Vid Gefle Whiskysällskaps
provning i oktober, visades bilder från resan i september. Planeringen
gjordes redan hösten 2013, då en enkät skickades till medlemmarna med
förslag på tre resmål under 2014, nämligen Irland, USA och Skottland.
När kommentarerna från medlemmarna kom, visades det sig att majoriteten
föredrog resmålet Skottland. I princip var allt klart i december med
logi, flygbiljetter, hyrbilar och färjebiljetter. Enligt tidigare
erfarenhet måste man vara ute nästan ett år i förväg för att få lämpliga
övernattningsställen.
Syftet med resan var att
besöka
1. Orkneyöarna
2. några mikrodestillerier för att
se hur de tillverkar ”livets vatten” jämfört med de stora redan
etablerade destillerierna samt
3. kulturella platser av speciellt
intresse.
Det blev till slut 11
whiskyentusiaster som bestämde sig för att under en vecka resa första
veckan i september. Just det antalet deltagare är lämpligt för att
lättare hitta logimöjligheter på samma ställe, men också samtidigt för
att lära känna varandra under en resa, som ju ibland kan vara
strapatsrik.
Vid bildvisningen var det
fem resenärer, nämligen Bosse Smångs (BS), Sten Adebäck (SA),
Henning Thejls (HT), Margareta Herdin (MH) samt Ingemar
Giös (IG), vilka berättade om sitt speciella destilleri, som vi
kom till samt whiskyn därifrån.
IG började med att
visa en karta över Skottland, där han informerade i stora drag hur vi
åkte under resan. Eftersom vi flög till Edinburgh, var första dagens
etappmål att komma till hotellet som ligger strax intill färjeläget,
varifrån färjan går till Orkney. Det var resans längsta dagstripp,
varför vi stannade i Pitlochry och åt lunch.
Första stoppet vid ett
destilleri var vid Clynelish, som byggdes i slutet av 1960-talet.
Ursprungligen på platsen fanns ett destilleri som hette Brora,
vilket byggdes redan 1819, men som stängdes 1983. Broras lagerlokaler
fungerar än idag som lagerplats för whiskyn från Clynelish. Det som är
speciellt med whiskyn från Brora är att den var rökig, vilket inte var
så vanligt i norra Högländerna, då destilleriet var aktivt. Brorawhiskyn
är en samlarwhisky och för en 35 åring kostar den omkring 7.000:- för en
flaska!
I
staden Wick stannade vi vid destilleriet Old Pulteney och då kom BS fram och berättade om destilleriet och whiskyn.
Idag
det näst nordligaste destilleriet på Scotlands fastland. Läser i Per
Ellsbergers bok att destilleriet kan vara svårt att hitta. Det skriver
vi under på trots att några av oss varit där tidigare. Det ligger mitt i
ett bostadsområde som byggdes upp i slutet på 1800-talet pga en
sillboom som drog massor av fiskare hit, rena Clondyke.
Grundlades av James Henderson år 1826, en man som varit i branschen i
minst 30 år och drivit ett mindre destilleri längre in i landet
tidigare. År 1920 såldes destilleriet till James Watson & Company
Ltd.Kort därefter köptes det av John Dewar & Sons Ltd
Produktionen avbröts 1935 och återupptogs först 1951.Stängningen var en
följd av alltför hög alkoholkonsumtion i den lilla orten, omåttligt
supande med andra ord.
Ny
ägare var advokaten R. Cumming från Banff. 1955 köptes destilleriet av
Hiram Walker & Sons 1958 byggdes destilleriet om och drevs av James &
George Stodart på licens, innan det tre år senare köptes av Allied
Distillers. 1995 köptes destilleriet av Inver House Distillers
Old
Pulteney mognar enl uppgift fortast av alla whiskysorter varför man ofta
buteljerat whisky av hög kvalité redan efter 8 år
Jim Murray, av många
ansedd som en av världens främsta whiskykännare ger varje år ut sin bok
"The Whisky Bible" vilken utser väldens bästa whisky.
