Referat från Calvadosprovningen i GWS Ordföranden Hugo Minell önskar alla entusiaster av destillerade drycker välkomna och lämnar ordet till Kennet Andersson. Kennet ger en kort presentation av sig själv – medlem i GWS, medlem i Munskänkarnas Gävlesektion med lång erfarenhet som provningsledare av vin och kombination av vin och mat. Har varit verksam inom GWS valberedning och sitter med i styrelsen för Munskänkarnas Gävlesektion. De första Calvadosdestillaten (destillerad cider från äpplen och även päron) för systematisk produktion gjordes förmodligen i mitten av 1500-talet. Calvadosen rönte en stor popularitet under andra halvan av 1800-talet till följd av vinlusen. Vinlusen slog ut vinskördarna och decimerade produktionen av cognac och liknande druvbrandy vilket gav ett stort behov av kompletterande drycker som Calvados och Whisky.
Calvados är geografiskt
begränsat till Normandie. Det finns också regler för att äppelskördarna
skall komma från det område där calvadosen tillverkas lokalt. AOC utgör
regler för detta där även regler för proportion päron, fatkvalitet,
fatstorlek, blandning av äldre calvados med yngre calvados för fortsatt
lagring, lagringstid mm. ingår Doft och smakaromer kommer huvudsakligen från frukten äpple/päron men en hel del ämnen bildas vid jästprocessen där de fördelaktigaste aromerna sorteras fram vid destillationen. Det största arominnehållet fås vid destillation i enkelpannor (kolonndestillation förekommer). Lagringen sker vanligtvis först i nya ekfat och förs därefter över i äldre. En porös ekart prioriteras eftersom oxidationen bidrar till calvadosens karaktär. De största och mest kända producenterna är: Boulard, Drouhin (Cour du Lion), Groult, Pere Magloire plus många fler.
Vi pratade om det
”Normandiska hålet” som innebär den mellandrink som tas under en
flerrättersmiddag vilket kan betyda en calvados mellan varje rätt och så
naturligtvis till avec. Efter information, om kommande program, invigdes fem nya medlemmar och därefter intog vi middagen med ciderbräserad fläskkare´, dillrostade morrötter, äppelkompott, Boulangerepotatis, öl/vin, kaffe och kaka.
Ordförande tackade alla för
ett innehållsrikt år och berättade historien om ”Den olydiga flickan
från Cotentin”. En ballad där musiken framfördes på en herdeflöjt av
äppelträ.
Detta är en sammanfattning
från föredraget.
Litteratur: Destillerat. Michel Jamais, 2002 Styrkans magi All världens sprit- från akvavit till whisky, Bengt-Göran Kronstam, 2012 |
|
Pe’Fem stycken calvados ingick i provningen. Vi var rätt eniga om en favoritordning som jag här betygsätter från 1-5.
1.
1.
Le Royer Domfrontais
XO (87745), 489 kr/70 cl (699 kr/l). Doft: Övermogna äpplen,
torkad frukt, päron, skumbanan, vanilj och sötma
Smak: Päron, skumbanan, lakrits, mandel. Ett innehåll av fler
aromer som är svåra att identifiera. Betyg: 3 |
|
Ref. Hugo
Minell Foto: Margareta o Gunnar Herdin, Roberth Nironen |