett annorlunda destilleri! I pannrummet finns två
produktionslinjer, nämligen en med fyra traditionella kopparpannor och
en med åtta pannor, vilka är en hybrid mellan kopparpannor och
kolonnpannor. De senare används för att producera andra spritsorter än
whisky.
Destilleriet besöktes 2012 av cirka 1 miljon besökare, vilket är mer än
samtliga besökscentra i Skottland.
Färg: Bärnsten
Doft: Tropisk frukt (mango), vanilj
Smak: Fyllig, komplex, mango
Eftersmak: Citrus Procenthalt: 40
Destilleriet Yamazaki producerar bl.a. en 18 årig whisky.
Destilleriet ligger i den lilla staden Shimamoto i närheten av Kyoto.
Det var det första destilleriet som byggdes (1923) i Japan med syfte att
tillverka whisky.
Lagringen sker huvudsakligen i bourbonfat (80%) och 15 % i sherryfat (oloroso)
samt resten i ny japansk ek (Mizunara). Den 18 åriga whiskyn har en
betydande andel blandningar från sherryfat.
Färg: Bärnsten
Doft: Sherry
Smak: Sherry, kryddig, komplex
Eftersmak: Lång, kryddig Procenthalt: 43
Bowmore ligger på
ön Islay i Skottland och känd för sina rökiga whiskies. Den whisky som
provades var Bowmore Laimrig med en fenolhalt på 25 ppm.
Destilleriet är ett av de få destillerier som fortfarande mältar självt,
men dock endast till 40 % av sitt behov.
Laimrig lanserades första gången 2009 men sedan även 2011 och 2012.
Whiskyn har lagrats i bourbonfat 10 år med en slutlagring i oloroso
sherryfat 5 år (500 L = butt).
Laimrig är inte
kylfiltrerad och saknar sockerkulör jämfört med andra utgåvor av Bowmore.
Färg:
Mörk bärnstensfärgad
Doft: Sherry, rökig
Smak: Sherry, rökig
Eftersmak: Lång, rökig Procenthalt: 53.7 (cask strength = fatstyrka)
Destilleriet Glen Gerioch ligger i den lilla staden Oldmeldrum väster om Aberdeen
och är Skottlands östligaste destilleri. Eftersom destilleriet grundades
redan 1797 är det ett av Skottlands äldsta destillerier och tillhör
Morrison Bowmore Distillers (Suntory). En utgåva från 1998 single
cask provades, som var lagrad 14 år på bourbonfat.
Färg: Ljust gul
Doft: Sötaktig
Smak: Vanilj, citrus, kryddig
Eftersmak: Lång, citrus Procenthalt: 53.7 (fatstyrka)
Destilleriet Woodford ligger i Louisville, Kentucky, USA.
Vi provade Woodford Reserve MC Fourwood.
Det speciella med
den whiskeyn är att den först lagrats på kolade bourbonfat och sedan
slutlagrats på sherry-, portvins- och lönnfat. Det är den första
Kentucky whiskeyn som lagrats på ett sådant sätt. Det är också en
straight bourbon, vilket innebär att whiskeyn kommer från ett destilleri
t.o.m. från enda destillation och är inte blandad.
Bourbon måste innehålla minst 51 % majs och skall vara tillverkad i
Kentucky. Destilleriet använder kopparpannor tillverkade i Skottland
samt använder trippeldestillering, som för närvarande är USA:s enda
trippeldestillering. Man producerar ”small batch” whiskeys, vilket
praktiskt innebär cirka 45-50 fat per dag. Lagringen är cirka 6-7 år.
Färg:
Mörk bärnsten
Doft: Aromatisk, något sherry och portvinstoner
Smak: Komplex, kryddig
Eftersmak: Medellång, ekkryddig Procenthalt: 45.2
Provningen var
halvblind, vilket innebär att deltagarna kände till vilka sorter, som
skulle provas, men visste inte i vilket glas resp. whiskysort fanns.
Innan facit lämnades ut frågade CI, vilken whisky som smakade bäst och
majoriteten valde glas 5, som innehöll Bowmore Laimrig och var den
billigaste whiskyn (649:-).
Provningen
avslutades med att alla samlades till en måltid, då ytterligare
whiskydiskussioner följde.
Text: Ingemar
Giös
Foto: Per Falck


 |
INTERNATIONELL
WHISKYPROVNING
Söndagen den 7 september 2013
Den här
eftermiddagen var det Christian Ingerhed (CI) från Philisson &
Söderberg, som var whiskyprovnings-ledare. CI informerade oss om
whiskies från USA, Japan, Skottland och Taiwan. De whiskies som provades
var:
En nykomling
bland whiskysorterna är Kavalan single malt från Taiwan.
Destilleriet heter Yuan Shan Distillery och ligger på ön Taiwans
nordöstra del. Platsen för destilleriet var där Taiwans urbefolkning (kavalan)
en gång bodde på en stor slätt.
Kavalan betyder just ”folket från slätten”. Klimatet är tropiskt och
pendlar mellan +15-20 °C på vintern och över +40 °C på sommaren. Det
innebär att avdunstningen är så hög som mellan 10-15 % per år.
Lagringstiden är endast 3 år, eftersom whiskyn mognar snabbt. Man
använder såväl bourbon- som sherryfat men också refillfat.







 |