Jim Murray gav 2011 Old
Pulteney 21 år denna högt ansedda utmärkelse! Inte nog med det, whiskyn
fick hela 97,5 poäng av 100 i smaktestet vilket är det högsta betyg en
whisky fått någonsin!
Nu ska
jag inte bli långrandigare för i glaset framför er är Årets Whisky 2011,
Old Pulteney 17 YO enl LFW, blygsamt enl hemsidan ”the Worlds most
respected Scotch Whisky specialist”. Ägare Richard Joynson
Följande dag for vi med
färjan från Gills Bay till St Margarets Hope på Orkney och det var en
perfekt båttur på en timme med lugnt väder. En guidad tur var inbokad
den dagen strax efter lunch på Highland Park och den som
informerade om destilleriet och whiskyn var SA. Highland Park
(HP) har tidigare kallats världens nordligaste destilleri men det kan
man inte göra sedan Mackmyra började sin verksamhet.
HP kan dock kalla
sig ett av de ”stora” maltdestillerierna, inte på grund av den volym som
produceras, 2500 liter per år, utan på grund av kvaliteten. Särskilt
utmärkande är den mjuka honungspräglade aromen, måhända beroende på den
ljung som finns i torven de använder. HP har vunnit flera priser genom
sin genomgående högstående kvalitet. Maltwhisky till allmänheten började
man med först på 1970-talet.
Man leverera annars maltwhisky till blenddestillier, t.ex. Famous Grouse. Beläget på Orkneyöarnas huvudö i
dess största stad Kirkwall märker man fortfarande inflytandet från den
tid under tidig medeltid då norska vikingar härskade på ön. I sitt
sortiment har man flaskor med kända vikingahövdingars namn som Einar,
Harald, Svein, Ragnvald m.m. HP hör till de äldre i branschen. Man
startade 1798. Anläggningen har ett prisbelönat besökscentrum även om vi
i GWS har sett ännu finare ställen.
Visste Ni att färgen på whisky som
kommer från lagringen på ekfat inte är äldre än från första världskriget
då den regeln infördes att inget destilleri skulle få saluföra whisky
innan den lagrats i tre år och en dag. Det var en nykterhetspolitisk
åtgärd men ledde till avsevärda förbättringar av whiskyn i längden,
vilket kanske inte var meningen från början.
Vi hade tur efter besöket
på Highland Park att träffa en anställd, som for med oss till Hobbister Moore, där destilleriet tar upp sin torv. Vi fick reda på
att det är endast det översta torvlagret – kallad fogg – som
används vid kölningen. Torven är löst sammansatt med ljungrötter, vilket
i slutänden har en viss inverkan på whiskyns doft och smak. Man tar upp
torven i april och låter den sedan torka över sommaren.
Ett destilleri som inte tar emot besökare är Scapa, som ligger inte så långt från Highland Park. HT nämnde
att Destilleriet grundades i 1885. Har haft många ägare genom
tiderna och flera perioder med produktionsuppehälle. I 1954 tog
canadensaren Hiram Walker över destilleriet. Han ägde Ballantine som är
världens andra mest sålde blended whisky och hade därför behov av mycket
råmaterial för produktion. Han tog initiativet till konstruktionen av
den såkallat Lomond panna som har en rak cylinderformat kropp i stället
för en svanhalsform. Med denna kunde man flexibelt ändra refluxen av
spriten och därmed egenskaperna.
Det finns bare två Lomondpannor kvar,
en på Scapa och en på Bruichladdich på Islay. I 2005 genomgick
destilleriet en stor renovering och Chivas Brothers tog över. Man
ändrade inriktning och satser nu uteslutande på en single malt Whisky,
Scapa 16 år. Destilleriet har bare tre anställda som sköter allt
manuellt. Färdig, orökt malt importeras från fastlandet. Det finns inga
faciliteter eller personal för besökscenter och destilleriet mottar inga
gäster.
