
Årets sista provning i Gefle
Whiskysällskap var den traditionella snapsprovningen med julbord. Drygt
50-talet deltagare trakterades först med julglögg och pepparkakor,
varefter ordf. Hugo Minell hälsade alla välkomna samt kortfattat
berättade om kommande program under våren 2015.

Marskens Ryyppy, nr 86592, 299 kr, 500 ml

Islenskt Brennivin, nr 84141, 259 kr, 700 ml

Östgöta Sädes Brännvin, nr 16, 199 kr, 500ml

Hallands fläder, nr 7, 239 kr, 700 ml
Snaps är en del av svensk kulturhistoria och en tidlös smakförhöjare
till mat. De snapsar som kallas Prima Svensk aqvavit och brännvin har en
inbördes försäljningslista där Skåne aqvavit säljs mest och Hallands
Fläder kommer som god tvåa.
Att krydda med fläder är
en gammal tradition. Flädern med sin fuktiga och friska smak är ett
original recept från Halland. Den är starkt förknippad med sommaren och
milda grönsaker. Men eftersom den passar till sill, kräftor och räkor så
går den utmärkt att servera till svenskt julbord som oftast har olika
fiskrätter.
Flädern lanserades först
på 1980 talet. När jag raljerade över reaktionen som jag fick, av de
övriga medlemmarna i GWS styrelse, när jag föreslog Hallands Fläder.
Kan detta bero på att man kanske vill på provningarna visa på
alternativa snapsar ur lite ovanliga sortiment eller som O.P. med Whisky
i.
Då får jag vara den som även tillfredsställer de som gillar det
gamla vanliga. Som här Hallands Fläder från år 1980.
Margareta Herdin

O.P. Anderson Limited Edition Whisky Cask,
nr 10145, 350 kr, 500 ml
Ingemar Giös (IG) gav bakgrunden
till O P Andersons Limited Edition Whisky Cask, som finns i 50 cl
flaska för 350:- med nr. 10145 och innehållande 40 % alkohol. Akvaviten
passar bra till rökta rätter eller ljust kött.
IG nämnde att sedan ett antal år tillbaka har flera whiskydestillerier
slutlagrat sin whisky i olika fat för att locka till sig nya
konsumenter. Nu har också en tillverkare av akvavit nappat på idén.
Vem var OP Anderson? Jo, Olof Peter Anderson var skeppsredare och
spritfabrikör, som levde i början av 1800-talet. Hans son Carl August
lanserade 1891 OP Anderson Akvavit som en hyllning till sin far.
OP Anderssons klassiska kryddning är anis, fänkål och kummin men akvaviten har nu fått en något annorlunda doft och smak. Varför? Jo, akvaviten har lagrats på fat av amerikansk vitek, som tidigare
lagrat skotsk single malt i upp till 14 år.
Vilken single malt anges emellertid inte. Vilken smak kan då OP få av
det ursprungliga fatet? Jo, vanilj och torkad frukt. Vad
är orsaken? Träet i fatet innehåller lignin (vedämne), som binder
ihop cellväggarnas cellulosa. Ligninet bryts ner till vanillin och sedan
till vanillinsyra av alkoholen (etanolen), vilket vi uppfattar som
vaniljsmak.
Men ligninet är också känsligt för oxidation, när ligninet är kontakt
med alkoholen, vilket gör att koncentrationen av
ligninnedbrytningsprodukter t.ex. vanillin ökar. Akvaviten anses ha en
lång eftersmak.
15 olika fat har valts ut och man har blandat innehållet. Det blev 10
000 flaskor, varav GWS nu köpt in ett par flaskor av OP Anderson Whisky
Cask för att användas vid provningen.
Ingemar Giös


Grönstedts Noël 2014 XO, nr 40422, 399 kr, 500 ml
Grönstedts Noël 2014 XO – årets julcognac är fruktig med inslag av
marmelad, fikon och passionsfrukt
För nionde året i rad lanseras årets julcognac, Grönstedts
Noël 2014 XO. Årets upplaga är skapad av Master Blender David Croizet
och resultatet är en sammetslen och fruktig cognac med inslag av
marmelad, fikon och passionsfrukt. Klassiska franska sötsaker har
fungerat som smakinspiration till Grönstedts Noël 2014 XO, som likt
tidigare utgåvor kommer från distrikten Grande och Petite Champagne,
Borderies och Fins Bois.
Årets julcognac är skapad av Master Blender David Croizet, som sedan
2013 är ny Master Blender för Grönstedts Cognac. Hans familj har varit
verksam i cognacsbranschen i generationer och själv kom han i kontakt
med arbetet redan vid fem års ålder, då han besökte sin farfar i
destilleriet. Idag arbetar han med att upprätthålla det hantverk och den
kvalitet som Grönstedts står för – att förvalta Grönstedts arv.
Resultatet av Davids arbete med årets julcognac är Grönstedts Noël 2014
XO, som kännetecknas av intensivt fruktiga smaker som marmelad, fikon
och passionsfrukt. Smaken är sammetslen med fina och komplexa ektoner. I
smakbilden finns även överraskande inslag av äppelpaj, kanel och
vanilj.
Fjolårets julcognac var fylligt kryddig med toner av
rostade mandlar och choklad. Grönstedts Noël 2014 XO har också söta
toner som för tankarna till julens sötsaker men är mer fruktintensiv
till sin karaktär. Den franska julens godsaker såsom fransk nougat, fruktkaka och
choklad har inspirerat till årets julcognac. Jag rekommenderar alla att
avnjuta Grönstedts Noël 2014 XO tillsammans med en bit fransk nougat,
som verkligen förhöjer smakerna, berättar David Croizet.
Årets utgåva består av upp till 30 år gammal konjak och är en blend från
distrikten Grande och Petite Champagne, Borderies och Fins Bois. De
olika sorterna väljs ut baserat på deras specifika smakprofiler och
egenskaper. Den slutgiltiga sammansättningen förblir David Croizets
hemlighet.
Årets
julcognac avnjuts med fördel som den är eller tillsammans med kaffe och
julens sötsaker. Med sin sötma och intensivt rika fruktighet har
Grönstedts Noël 2014 XO en tilltalande karaktär som bör falla etablerade
cognacsdrickare såväl som noviser i smaken.
Roberth Nironen
Källa: Altia

Efter avslutat julbord tackade HM för
deltagarnas visade intresse för snapsprovningen och önskade alla
EN GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR
eller som gaelisktalande skottar sägerNollaig Chridheal agus Bliadhna Mhath Ùr
Referent Ingemar Giös |






 |