GWS 10 år
Det har nu
gått 10 år sedan Gefle Whiskysällskap (GWS) bildades och det skulle
naturligtvis firas. Den 20 september 2014 möttes ett 70-tal deltagare
vid entrén av en musikkavalkad spelad av den sex man starka
Skrammel-Ramelorkestern.
En drink serverades till de minglande
deltagarna och efter en stund hördes ett kraftigt ljud av ordf. Hugo Minells (HG)
ceremonistav, som stöttes i golvet.
HG hälsade deltagarna välkomna och lämnade sedan ordet till grundaren av
GWS, nämligen Ingemar Giös. Han berättade om tillkomsten av GWS och vad
sällskapet uträttat under de gångna 10 åren.
Talet kan läsas på särskild plats på hemsidan. (Länk)
Sedan var
det dags för jubileumsprovningen ledd av Anders Gjörling (AG),
som föreslagit en regionsresa i lite högre klass, nämligen Auchentoshan 18 yo, Glengoyne 21 yo, Glendronach Allardyce 18 yo,
Highland Park 18 yo samt Ardbeg Uigadail.AG började med att berätta vad som hände bl.a. inom whiskyindustrin året
2004, då GWS bildades. Några exempel.
- Glenmorangie köper
The Scotch Malt Whisky Society.Det franska cognacsföretaget
Moët Hennessy köper destillerierna Glenmorangie, Glen Moray och
Ardbeg för 300 miljoner pund.
- Cardhudestilleriet måste dra tillbaka
sin Cardhu Pure Malt, eftersom den whiskyn innehåller single malts
från många Diagiodestillerier. Man kan inte då namnge whiskyn Cardhu.
- Den första destilleringen sker i
destilleriet Glengyle i Campbeltown.
- Fine Oakserien lanseras av
destilleriet The Macallan. Första gången man gick ifrån att lagra i
sherryfat hos The Macallan.
- Många destillerier började lansera
olika slutlagringar etc.
AG kommenterade sedan hur färgen på en whisky kan tyda på lagring i
sherryfat (mörkare) resp. refill fat (ljusare). Viskositeten (trögheten)
i whiskyn ger en antydan till en fylligare whisky och att mer smakämnen
finns i whiskyn. Är vätskeranden i glaset fint punktformig och/eller att
whiskyn rinner ner i glaset med smala ben/tårar om det lutas, så kan det
indikera högre alkoholhalt. Sedan började AG att kommentera de
lika whiskysorterna.
Trippeldestillerad, lagrad i amerikanska
viteksfat och buteljerad vid 43 % ABV.
Färg: djupt gyllene
Doft: sötaktig (vanilj), vit choklad.
Smak: sötaktig (vanilj).
Eftersmak: lång
Lagrad i 100 % sherryfat (oloroso) och
buteljerad vid 43 % ABV.
Färg: koppar
Doft: sötaktig (sherry)
Smak: Sötaktig (sherry, honung)
Eftersmak: sherry, kryddig och lång
Allerdice är grundarens namn. Lagrad på
sherryfat (oloroso), buteljeras vid 46 % ABV. och är inte kylfiltrerad.
Färg: djupt gyllene
Doft: sötaktig
Smak: komplex, sötaktig (russin), valnötter.
Eftersmak: kryddig, nötter och lång.
Anses vara en kultwhisky. Lagrad i 50 %
sherry- och 50 % bourbonfat med ABV. 43 %.
Färg: ljust brungul.
Doft: sötaktig (ljung, honung, sherry) och viss rökighet.
Smak: något rökig och sötaktig.
Eftersmak: mild, viss kryddighet och lång.
Saknar ålder men troligen 8-10 år och
lagrad i sherryfat med en fatstyrka på 54.2 % samt är inte kylfiltrerad.
Namnet kommer från en av de två sjöar, varifrån destilleriet tar sitt
vatten.
Färg: djupt gyllene
Doft: rökig och viss sötma. Med vatten ökar upplevelsen av
rökighet.
Smak: komplex, rökig, inslag av tjärpastiller, torkad frukt och
mörk choklad.
Eftersmak: rökig och lång.
En
handuppräckning efter provningen visade att det var Glengoyne och Ardbeg, som de flesta deltagarna ansåg vara de bästa whiskysorterna av
de fem som provsmakades.
 |








Daniel på Kvarnen serverade sedan måltiden som gick i höstens tecken.
Menyn bestod av porterbräserad hjortstek, gräddsås, rårörda lingon,
potatissomp (grovt mosad potatis men fastare och utan mjölk jämfört med
potatismos) samt bakad rotselleri, fänkål och äpple. Desserten innehöll
en äppelkompott, whisky- & kanelcréme och bondkakekross.
Under måltiden framträdde AG med sin gitarr och visade god
klass i underhållandets ädla konst. Han spelade och sjöng på sitt
kraftfulla, karismatiska sätt såväl kända som för deltagarna okända
låtar från den skotska repertoaren.
Under måltidens senare del spelade åter
orkestern en kavalkad av kända melodier, som många av deltagarna kunde
sjunga eller nynna till.
Jubileumsfesten avslutades med att ordf. Hugo Minell tackade deltagarna
för visat intresse med anledning av GWS 10 års jubileum och hoppades att
när vi nästa gång har ett jubileum kommer det att visa sig att de olika
aktiviteter som GWS har haft blir lika framgångsrika, som de varit det
senaste decenniet.
Referent
Ingemar Giös |