Vi hann besöka Kirkwall
med St. Magnus katedralen, som byggdes redan 1137, men som inte blev
klar förrän 300 år senare. Designmässigt har katedralen såväl gotisk som
romansk stil. Men vem var Magnus! Jo, en norsk adelsman som försökte
införa kristendomen på Orkney, vilket resulterade i att han blev
halshuggen. Han blev Orkneys första martyr och ligger begravd i
katedralen.
På hemvägen till hotellet
besöktes det italienska kappellet. Det byggdes av italienska fångar
under 2:a världskriget. Men det viktigaste bygget var att de byggde en
förbindelse mellan huvudön och de södra öarna, som samtidigt förhindrade
att tyska ubåtar snabbt kunde komma in mot Kirkwall.
Följande dag var vi på
upptäcksfärd på olika delar av Orkneys huvudö Mainland. Det blev många
kulturella upplevelser. Ring of Brodgar liknar Stonehenge i
England och till en viss del Ales stenar i Ystad. Men det är en
skillnad! Stonehenge uppfördes ca 1800 f.Kr. och Ales stenar mellan
400-900 år e.Kr.
Ring of Brodgar uppfördes 4500 år f.Kr.! Ursprungligen
var det 60 stenar s.k. monoliter bortåt 5 m höga, men 24 stenar har
befolkningen använt till husbygge. En trolig hypotes är att stenarna
användes för att förutsäga eklipser dvs. när sol- och månförmörkelser
skulle inträffa samt göra astrologiska beräkningar.
På UNESCOS världsarvlista
blev 1999 den neolitiska bosättningen Scara Brae uppförd.
Bosättningen kom i dagen en vinterstorm 1850 och man anser att redan
5000 år f. Kr. fanns Scara Brae, dvs. långt innan de egyptiska
pyramiderna byggdes (ca 2600-2100 f.Kr.). Således en unik kulturell
upplevelse.
Men det blev inte bara
whisky och kultur under resan. På smala, vindlande grusvägar någon km
från Scara Brae ligger Orkneybryggeriet, vilket uppskattades mycket av
en del skottlandsresenärer. Ursprungligen var det en skollokal, som
byggdes om till ett bryggeri. De tillverkade olika ölsorterna har fått
många utmärkelser vid olika öltävlingar.
Dagen därpå hade vi en
inbokad guidad tur på Skottlands nordligaste destilleri på fastlandet,
nämligen Wolfburn, som byggdes några hundra m från det gamla
destilleriet, vilket byggdes 1821 men stängdes någon gång under
1860-talet. Eftersom den första produktionen började i januari 2013,
kunde vi endast provsmaka den nytillverkade spriten, som verkade mild.
Resan gick sedan längs
fastlandets norra och västra kust på smala vägar med mycket vackra
naturscenerier. Vi kom så småningom framemot kvällen till ett andra
mikrodestilleri, nämligen Loch Ewe. Enligt ägaren tog det ganska
lång tid med myndigheterna att få en licens att producera whisky.
Orsaken var att destilleriet inte uppfyllde kraven för ett legalt
destilleri.
Loch Ewe har en kopparpanna på endast 120 L mot kravet att
ha en minsta volym på 1800 L. Dessutom är produktionen för liten och man
saknar spritskåp. Faten som används för lagring är små till volymen,
nämligen 9, 13,5 och 18 L. Sammanfattningsvis var informationen
intressant och mycket speciell.
Nästa dag blev en heldag
på Skye med siktet att besöka destilleriet Talisker. Den som
informerade om såväl destilleriet som sina egna upplevelser att vara
gruppens enda kvinnliga deltagare var MH. Destilleriet Talisker
ligger på Isle of Skye i den lilla byn Carbost. Det byggdes 1830. Namnet
Talisker kommer från en gård ca en mil från bränneriet. Namnet kommer
från fornnordiskan och betyder sluttande kulle. Fram till 1928
trippeldestillerades whisky men därefter enbart två ggr som nu.
Delar av
bränneriet har brunnit och byggdes upp igen 1960. Processvattnet tar man
från underjordiska källor under sjön hökkullen. Det finns dokumenterat
att det bott hökar där från 1700 talet och självklart finns en sägen om
hemska saker som kommer att hända om hökarna försvinner. Kylvattnet tas
från bäcken Carbost.
