GWS Box-provning på
Restaurang Kvarnen
2016-10-29
Provningen avsåg whisky
från Box i Ådalen, provningsdagen inföll i helgen för Halloween-firandet,
bordet var dukat med såväl pumpamönstrade servetter som slingor med
glittriga småpumpor längs bordens mitt. Drygt sjuttio gäster var ivriga
att få prova på norrländsk whisky.

Ordförande Margareta slog
staven i golvet, förklarade mötet öppnat och hälsade alla välkomna.
PC-projektorn hade hamnat på avvägar så inga bilder kunde visas men
information kommer att läggas ut på föreningens hemsida.
Margareta och 8 andra
GWS-medlemmar hade den 30/9 hade besökt whiskykonventet som avhålls i
anslutning till whiskymässan i Nacka Strand, ordförande och sekreterare
från GWS hade deltagit i Svenska Whiskyförbundets årsmöte. På konventet
hade det bjudits på provsmakning av 6+6 olika sorter, bland annat Gordon
McPhail ??????
Margareta informerade om de
närmast kommande provningarna:
18/11 Provning av föreningens egen whisky på Vandrarhemmet i Gävle, max
30 platser, enbart medlemmar (om intresset är stort kan det eventuellt
bli en liknande provning på vårkanten -17).
10/12 Snapsprovning på Kvarnen.
Kassören Gunnar berättade att det finns möjlighet att till rabatterat
pris köpa Malt Whisky Yearbook 2017, mer information om detta på
hemsidan.
Margareta introducerade
kvällens provningsledare, Roger Melander från Box Whisky som
presenterade sig som destillerichef/blender som fungerade lite som
alltiallo.
Roger berättade om lådfabriken som gett destilleriet dess namn, om
byggnaden som varit ett vedeldat kraftverk och hur tankarna om att börja
tillverka whisky i Ådalen förverkligats.
Framför oss var det dukat
med fem stycken whiskyglas, vatten och pipett.

Roger var en fängslande
föredragare som noggrant gick igenom hur han ansåg att man kan
strukturera metodiken för prova sig fram till vad som är i glaset.
Han delade upp den i två huvuddelar, sensorisk, innefattande att titta,
dofta (kort), tyda droppar och gardiner, vattning och smak, samt logisk,
där man nyttjar kunskapen om yttre omständigheter för att till exempel
utesluta alternativ.
Han hade uttalade åsikter om vilken påverkan spädning från cask strength
eller kylfiltrering hade på smaken och visade hur en enstaka droppe
vatten från pipetten kunde ge en skjuts åt doften under en kort stund
men han varnade också för att vattna för mycket.

Vi fick i uppdrag att bland
de fem glasen och med utnyttjande av den beskrivna metodiken hitta våra
egna två favoriter.
Efter röstning gicks de
olika sorterna igenom,
i glas 1 fanns Dalvve, drygt fem år, 46%, den ska precis släppas ut på
marknaden,
i glas 2 fanns Festival 2016, tre år 53,9%,
glas 3, 4 och 5 innehåll ”cask sample” som höll 54% och inte gick att
köpa (i varje fall inte på flaska).
Glas 4 fick flest röster
(37), därefter 2, 3 och 1, femman fick minst antal röster.
Efter provningen vidtog
försäljning av ankare.
Till middag serverades
burgundisk köttgryta med potatismos och haricots vertes, mycket
smakligt. |







 |