Snapsprovning Gefle
Whiskysällskap 12
december 2015
Ordförande Hugo Minell önskar alla välkomna och
lämnar ordet till aftonens toastmaster Margareta Herdin.
Margareta presenterar de sex av våra medlemmar som
ställer upp som provningsledare och informerar om sånghäftet där inkomna
tävlingsbidrag och andra snapsvisor finns numrerade (bilaga). Efter
varje snapspresentation sjunger vi en snapsvisa och meningen är att vi
till kaffet röstar fram en vinnare ur tävlingsbidragen.

 |
Margareta Bjurström (OP Andersson Aquavit
original, 42, 264 kr/700 ml) berättar om sina minnen från barnomens
jular. En tradition man hade var att baka figurer från sagovärlden typ
Rödluvan, vargen osv. En julfigur som återkom år från år var Rödluvan
med en korg innehållande diverse paket och godsaker och en flaska OP.
Ingen i släkten förstod vad OP stod för eftersom de var nykterister.
Först mycket senare förstod Margareta att det var en akvavit.
Fabrikören Olof Peter Anderson i Göteborg lanserade
drycken för första gången i Göteborg 1891 och är därmed Sveriges äldsta
akvavit. Den är kryddad med kummin, anis och fänkål dessutom har den
lagrats åtta månader på ekfat. En all round snaps som passar till det
mesta, Påsk, Midsommar och inte minst julbordet. |
|
 |
 |
Göran Nilsson ( Snälleröds Julakvavit, 10696,
199 kr/500 ml)
berättar lite om brännvinets historia och den första
tillverkningen i Sverige 1467. Från början användes det bara för
krut tillverkning innan man förstod dess stimulerande inverkan och så
småningom blev kraven större på smaksensationer.
Snälleröds bränneri har sin historia från trakterna
av Ljungbyhed där bönderna började bränna brännvin från potatis-överskott
1901.
Efter ett uppehåll på 20 år togs bränningen upp på 1990-talet och
nu med fokusering på kryddning och kvalitet. Råvaror och kryddor är
lokala produkter.
Lagring har skett i tre år på franska ekfat. Säteriet
där tillverkningen sker fungerar också som värdshus.
Aromspektrat är innehållsrikt av kummin, anis,
fänkål och andra kryddor samt en söt konfektrik smak av knäck, nötter
och torkade frukter samt andra fataromer som vanilj. Munkänslan är stor,
mjuk, balanserad med hög mättnadsgrad.
Passar bra till julbordets alla komponenter från
sill, lax, skaldjur och alla fläskrätter. |
|
 |
 |
Torbjörn Edlund (Lysholms Linje Jul, 10363, 219
kr/500 ml)
Lysholms Linie akvavit ger ut en ny julversion
varje år. Som alltid har Linie akvaviten passerat två gånger över
ekvatorn men årets produkt har dels gjort en längre resa och dessutom
lagrats 14 månader längre på sherryfat.
Aromspektrat är stort med ett antal kryddor där
kummin, apelsinskal och vanilj framträder tydligt. Konfektrikedomen ger
en känsla av att hela munnen får en jämn fördelning av en rund
fyllighet.
Passar till julbordet men kan nog smuttas på
separat. |

|
 |
 |
Robert Wikman (Aalborg Taffel, 34, 259 kr/700
ml)
Introduktionen av destillerad alkohol i Danmark
kommer från Nederländerna/Tyskland under 1400-talet.
1773 förbjöds
hembränning men en bit in på 1800-talet blev bränning legal.
Aalborg
Taffel med sin traditionellt röda etikett togs fram av Isidor Henius
1846. 2002 utnämndes den till världens bästa akvavit.
Aromerna domineras av kummin men man kan skönja
citrus, apelsin och dill. En viss sötma maskerar den höga
alkoholhalten.
Passar bra till aromrika och smakstarka maträtter
som lagrad ost, sill, skaldjur, köttbullar. |
|
 |
 |
Hans Björck (Qvänum Jule Aqvavit, 30736, 294
kr/500 ml)
Qvänum Mat & Malt ligger i närheten av gamla byn
Badene med anor från 500-talet.
Man har bryggeri, destilleri och
restaurangverksamhet med fokus på kombination av dryck och mat.
Möjlighet att laga mat med kock finns också.
Man destillerar produkt från svensk malt i en
150-liters kopparpanna från A. Holstein i Tyskland. Man bränner också
produkter på äpplen och egna vindruvor.
Aromer från årets Jule Aquavit har en ton av enbär
förutom fänkål, citrus kummin. Fatlagringen avslöjas genom en svag
antydan av vanilj och cacao.
Passar naturligtvis till julbordet och enligt
tillverkarens rekommendationer rumstempererad. |
 |
 |
 |
Henning Thejls (Aalborg Jul, 87962, 299 kr/700
ml)
Aalborg tar varje år fram en ny konstnärligt
designad flaska för sin Jul Akvavit. 2015 är den 34:e utgåvan.
Tillverkningen är begränsad och följer gamla hantverksprinciper.
Arominnehållet är stort med prioritetsordning
kummin, fänkål, kanel, citron/apelsinskal och dill. Munkänslan är en hög
mättnadsgrad. Den är både kryddstark och alkoholstark (47%) med den
sublima egenskapen att aromerna vid avsmakningen först är blandade i en
fyllig upplevelse och att de efterhand framträder var för sig.
Kan vara intressant att prova med tillsats av några
droppar vatten i glaset.
Förutom all annan julmat kan den rekommenderas till
leverpastej, pate´er och njursote.
Smutta gärna på den separat och jämför vid olika
temperaturer.
Julsnapsarna var en positiv överraskning och
definitivt prisvärda. OP Original och Aalborg Taffel var en bra
jämförelse prisvärda även de. |
|
 |
Öviga programmet
Margareta bjuder medlemmar och gäster till Daniels
utvalda, innehållsrika och goda julbord.
Alla sjunger bordsvis utvalda sånger ur häftet.
Till kaffe med kladdkaka eller brule´pudding sker
röstning om vinnaren av snapsvisetävlingen.
Och! Vinnare blev! Gunilla Giös med sång nummer 8 – Bockens visa. Torbjörn Edlund fick pris
för
sitt bidrag nummer 4 – Mors lilla Trollet.
Ordförande Hugo Minell tackar alla provningsledare
och delar ut GWS klubbmärke till var och
en.
En önskan om God Jul och
ett Gott Nytt år går också till alla närvarande och övriga medlemmar.
Hugo Minell
|
Mer bilder - klicka här!
Snapsvisorna - klicka här!
|
|