En mindre del av
destilleriets sprit lagras i bourbonfat i de tre traditionella
lagerhusen inom destilleriets område. Huvuddelen av spriten lagras på
fastlandet i Diageos lagerhus och buteljeringen sker i Leven på
fastlandet.
Vi gick med på en rundtur.
Vi hade gått på rundturer på mer spännande ställen som t.ex. Highland
Park destilleriet i Kirkwall, så Talisker var modernt och inget mer.
Deras whiskyshop var ok. Vi köpte en tioårig Talisker, som var
bärnstensfärgad med sötaktig doft och smak av honung och mycket god. Vi
blev medlemmar i club Talisker och skulle få nyhetsbrev, men i skrivande
stund har posten från Skottland uteblivit.
Vi for efter den guidade
turen till slottet Dunwegan, där klanen och även oberoende
buteljeraren Ian MacLeod (Glengoyne och Tamdhu) har sitt säte. Slottets
äldsta delar är från 1300-talet medan under 16- och 1800-talen utökades
slottet ytterligare. Efter en mycket intressant slottstur for vi på en
rundtur till olika delar på ön Skye. Det som var anmärkningsvärt var,
att vägskyltarna var på gaeliska och att vi många gånger måste vi sakta
ner farten, eftersom det var en stor mängd får nästan överallt.
Följande dag var målet
staden Fort William och destilleriet Ben Nevis. Innan vi kom fram,
gjorde vi en liten omväg för att kunna se den södra delen av Loch Ness. HT försökte locka fram Nessie, men slutresultatet blev väl inte
som man kunde tänka sig.
Det var söndag och då var
destilleriet Ben Nevis stängt, som fått sitt namn efter
Skottlands högsta berg drygt 1300 m högt. Produktionen av whisky från
destilleriet går till största delen till blended whisky och
transporteras i bulk till Japan, eftersom det japanska företaget Nikka
är ägare till Ben Nevis.
IG lät oss provsmaka på en 10 årig
single malt (nr. 83465 på beställningssortimentet à 499: -). Efter
frågor till deltagarna kommenterade han vad experterna anser om drycken.
Doft: fruktig, apelsin.
Smak: svagt torr, något rökig och
lakrits.
Eftersmak: mörk choklad. De enda ord som deltagarna
tycktes känna igen var en fruktig doft och lakritssmak.
Som synes kan
man inte alltid lita på vad som står om whiskyns egenskaper i en
whiskybok!
I Fort William ligger det
stängda och delvis nedmonterade destilleriet Glenlochy. Kölnan
som är K-märkt samt ladan där malten förvarades är numera bostäder.
Troligen är det endast oberoende buteljerare som kan saluföra Glenlochy
och då måste minst betala drygt 5000: - för en flaska.
Det sista
mikrodestilleriet var Strathearn, som liksom Loch Ewe hade
kopparpannor av alambic-modell, men pannorna var tillverkade i Portugal.
Pannorna hade inte minimivolym, men efter långa förhandlingar gav ändå
myndigheterna destilleriet licens för whiskytillverkning. Lagringen sker
i 50 L fat av ny ek (såväl skogsek som amerikansk vitek).
Det var sista heldagen i
Skottland och vi hann kort besöka det äldsta aktiva destilleriet –
grundat 1775 - i Skottland, nämligen Glenturret, kanske mer känt
för blended whiskyn Famous Grouse. Därifrån var det inte långt till
destilleriet Tullibardine, där största produktionen går till
blended whisky.
Det har verkligen blivit
många utsökta single malts, som provsmakats under resan. Men har man
smakat på en single malt har man alltid något att berätta – åtminstone
efter en sådan här intresseväckande resa.
Det var ett ord vi alla
lärde oss på gaeliska och som tål att upprepas när man tar en dram,
nämligen
Slàinte mhath.
Referent och fotografier
Ingemar Giös |



.jpg)


.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg) |